onsdag 17 april 2019

Ork(l)a eller inte ork(l)a?

Det här med om det är värt att äga norska aktier efter senaste ändringarna mellan svenska och norska skattemyndigheterna är en stor fråga. För mig innebär det just nu att jag avväger fördelarna med att köpa in mig på en relativt billig marknad (NOK är relativt billig sett ur ett historiskt perspektiv) eller att helt skippa den p.g.a administrationen som tillkommer.

Jag är fortfarande i början av att bygga den här portföljen och jag vill egentligen äga Orkla långsiktigt. Skall jag öka för stunden så är det just nu som ökningen skall ske så att jag får ta del av utdelningen i slutet av April. Det kommer i.s.f med den tråkiga administrationen inför deklarationen 2020! (se tidigare inlägg om socialistiska hitte-på-regler för att rädda jobb)

Så jag står just nu och väger fördelar och nackdelar med det. Jag skulle också kunna vara lat och betala 10% extra skatt för just Orkla nästa år om jag inte orkar med administrationen. Men samtidigt tycker jag att det finns en hel del intressanta norska bolag som jag vill ha in i portföljen under 2019. Till detta så gillar jag inte att betala mer skatt än jag måste. Jag känner mig själv och kommer definitivt att skicka brev till både Nordnet och Skatteettaten i Norge så att jag sparar mig 10% källskatt.

Jag anser att det är ett bra investeringsläge att just nu gå in i norska utdelningsaktier så valet är svårt! De flesta norska aktier fungerar som svenska och genererar en stor peng en gång om året i April/Maj. Det gillar jag i grunden inte men det gör att jag kanske kommer öka på under 2019 för att ta del av utdelningarna 2020 och då är det mycket mer intressant att lösa administrationen med skatteetaten!

NOK är billig i SEK just nu och jag tror att vi har några år framöver med en ganska billig NOK. Men på flera års sikt bör NOK vara starkare än SEK. Norge har Olja. Det har inte Sverige mycket av! Norrmän är rika på papperet medan Svenskar är fattiga (belånade). Så som jag ser det finns det iaf en liten möjlighet nu att gå in i Norska företag till en bra växlingskurs mot SEK.

Samtidigt ser jag att min portfölj för närvarande har ett inköpsvärde på 353000:-. Jag börjar helt enkelt närma mig att samtliga aktier i portföljen har ett inköpsvärde på 10,000:- och det är dags att ta in nya innehav.

Det kommer bli intag av nya aktier i Norge, Tyskland, Finland eller USA. Hade jag inte behövt tänka på skatteteknisk administration så hade valet varit enkelt för mig nu. Öka i Orkla och ta in nya Norska innehav i portföljen under 2019!

Hur gör ni? Bryr ni er överhuvudtaget om dem nya reglerna i Norge? Avstår ni från norska aktier p.g.a det?


4 kommentarer:

  1. Hej
    Jag avstår inte Norska aktier, köpte lite mer Orkla nu i april.
    Har lämnat in en blankett till Avanza om skattehemvist, har för mig att det ska minska skatteeffekten på de nya skattereglerna i Norge. Men inget jag tänker ta gift på ;-)

    Glad påsk osv...
    //Fattigbonddräng

    SvaraRadera
  2. Hej Fattigbonddräng,

    Jag är sugen som bara den att öka på. Du har helt rätt att du måste skicka in en blankett till både Avanza och dessutom till norska Skatteetaten - endast Avanza räcker enligt skattereglerna tyvärr inte :/.

    Då dras det bara 15% källskatt i norge istället för 25% som det dras i norge om du inte skickar in blanketten.

    Det har jävligt stor betydelse oavsett om du använder ISK eller vanlig depå eftersom det handlar om 10% mindre totalskatt på dina utdelningar!

    I mitt fall med mina ynka 2000 investerade i norge så handlar det kanske om 10-20:- än så länge men planen var som sagt var att öka drastiskt i norge och då gör ju 10% ganska stor skillnad till slut!

    För vem fasiken vill betala mer skatt i vårt sönderskattade samhälle ;-)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha inte i vårt kanske, men norrmännen kanske tar bättre hand om slantarna!?
      //Fattigbonddräng

      Radera
    2. Hej igen och tack för kommentar!

      Jag har testat på det livet också i norge och jag vet inte om dem är bättre på det....men en sak är säker - dem är nästan kommunistiska i Norge när man synar hur landet fungerar.

      Men dem har sjukvård, a-kassa och migrationspolitik som fungerar 100x bättre än i Sverige i.a.f. Dessutom med betydligt lägre skatter i förhållande till nettoinkomsten.

      Det är dock fruktansvärt dyrt med många saker i norge - min erfarenhet från att bo+jobba där. Fast känslan var nog ändå att det var värt det betydligt mer än i Sverige. Kändes i alla fall inte som att dem bara helt oansvarigt eldade upp skattebetalares pengar.

      Radera