måndag 8 juni 2020

Nytt mål - 550.000:- portföljvärde

Jag skrev igår att det inte krävdes mycket för att nå nästa mål i portföljen och idag gick den över 550.000:- i värde totalt. Senaste uppdateringen var på 500.000:- och det tog ca 5 månader, inkl en kris, att studsa över nästa 50k. Fortfarande går innehaven jag köpte på belåning väldigt bra och ONEOK samt MAIN ökade ytterligare idag - det hjälpte till att dra portföljen över gränsen!

Samtidigt som det går relativt bra på börsen så läser jag ganska många artiklar som säger att det är påväg ner igen. Det som jag tycker är intressant är att många som uttalar sig i diverse tidningar gärna säger att "jag tycker börsen skall gå upp lite till, men den kan lika gärna gå ner också". Med andra ord, inte särskilt mycket som har hänt på råd-fronten.

Personligen tror jag att vi måste se att företagen levererar ganska OK Q2 samt Q3 rapporter för att den här nivån skall hålla i sig. Ekonomin överlag är otroligt dopad just nu så det är svårt att ens dra några slutsatser. Det enda jag egentligen kan säga är att IT-branschen går otroligt bra och har fått ett uppswing i.o.m all extra isolering som krävde lösningar för att hantera det.

För min egna del tror jag aldrig att jag har vart mer fullbokad i hela min karriär - det borde synas på resultatet framöver också i diverse rapporter. Värre borde det rimligtvis bli i industribolag också då i princip hela världsmarknaden har varit stängd i ett par månader.

Min spekulativa gissning är därför att jag tror att börsen kommer kvala in på negativ nivå för helåret 2020 och att åtminstone ett "ras" på 10-15% kommer efter sommaren någon gång. Allt hänger på hur mycket pengar företagen lyckats tjäna under alla restriktioner.

Läste någonstans att om börsen har rätt så är vi tillbaka på normalnivåer igen inom 9 månader. Det borde vara helt orimligt att tro att vi når full kapacitet igen på så kort tid. Det bokstavligen haglar varsel och uppsägningar och det vore märkligt om vi sett slutet på det med tanke på hur lång tid det tar att starta upp produktioner igen!

Blickar man bakåt i tiden så har liknande kriser för det mesta drabbat personer som är anställda/utanför ägandet av företagen betydligt hårdare än ägarna själva. Jag menar såklart att företagen många gånger har överlevt medan personal och ibland hela samhällen blivit drabbade på ett eller annat sätt.

Jag väntar därför med spänning på hur illa det faktiskt kommer synas i resultaten framöver...det brukar vara vanligt med kursrörelser på 10-20% på dåliga rapporter i normalfallet, då tänker jag vara där och hugga om tillfälle uppstår. Till dess får jag glädja mig om att portföljen satt nya rekord!

6 kommentarer:

 1. Jag tror också det kommer en sättning senare i höst. Kina verkar öka deras aktiviteter vid gränserna med deras 'one china policy' likt Tyskland gjorde innan andra världskriget. Andra sidan har de försökt tagit mark av Indien och Pakistan under flera år men det har trappats upp nu under året. Nu tror jag inte att Kinas koncentrationsläger samt reeducateläger är lika illa som Tyskarnas. Ryssland är ju ett annat land som gjort någorlunda lika och inget världskrig har hänt av det så. Men det kan bli riktigt illa om handelskriget eskalerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej investerarfarfar och tack för kommentar!

   Ja, jag är faktiskt på riktigt orolig över hur utvecklingen ser ut och historiskt sett har det lett till bra mycket värre kriser än ekonomiska förfall.

   Handelskriget i all ära, men historiskt sett när man försökt sig på ekonomiska sanktioner (vilket i praktiken hela idiotin med corona-nedstängningar är) så har det pressat nationer till väpnade konflikter.

   Man kan tycka vad man vill om "Världens fabrik" Kina - men de har mycket pengar och har många av jordens invånare...de slåss just nu med alla medel de kan utan att ta till vapen.

   Tittar man bortom det, så vore det väldigt, väldigt märkligt om företagen fortsätter att leverera vinster som förut. Börsen verkar just nu tro det i.a.f.

   Radera
 2. Och grattis till uppnått mål. Snart kan du sitta på Jamaicas stränder under den mörka vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!

   Tack, det känns på någotvis väldigt märkligt att se portföljen på nya höjder med tanke på marknadsläget.

   Vet inte riktigt om jag har planer på Jamaica under vintern, men en sak är säker i.a.f...Sverige vill jag inte bo kvar i! Vart det bär är en annan femma - men det är långt kvar :)!

   Radera
  2. Vi har hus på spanska Costa Blanca där det är varmt och fint nästan året runt. I vår urbanisation har vi ett gemensamt grönområde med pool. Huset ligger bara en kort promenad från stranden. Trots detta är vår spanske granne oerhört entusiastisk när han pratar om Karibien. Det är fantastiskt säger han och ett måste att besöka minst en gång per år. Hade inte varit för brottsligheten och avsaknaden av kvalité i sjukvården hade han flyttat dit och bott där året runt.

   Jamaica ligger vad jag förstår i Karibien. Kanske har investerarfar en poäng? Ska man åka någon gång är det nog på vintern då det inte är lika varmt och fuktigt. Kul i alla fall att ha möjligheter öppna. Jag har aldrig varit i Karibien själv men hoppas det blir en resa framöver.

   Avslutningsvis, stor grattis till milstolpen! Nu är miljonen inte långt borta.

   Radera
  3. Hej Slumpvandraren och tack för kommentar! Jag önskar att jag hade haft hus utomlands någonstans...problemet är lite det du är inne på...nästan överallt i världen där man "vill vara" för att ha det skönt....kommer kriminaliteten runt hörnet som ett brev på posten.

   Har dessvärre aldrig varit i karibien så kan inte uttala mig, men mycket söderut och österut är det liknande problem...så först måste man ha råd att betala för uppehälle och sedan för "beskyddande verksamhet också".

   Spanien är definitivt ett land på min radar, jag är dock långt ifrån en rimlig möjlighet att ta steget. Jag räknar med att när det väl är dags så har jag en lägenhet/bostad att avyttra och kapital från den också.

   När jag börjar närma mig så får jag luska i det närmare. Det enda jag är 100% säker på är att jag kommer titta på ett land med rimlig syn på islamifiering.

   Sist men inte minst, tack...det känns som att vi har en tuff tid framför oss, miljonen känns väldigt avlägsen men den kommer förr eller senare :)!

   Radera