torsdag 7 mars 2019

25000:- Extra i månaden

Låter det som en dröm?

Jag håller med, det är mycket pengar och för de flesta kanske det skulle vara ett lätt beslut. Jag har blivit erbjuden ett annat jobb där lönen är 25000:- extra i månaden jämfört med vad jag har nu.

Jag borde kanske vara lycklig och inte tänka så mycket på saken? Men tyvärr är jag tillräckligt erfaren för att veta vad 25000:- extra i månaden kostar mig. Låt mig visa att pengar inte alltid gör dig lycklig!


Det här får jag offra för pengarna:
-Ännu mer resdagar än jag har nu (hela europa och viss del USA och Japan).
-Teamansvar. Att leda ett specialistteam innebär ett ganska tufft krav på tillgänglighet.
-Jag skulle bli i princip tekniskt ansvarig för några av de största IT-installationerna i vårt geografiska område.
-Jag skulle behöva stå ut med att "ta skit" både uppifrån (chefer som klagar på mig) och underifrån (konsulter som klagar på mig).
-Förmodligen vara tillgänglig 365/24/7 för telesamtal, mail, möten, migreringar, planeringar osv p.g.a jobb i alla 3 tidszoner.
-Familj, vänner, nära & kära kommer att få se ännu mindre av mig.

Kort och gott - mycket mindre fritid än vad jag redan har!




Och som ni vet så handlar denna bloggen och portföljen om just möjligheten att få MER fritid istället för mindre fritid!

Men låt oss för en kort stund också reflektera vad jag faktiskt får för pengarna:
-25000:- brutto ger mig i runda slängar 10000:- mer netto i mån.
-Jag skulle betala ytterligare 15000:- mer i månaden i skatt, min arbetsgivare bra mycket mer än så.
-Jag skulle få ca 7500:-/mån i extra pensionsavsättningar. Dem får jag bara ut under förutsättning att jag lever till jag är någonstans runt döden.

Summerat kan man säga att jag egentligen offrar mitt liv för några sketna tusenlappar. Jag skulle alltså gå från ca 35000:- netto till 45000:- netto och offra all min tillgängliga fritid på jobb.

Detta kan vi tacka det fantastiska skatteparadiset Sverige för. Det finns alltså INGET som lockar mig att tjäna över 48000:-/mån (även om jag gör det nu) eftersom allt går upp i rök. Det är helt fullkomligt GALET att man inte får behålla sina pengar i detta landet.

M.a.o - Jag kommer att tacka nej.

Inte för att jag egentligen är ointresserad - tvärtom, det passar mig ganska bra. Men jag ser ärligt talat absolut inte en endaste anledning till att anstränga mig mer för den låga lönen jag får för besväret.

En sak har jag lärt mig genom åren och det är att pengar INTE gör dig lycklig. Ju mer du tjänar ju mer ansvar får du. Ju mer ansvar du får ju mindre fritid får du - så enkelt är det! Du måste ha balans i livet för att kunna må bra....och även om pengar kan vara en viktig faktor för att må bra och känna sig lycklig - så har i.a.f jag kommit fram till att SKATT absolut INTE är rimligt att betala mer än nödvändigt i Sverige! Det slösas med dem till höger och vänster!

Hade jag istället fått behålla 19000:-/mån som ungefär alla vanliga arbetare får i månaden för samma summa hade jag förmodligen tackat ja.

Istället har vi byggt ett samhälle som straffar hårt arbete och kompetent personal. Hur mycket skattepengar tappar vi egentligen bara för att folk som mig inte tackar ja till sådana här erbjudande för att det helt enkelt inte lönar sig?

Skulle du tackat ja till en löneökning på 25000:-/mån med din nuvarande lön?

10 kommentarer:

  1. Jag tror faktiskt inte att jag heller hade tackat ja. Man får ut så pass lite pengar för det jobbet man ¨faktiskt gör. Det blir liksom inte värt det i slutändan..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym och tack för kommentar!

      Jag håller med. Börjar man räkna in vad man egentligen får för pengarna och sätter det i perspektiv till vad det kostar så blir lönen inte så mycket större än vad jag redan har.

      Jobb i den här kategorin har ju dessutom oftast bortavtalad övertid, 6 veckors "semester" och sällan traktamenten.

      Helt OK förutsättningar om man bara fått behålla sina pengar men jag kan liksom inte riktigt få in det i mitt huvudet att staten skall ha så mycket av min förtjänst för ingenting.

      Det blir så att säga väldigt svårt att motivera mig att jobba mer under dem förutsättningarna.

      Radera
  2. Varit i en liknande situation där ett nytt jobb skulle innebära både pendling och resor, räknade efter och bara för att det ens skulle vara "tänkbart" ta det jobbet skulle jag behöva kräva en lön som var så extrem att jag häpnade. (+50% mot nuvarande) Man får behålla löjligt små belopp när både statlig- och värnskatt sparkar in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för kommentar!

      Ja - jag tog inte upp min situation ovan som skulle innebära bortförhandlad övertid, traktamente och i gengäld 6 veckors "semester". D.v.s jag skulle få resa på obetald tid och egentligen kanske inte tjäna något på det i slutändan.

      Räknar man in eventuella extrautgifter man drar på sig så blir ju nettolönen ännumer ett skämt - tyvärr :(.

      Enda sättet att lösa det är ju att förhandla att allt sådant ingår så man iaf slipper extrakostnader privat för betalar man värnskatt så räcker inte ens 25000/mån extra för att täcka många extrautlägg som kommer på köpet.

      Åkte t.ex själv på ett större jobb för två veckor sedan där jag fick 20h kvalificerad övertid på en helg. Det gav mig drygt 6000:- netto för 20h nonstop jobb istället för 11000:- som många andra skulle fått.

      Jag får bara inte ihop det varför man skulle jobba under dem omständigheterna? Ibland har jag dock inget val men det är tyvärr verkligheten att jag inte får betalt för jobbet.

      Det sägs ju att man inte skall tjäna över 40,000 av den anledningen :). Själv tar jag nästan allt i komp (så länge jag får behålla den) eftersom skatten är så hög.

      För övrigt är ju restid+pendling+kostnader för det något som absolut måste vägas in när man funderar på jobb i större städer. Själv jobbar jag nästan bara hemifrån och reser på betald tid....men har pendlat mycket tidigare och alltid begärt lön efter pendlingstid också eller sagt nej.

      Tycker du gjorde helt rätt - det är inte värt det!

      Radera
  3. Så om du ordnade med ett bolag utomlands och fick behålla din lön skulle du ta jobbet?
    Då kanske det är dags att föreslå en sadan lösning till din arbetsgivare. Ska du dessutom resa utanför Sverige så mycketm finns det ännu mindre anledning att du aä anställd i just Sverige.

    SvaraRadera
  4. Hej Tao/sköldpaddan och tack för kommentar,

    För att svara på din fråga: Nej. Jag vet att den möjligheten finns men jag har redan jobbat utomlands och även om det kommer med fördelar så har det också många nackdelar.

    Inom EU må hända att det finns s.k fri rörlighet men det är bara politikersnack - i praktiken fungerar det betydligt sämre när man väger in allting.

    Lägre skatter - absolut. Flytta pengar fritt inom EU-bolag och plocka ut dem i vilket annat EU-land som helst? Ja visst.

    Men hela svenska systemet är uppbygt på att du skattar på förvärvsarbete om du vill ha några fördelar av skatten. Jag har testat och även om det finns några kryphål att nyttja (t.ex plocka ut all bolagsvinst i Estland) så var det inte värt besväret att försöka "flytta hem" igen.

    Jag har faktiskt även testat på diverse regler som normalt sett bara går till sjöfartsanställda eller piloter och då pratar vi helt andra förutsättningar. (fördelen som konsult med speciella uppdrag)

    I det stora hela så hade jag troligtvis tagit jobbet om jag kunnat vara anställd i Sverige och har en rimlig % i skatt på lön - ja.

    För det här jobbet kom faktiskt tom med "valfri tjänstgöringsort" vilket är praxis för denna typen av tjänster om man arbetar globalt. Går i princip inte locka specialistkompetens utifrån med Sveriges skattesystem men det verkar du ha koll på ;-).

    Löneväxling är heller inget alternativ. Jag räddar hellre de få pengar jag kan få idag än chansa på att jag någonsin får tillbaks dem i framtiden.

    Hur har du själv gjort?

    Jag tror inte ens det finns ett vettigt alternativ i Sverige för löner över 48000. Definitivt inte om vi börjar krypa över 58500.

    Det är synd att rödgröna/icke arbetare inte ser problemet med en orättvis skattefördelning.....bolagsskatter säger jag inte ett skvatt om men vi pratar trots allt om ARBETSLÖNER! galet :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lämnade Sverige , enkelt uttryckt blir det inte mer arbete i Sverige alls. När nettoresultatet av att jobba i Sverige blev under noll var det nog. Lever nu enbart på aktierna i Thailand

      Radera
    2. Hej igen Tao,

      Jag förstår dig helt och hållet. Ju mer jag funderar över hur min situation är och hur det egentligen står till med Sverige....ju mer är jag inne på exakt samma spår.

      Jag ser mig verkligen inte stå ut med Sverige framöver och jag kommmer förmodligen göra något liknande.

      Asien överlag är något jag sneglat på flera gånger som ett "lifehack". Får se om jag kommer göra något liknande någon gång i framtiden.

      Får bara gratulera till ett bra val och hoppas det blev som du tänkt dig! Du skrattar säkert hela vägen till banken istället för skattar iaf!

      Radera
  5. Ett alternativ till att komplettera bilden med strikt ekonomiska mått (som du självklart gör när du tittar på fritiden) är att värdera mängden lärande som den nya tjänsten skulle innebära. Kunskap är en nyckel till frihet och all kunskap kan man som bekant inte tillgodogöra sig genom kurser och utbildningar utan bara genom att uppleva och göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frihetskraft,

      Jag håller med dig att kunskap är en klart viktig faktor för ett utvecklande och intressant arbetsliv. Det är just därför som jag jobbar som konsult, jag verkligen avskyr repetition och att göra samma sak om-och-om igen.

      Just denna tjänsten skulle nog faktiskt vara ett steg i rätt riktning rent "karriärmässigt" och verkligen bjudan på en tuff utmaning.

      Men alla parametrar inblandade så är mödan/besväret helt enkelt inte tillräckligt lönsamt för den uppoffringen.

      Labba/lära/plugga kan jag alltid göra ändå med min fritid. Min erfarenhet hittills är att även om många företag gärna påstår att det finns tid till lärande så har ingen arbetsgivare hittills levt upp till det när jag väl börjat jobba.

      IT-Branschen är ju faktiskt riktigt tuff med just det, vart 3:e år gäller det att byta ut allt du lärt dig tidigare nästan. Får man inte tid till det så kommer man inte vara med längre :(.

      I.a.f en mycket viktig poäng du tar upp som jag tror många värderar alldeles för lite när dem väljer jobb!

      Radera