onsdag 3 mars 2021

Autoliv och Orkla UT - Mer investment, Axfood och Walmart

Portföljen når nya mål hela tiden och jag tycker att det tuffar på trots marknadens volatila svängningar. Jag har inte haft tid att skriva särskilt mycket uppdateringar p.g.a jobb, resor, privata ärenden samt demonstrationer lite varstans. (scrolla ner om du vill läsa om portföljen)

Japp! Jag kommer fortsätta demonstrera i ur och skur mot Sveriges förfall mot en totalitär socialistisk stat - som inte verkar ha någon annan uppgift än att trycka ut skrämselpropaganda till sin befolkning. Oftast helt utan vetenskapliga grunder. Som om inte det vore nog så har dem också börjat med att förvränga historiska händelser för att fiska nyandländas röster.

Men vem är egentligen förvånad? 

Så har det historiskt sett gått till i samtliga socialistiska länder genom åren. Det sägs ju att den som kontrollerar media kontrollerar sin befolknings åsikter. Alldeles för lång tid har vi ju haft ett system där knappt en endaste tidning klarar sig på egen hand utan sanktioneras med det s.k presstödet. Finns inte en tidning som skulle kapa av sin nagelsträng och finansiering genom att skriva objektiva artiklar som inte passar den politiska korrektheten som presstödet kräver.

Det är absolut ingen som helst slump att de professorer och journalister, som gräver fram fakta och argument som inte matchar regeringens skrämselpropaganda, blir censurerade då de inte har rätt åsikt. Det skulle ju innebära mindre bidrag eftersom de förmodligen skulle sälja färre tidningsexemplar. Tyvärr fungerar flockmentaliteten så.

Jag vet inte hur många gånger jag senaste tiden ställt mig och argumenterat med helt slumpmässiga människor vid torg, i  butiker, på bussar, i restauranger, i köpcentrum m.m. De verkar tro på vilken skit som helst som tidningar skriver och när man försöker argumentera med dem så totalt vägrar dem att ens göra en enkel undersökning själv. 

Våra tidningar och politiker ljuger såklart inte. Trots att ingen statistik eller vetenskapliga bevis styrker deras propaganda. Jag kan säga att den gemensamma nämnaren för dessa faktaförnekare är att de totalt vägrar acceptera någon annan referens än någon socialistisk bidragstagande organisations version av sanningen. 

Då brukar jag fråga om de litar på www.scb.se eller www.socialstyrelsen.se eller www.1177.se ... givetvis är det bra källor, sedan kommer alltid problemet. När man visar dem att det som tidningarna skriver är direkt felaktigt - så vägrar de lyssna. Det är jobbigt att tänka själv och inse att man blivit lurad. 

Precis just denna metoden har socialismen historiskt sett varit väldigt lyckosam med. Den fungerar däremot sällan på smarta människor som tänker själv. När man sedan bildat tillräckligt med stöd så kommer oftast nästa nedmontering - d.v.s man tar kontroll över polisväsendet och likvärdiga yrkesroller. Vi är på väg dit i Sverige nu också! Jag har hittills stött på otroligt otrevliga poliser som ibland varit så många som 10x fler än antalet demonstranter. De har uppträtt oerhört hotfullt och de har definitivt inte utfört sin huvudsakliga syssla - att beskydda svenska medborgare. 

Att du i princip ALDRIG ser 50-100 tal poliser åka till valfritt kriminellt område och rensa upp - det är ju bara skrattretande. Resurser finns alltså, men istället används dem till helt meningslösa uppgifter. Eftersom vi än så länge tillåts protestera och demonstrera mot idioter i riksdagen! Där växer dem som ogräs på en övergiven tomt!

Det ironiska med detta är att kapitalister generellt sett anses vara relativt smarta ur ett ekonomiskt perspektiv. De flyr socialistiska länder så fort det gått tillräckligt åt helvete. Sverige har kommit en bra bit på resan och det innebär, historiskt sett, att välutbildade, rika samt smarta personer tar sitt pick och pack och sticker någon annanstans. 

De som känner mig vet att det inte är en hemlighet att jag inte tänker stanna i Sverige...en trend som är ganska överhängande om man läser ekonomibloggar. Men vi har relativt lite pengar i sammanhanget, den riktigt rika sista %-andelen av befolkningen utgör trots allt majoriteten av alla skattepengar. När dessa flyr blir skattkistan tom....dessa rika personer inser ju hur vansinnigt det är att bara gödsla skattepengar till höger och vänster på ren skit. Nä de kommer göra en Nordea - det är jag övertyga dom .... för vem tusan vill vara med och finansiera Sveriges vansinne mer än nödvändigt? Inte jag i.a.f!

Jobbet flyter på i.a.f och portföljen växer! Men det behövde göras lite förändringar!

 Autoliv och Orkla UT - varför?

Autoliv gör jag mig av med för att jag inte riktigt tror på deras verksamhet framöver. Min tes är att det helt enkelt kommer tillverkas mindre fordon framöver och att branschen rör sig mot ett "As-a-Service" tänk. D.v.s jag tror att vi framöver kommer prenumerera på transporter exempelvis som vi gör med ett månadskort till kollektivrafiken.

Jag tror att framtidsutsikterna därför är sämre för Autoliv. Jag gillar verkligen deras produkter i grund och botten men jag tror verkligen att vi kommer gå mot en framtid med färre tillverkade fordon och då borde det generera mindre intäkter för autoliv både på lång och kort sikt.

En annan faktor är att jag tycker att Autoliv har underpresterat marknaden som helhet.  Det var helt enkelt dags att göra sig av med dem. 

Hur gick autoliv totalt sett i portföljen?

Jag inkasserade totalt sett 413,61:- i utdelning.
Detta får jag se som en riktigt dålig investering från ett utdelningsperspektiv.

Jag köpte Autoliv för totalt: 12,699:- och sålde sedan för 9147:-. Det genererade en initial förlust på 3552:- som jag därmed fick göra förlustavdrag för. Sedan köpte jag tillbaks för totalt 9204: och sålde för 10337:- eller 1133:- som jag måste deklarera en vinst för.

Totalt sett blir det då:
-2380 i förlust + 793 i vinst + 290 i utdelning = en förlust på drygt 1300:-.

Hur gick det med Orkla totalt sett i portföljen?

Orkla säljer jag främst av för att jag inte orkar med norska skatteetatens papperstrams och för att Orkla helt enkelt inte rör sig på marknaden. Det är en oerhört stabil aktie och den är FÖR tråkig. D.v.s potentialen finns inte för några större kursrörelser och utdelningen är helt enkelt för dålig för att motivera en obefintlig kursavkastning.

Jag köpte orkla för:
8297,62

Sålde för:
8303,61

Utdelningar totalt:
511,32:-

Totalt sett blir det då:
+5,99 i vinst + 357,9 i utdelning = en vinst på drygt 363,9:-

Det där kan man absolut inte vara nöjd med över 2,5 års ägande. Den går helt enkelt för dåligt och den stabila aktiekursen motiverar inte till den direktavkastningen. Den har delvis bidragit till att hålla tillbaks portföljen både Uppåt och Nedåt. Med försäljningen blir därmed hela portföljen mer volatil!

Jag väljer att omplacera kapitalet till Investmentbolag, Axfood samt Walmart.

P.g.a försäljningarna så utökar jag mitt innehav i bl.a Industrivärden, Öresund och Maintreet Capital. Jag passade även på att utöka mitt innehav i Axfood och Walmart som en del av Orkla.

Månadens övriga inköp fick bli i bolag jag tycker har fått mycket obefogad slakt. Consolidated Edison och Klövern!

I övrigt tycker jag portföljen tuffar på och den närmar sig 750,000:- i portföljvärde. Jag har därmed passerat både 650,000 och 700,000 som delmål under året! Det tuffar på i bra takt och det är nog inte orimligt med ett portföljvärde över 800,000 innan året är slut! 

Den här förändringen berodde till största del på att om jag inte får utdelning från ett bolag så skall åtminstone aktiekursen sticka någonstans (förhoppningsvis uppåt). Både Autoliv och Orkla har helt enkelt ingen plats i portföljen längre!

6 kommentarer:

 1. Hej och tack för en intressant blogg!Jag hittade hit när Jag var inne på kronantillmiljonen.
  Kul med någon som inte är pk. Du är lite grann som snålgrisen han är inte heller så pk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för kommentar!

   Kul att du kom från kronan, där tittar jag in relativt ofta. Han har en bra lista med aktiva bloggar och skriver bra saker :)!

   PK är nog så långt ifrån mig man kan kommma, fast jag vet inte om det egentligen stämmer på mig?

   Det är ju onekligen så att man in Sverige knappast håller sig till sak och fakta i diskussioner - speciellt på vänsterkanten. Så fort man lyfter och diskuterar saklig fakta så verkar man bli kategoriserad som "inte pk".

   Ta bara demonstrationerna i stockholm nu i helgen som exempel....aldrig sett på make på hetsjakt från media och dessutom totalt snedvriden smutskastning och propaganda från våra vänstervridna medias chefsredaktörer.

   De försöker ju få dem att framstå som rena rama jubelidioterna och totalt vägrar diskutera fakta i sig.

   Radera
 2. Jag uppskattar också samhällskritiken. De flesta svenska aktiebloggare är smygsocialister och det stör mig något fruktansvärt.

  Lite kritik också: Din blogg är inte direkt vad man skulle kalla "easy on the eyes". Jag tror du skulle vinna på att förbättra layouten lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för kommentar!

   Jag håller med att det verkligen är tydligt att det finns många socialister i Sverige. De flesta bloggar jag läser har inget problem med att gödsla skattepengar till höger och vänster till ingen nytta.

   Jag stör mig kanske inte så mycket på om någon bloggar som socialist eller kapitalist. Däremot tycker jag det är störande de försvarar total misslyckade påhitt som reavinstskatter, fastighetsskatter, marginalskatter, värnskatter o.s.v.

   Själv är jag i grund och botten för viss socialism som jag tycker vi borde dela på, exempelvis infrastruktur. Men i det stora hela så tror jag att ett fritt samhälle där människor faktiskt får tycka, tänka, agera på egen hand. Det gynnar ALLA på lång sikt.

   Ang bloggen så håller jag med, jag har inte direkt lagt överdrivet mycket tid på det. Det finns ett antal olika val på "blogger" och hade jag orkat göra som "kronantillmiljonen" så hade den sett helt annorlunda ut!

   De flesta wordpress-liknande verktyg har ganska stora begränsningar i både layout och funktionalitet.

   Något speciellt du tänkte på?

   Radera
 3. Håller med 100% ,kunskapen måste spridas om förfallet som sker.

  Min portfölj gick över 780.000 sek precis. Kul och grattis till oss. Snart är vi där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej karatekillen och tack för kommentar!

   Jag fattar inte hur 99% av sveriges befolkning kan gå med på vad som sker just nu. Räkna med att jag kommer deltaga den 20:e mars i.a.f och visa tydligt att jag inte accepterar nedmontering av demokratin på så sjukt lösa grunder!

   Ja det tuffar på nästan kusligt fort just nu, passarade 750,000:- redan för några dagar sedan. Det är nog inte helt orimligt att vi når 7-siffrigt inom 2 år i alla fall!

   Grattis till oss hittills!

   Radera