Mitt Kalkylark

Jag har genom alla år jag handlat med aktier haft olika tekniker att hålla reda på mina strategier, inköp samt försäljningar. Men det har aldrig tidigare varit så enkelt som sedan google kom in i bilden och mest specifikt deras tjänst "google finance" som enligt mina ögon totalt ändrade förutsättningarna för "amatörer" att handla med aktier.

Inte nödvändigtvis "google spreadsheet" som gjorde det enkelt - men det har underlättat. Men sedan google lanserade sin "finance" tjänst har det varit hur enkelt som helst att hålla koll på sin portfölj, dessvärre har de gjort enorma förändringar genom åren och man får vara beredd att hålla sig uppdaterat på hur deras tjänster fungerar för att din portfölj skall fungera!

Efter senaste förändringarna har jag gått över helt till deras "spreadsheet" kombinerat med "google finance". Det fungerar för de flesta aktierna men inte för allt, t.ex har jag två innehav som inte går att uppdatera dynamiskt på något bra sätt. Men vill man inte betala för tjänster så finns det inget perfekt alternativ så jag är ändå ganska nöjd över att nässamltan 100% är helautomagiserat!

Det har såklart inte varit helt enkelt att automagisera allt och det finns fortfarande en hel del kvar att fixa till men överlag ser mitt kalkylark ut såhär:

-konfigurering (samlar all data som behövs till andra flikar)
-portföljen (samlar all information om mina innehav och framtida innehav)
-ackumulerad utdelning (visar utdelningar per år samt totalt/ackumulerat)
-utgifter (en sammanställning månad/månad över min ekonomi)
-bolån (en sammanställning över bolån)
-depåvärde historik (försöker samla data om min portfölj historiskt då detta alltid är svårt)
-konto #1 (namnet på ett konto hos Nordnet, innehåller alla transaktioner från kontot)
-konto #2 (namnet på ett konto hos Nordnet, innehåller alla transaktioner från kontot)
-summering insättningar & uttag (samlar data om alla mina insättningar och uttag)
-summering utdelningar (samlar data till övriga flikar och diagram)
-presentation (tanken var att presentera allt snyggt här...)
-formel-exempel (en lek/lär/labb flik för att få fart på övriga flikar)
-jämförelsediagram (samlar alla månader och år i grafer)

Konfigurering
Den här fliken talar för sig själv. På en övergripande nivå samlar jag data/parametrar här som behöver användas till uträkningar av någotvis på andra delar av arket. Jag har t.ex en lista med namn på konton som pekar mot flikar som heter precis likadant ( mitt fall vad kontona heter på Nordnet).

Dessutom har jag konfigurering för aktuella valutakurser (EUR,NOK,USD). Datumen används för att göra urval i min transaktionshistorik och även om detta går att göra betydligt smidigare med andra funktioner så är min erfarenhet att excel/google spreadsheet lätt ballar ur om man inte gör på detta viset. Plus att man undviker massa inbyggd kod som måste passera anti-virus filter, brandväggar och allt som inte gillar den typen av lösning.Såhär ser min konfigureringsflik ut.

Portföljen
Här samlar jag all relevant information om hur portföljen ser ut för tillfället. Jag gör även en hel del beräkningar mellan valutakurser, inköpsvärden, cellformateringar i grönt/rött, utdelningshistorik, summering av portföljens värde osv.

Det här är hjärtat i mitt ark där all "magi" sker med hjälp av övriga flikar. På ett eller annat vis hämtas all data här automagiskt från övriga flikar eller google finance och sedan görs beräkningar baserat på det.

Här finns mängder med kolumner av data och jag skulle kunna gå igenom allihopa men jag tror dem är självförklarande förutom möjligtvis Inköp original/Inköp SEK. Här har jag valt att ha två olika kolumner baserat på vad dem kostade i original-valuta samt vad dem kostade i SEK och sedan jämföra det med dagens kurser.

Varför?

Jo exempelvis kan det ju vara som så att en utländsk aktie köpt i USD kan öka i värde samtidigt som USD går ner i värde mot SEK och då har nuvarande aktievärdet minskat mer än kursuppgången. Det där är nästan omöjligt att hålla koll på. Varken sett något bra sätt på Avanza eller Nordnet för detta tyvärr. Men det innebär i praktiken att dina aktier kommer lysa RÖTT när dem egentligen borde lyst GRÖNT fast ditt värde har minskat p.g.a dålig krona!

Det här har jag visualiserat med "inköp original/inköp SEK/aktuellt värde SEK".
I övrigt sparar jag också en hel del utdelningshistorik här och jag har valt att bara spara data sedan 2014 men när jag köper aktier tittar jag såklart ännu längre bakåt i tiden.

Jag beräknar medelvärden för de flesta kolumner och även portföljvärde idag kontra inköpspris.
Längre ner har jag en sammanställning över portföljen. Jag har en "aktuellt värde" som jämförs mot min belåning samt hur mycket pengar jag själv satt in i portföljen och beräknar därmed hur mycket pengar jag faktiskt tjänat på aktiekurser samt utdelningar i förhållande till vad jag satt in från början!

Jag försöker även hålla koll på min portföljs generella "payout-ratio" (dvs hur mycket av insten som delas ut till aktieägare), genomsnittlig direktavkastning, högsta/lägsta utdelande av vinst osv.Som ni ser på bilderna så är det här hjärtat i mitt ark!

Ackumulerad utdelning
Visar en graf över dem utdelningarna jag har haft hittils ställda mot totalt det året. Detta bör ge en rättvis bild över att utdelningarna skall öka varje år och vara relativt till den totala utdelningen för året.

OBS! Grafen visar hela min historik för det specifika kontot jag kommer att använda för den här bloggen och det saknas mycket information tidigare än 2018 där! Men jag har ändå valt att ha kvar det eftersom jag alltid sparar all historik från alla mina konton om jag skulle få för mig att behandla datan någonstans.

Med det sagt så visar utdelningsgrafen korrekt data från att den här bloggen startades och portföljen uppnådde ett insatt startkapital på 250,000. Jag har givetvis fått betydligt mer utdelningar än vad grafen visar totalt sett men vi måste börja någonstans och jag tänker blogga med utgångspunkt from september 2018!

Utgifter
Här summerar jag data om min privatekonomi. Väljer att maskera de flesta siffror men ni förstår säkert konceptet ändå, kan använda all denna data i övriga flikar för att generera grafer eller annat skoj!Bolån
Absolut inget märkvärdigt men här håller jag koll på mitt bolån och kostnader för det.
Däremot beräknar jag hur jag egentligen ligger till rent skuldmässigt om jag av en helt korkad anledning skulle få för mig att sälja av hela min portfölj.


Nettoskuldkvot här avser att beräkna hur mycket jag har kvar av originalskulden på min bostadsrätt om jag skulle vilja betala av så mycket som möjligt med hjälp av portföljen.

Depåvärde historik
Samlar bara manuellt data om vad depån har varit värd en viss tidpunkt och försöker inte göra detta så ofta.

Konto #1/Konto #2
Hos både Avanza och Nordnet kan man exportera alla sina transaktioner till en .CSV fil. Här importerar jag dem .CSV-filerna så att mitt kalkylark har alla mina transaktioner. Sedan använder jag dem transaktionerna till att hämta data till övriga flikar.

Detta gör att mitt ark är nästan helautomagiserat sålänge jag själv importerar en ny .CSV-fil med alla mina transaktioner. Det här är såklart oerhört komplext men så fort jag vill uppdatera arket med senaste informationen så loggar jag in på Nordnet, exporterar mina transaktioner, importerar dem i detta arbetsbladet och "voila" så populeras alla andra blad med korrekt data!

Summering insättningar & uttag
Är ett relativt komplext arbetsblad där jag, med hjälp av min transaktionshistorik från Konto #1/#2, försöker sammanställa hur Nordnet visar tranaktionerna. En överföring mellan konton blir ju t.ex ett uttag/insättning. Jag är totalt ointresserad av det utan ett uttag i min värld är när det försvinner från Nordnet och en insättning är när det tillkommer pengar till Nordnet som inte är aktieutdelning!

Så för att hålla koll på detta när jag flyttar pengar internt eller av olika anledningar behöve rsätta in pengar på ett annat konto p.g.a begränsningar...så görs alla mina uträkningar här så jag slipper det kruxet! Totalsumman är det som visas hur mycket pengar har FAKTISKT stoppats in på nordnet och NÄR baserat på transaktionshistorik!

Jag har modifierat dokumentet lite för den här bloggens skull så att datan som kommer vara tillgänglig sedan faktiskt inte är 100% sanningsenlig men det är för att visa vad jag har fliken till! Som sagt var, startkapitalet här kommer jag visa som 250,000:-. För att uppnå det har jag behövt flytta runt lite pengar och göra insättningar/uttag mellan flera konton och olika banker.

Så bry er inte för mycket om siffrorna här för de är modifierade och anpassade för att visa konceptet!

Summering utdelningar
Här görs samma beräkningar som för insättningar/uttag fast endast med utdelningar.
Samma sak här, siffrorna är missvisande då jag modifierat data för att passa bloggen. Siffrorna kommer att vara korrekta from september 2018!


Jämförelsediagram
Här samlas diverse jämförelsediagram mån/mån.
Samma sak här, siffrorna är modifierade för att passa bloggens startkapital på 250,000:-. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar