onsdag 26 december 2018

Lyxfällan

Lyxfällan 

För den som inte har sett detta program på TV3 så kan jag starkt rekommendera programmet.
Det handlar ganska ofta om personer som har lyckats med konststycket att leva över sina tillgångar utan att bry sig.

Eller i alla fall är det så som programmet framställer personerna i TV. Jag känner faktiskt hela 2 familjer som genom åren vart med i Lyxfällan och det som syns på TV är VERKLIGEN INTE så som sanningen ser ut!

Trots det är det ett av mina favoritprogram på TV!

Det jag gillar med Lyxfällan är att dem ofta går igenom privatekonomi på ett väldigt förenklat sätt som de flesta förstår sig på. Siffror, enkel matte, logik osv är tyvärr saker som få människor verkar kunna hantera utanför sitt yrkesmässiga liv. Jag vet personer som hanterar miljoner och t.o.m miljarder på sina vardagliga jobb helt utan problem! Men som knappt kan hantera en enkel budget när det kommer till privata pengar.

Det jag gillar med Lyxfällan är att de på ett visuellt bra sätt presenterar information till sina deltagare så att de med väldigt enkla medel kan förstå vad ränta är, vad inkomster är och vad utgifter är.

Många gånger framställs deltagarna som rätt dumma men det är som sagt var TV och jag har sett programmen om dem jag känner och sedan hört deras historia utanför TV. Jag har dessutom haft mycket god insikt i deras ekonomi och vad som gjort att dem hamnat i en knepig situation. Detta får du aldrig se på TV och tyvärr är det så att de flesta som medverkar i programmet inte direkt har några problem i verkligheten utan det bara framställs så. Eller i alla fall är problemen oerhört överdrivna!

Ni som också gillar lyxfällan bör reflektera över hur media nästan alltid förvränger sanningen.
Här är en blogg jag läst tidigare (som tyvärr inte uppdateras längre men ändå är mycket läsvärd!) som ger en reflektion över hur Lyxvällan startade:

Jag och lyxfällan, vi och media!

Den historien som berättas där stämmer väl överens med deltagandet från dem jag känner också.

Är lyxfällan så dåligt då?
Absolut INTE!Jag tycker att dem gör ett oerhört bra jobb med att visa på ett väldigt bra och enkelt sätt exakt hur ekonomi fungerar. Framförallt är dem väldigt duktiga på att framhäva SLÖSERI! D.v.s gå igenom folks ekonomi och hitta surdegar och saker som absolut INTE behövs eller som konsumeras i överflöd!

Det kan t.ex vara:
-Coca Cola
-Krogbesök
-Luncher
-Chips
-Spel & Tobak
-Kläder
-Prylar

O.s.v. Detta visas sedan på ett snyggt sätt på en svart tavla med RIKTIGA pengar som ställs mot deras faktiska utgifter! Detta har jag själv testat någon gång och det är faktiskt en mycket nyttig tankelek att göra med sin egen ekonomi. Rekommenderas starkt!

Hur kan man då definiera en typisk deltagare från lyxfällan?

1. Har man sett ett par program så ser man en ganska tydlig trend.
De allra flesta har mer än en gång köpt saker på "REA" och gärna på avbetalning.
Kanske inte nödvändigtvis dyra prylar, men de har i.a.f inte haft råd att köpa allting på en gång.

Så de väljer alternativet att avbetala....

2. Allt för ofta är det relativt högt utbildade deltagare med klart godkända inkomster. Det sägs ju att med höga inkomster kommer höga utgifter och jag får vara ärligt och erkänna att det passar bra in på mig då jag lever minst dubbelt så dyrt som många andra trots att jag egentligen inte behöver det.

Det som däremot skrämmer mig lite är att dem har väldigt höga FASTA kostnader och inte RÖRLIGA kostnader. Inte helt sällan har dem ett par streaming-abonnemang, dyrt internetabonnemang, flera mobilabonnemang, något dyrt hemlarm samt lite övriga tjänster dem knappt nyttjar. Ganska taskiga villkor för uppsägning också så svårt att ta sig ur.

3. Många har en förmåga att inte ta tag i sina problem. Med det menar jag att dem t.ex inte ens försöker ringa runt till diverse kreditbolag och banker och försöker förklara sin situation. Det är trots allt det första steget till att göra en förändring - sänk dina kostnader!

Nu låter det nästan som att jag dumförklarar dessa personer men så är inte fallet. Dem två jag känner som deltagit har hamnat i knepiga situationer av helt andra anledningar och när desperationen tar över....det är så man fattar dem mest korkade besluten och hoppas att det kommer lösa sig. Det gör det ju aldrig.....man behöver ha en plan och en strategi att följa!

Man skall aldrig döma personer efter "appearance". Personer som verkar "rika" är oftast "fattiga" och vice-versa. Men personer är överlag inte särskilt duma. Dem lever helt enkelt så som dem VILL leva sitt liv UTAN att förstå konsekvenserna!

Där tycker jag återigen att lyxfällan gör sitt jobb oerhört bra - dem får verkligen personerna som deltar att FÖRSTÅ sitt sjuka betéende. Att ränta är en KOSTNAD och inte något bra. Att LÅN är bra under RÄTT förutsättningar (CSN, Bostad, Utbildning, 0% effektiv ränta o.s.v) och EXTREMT DÅLIGT under fel förutsättningar!

De flesta är Smarta, Intelligenta och kan tänka själva men ändå hamnar de i situationer så att de får ekonomiska problem!

Avbetalningar är ofta grundorsaken till problemen av den enkla anledningen att det kan vara mycket svårt att tolka villkoren. Något som ser billigt ut kan vara extremt dyrt vid små misstag....medan något som ser ganska dyrt ut kanske är den bästa ekonomiska lösningen på längre sikt!

Många i min vänskapskrets tar gärna och avbetalar saker på 3,6 och 12 månader istället för att hosta upp pengarna direkt (alltid bästa alternativet för de flesta). När jag undersöker varför får jag ofta svar i stil med:
-Då slipper jag ligga ute med alla pengar direkt.
-Det är skönt att kunna betala lite varje månad istället.

O.s.v

Ni har säkert hört det....jag kontrar ofta med ungefär samma argument:
-Men det är ju DYRARE än om du köper EN sak i MÅNADEN?
-Har du aldrig funderat på att SPARA 12 månader FÖRST och SEDAN köpa?

Det är allt för ofta man springer in i en vägg här....ironiskt nog så tror dem att dem sparar pengar eftersom dem köpt prylen på "REA" och att de inte hade haft RÅD att köpa den kontant för det priset just då.

Allt för ofta så minskar värdet väldigt mycket under avbetalningstiden och det är få personer som lyckas göra en bra affär på avbetalningar. Tyvärr står man oftast där med en produkt som minskar i värde men som du fortfarande måste betala för.

Så Hur gör jag själv med avbetalningar?
Jag tar ganska mycket på avbetalningar men jag är extremt noggrann med att läsa samtliga villkor och ser alltid till att få så bra villkor som möjligt. Jag säger ofta när jag handlar "jaha men då tar jag det kontant istället om ni inte kan lösa det räntefritt och utan avgifter". Det står jag också fast vid.

ALDRIG att jag skulle betala några EXTRAAVGIFTER privat för att köpa något för min nettolön! Erbjuder dem 3,6,12 mån helt räntefritt och utan avgifter så tycker jag det är helt OK att köpa på dem villkoren om det ändå är något jag tänkt införskaffa. Jag kan alltid "casha" det jag köper om krisen skulle vara framme... men jag gillar faktiskt att kunna behålla "kassan" om någon oförutsedd utgift skulle dyka in.

Det är en strategi som är farlig för de flesta om man inte förstår vad man ger sig in på. Min rekommendation är att ALDRIG använda kredit av NÅGOT SLAG om du inte är en väldigt ekonomiskt lagd person.

Att handla på kredit kräver en målmedvetenhet som gör att du ALDRIG drar på dig extraavgifter och att du ALLTID betalar i tid!

Ta hand om din ekonomi - den är viktig!

4 kommentarer:

 1. Amen! Jag predikar till mina ungdomar (utbildar unga vuxna mellan 17-21) att det enda de någonsin bör låna till är förrutom en bostad så är det den första bilen och då endast om hen behöver bil för att ta sig till jobbet

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för kommentar!

  Jag tycker att du har en sund inställning. Jag kommer ihåg min första bil som jag fick. En vit Volvo 740 som gått 44000mil! Den drog 1,5L/milen men det var en rätt bra första bil!

  Inte snyggast eller snabbast i stan men den tog mig dit jag ville precis som vilken annan bil som helst!

  Låna till vad som helst tycker jag är OK om man tjänar mer pengar på lånet än vad det kostar... Som tex bil för att ta sig till jobbet!

  Jag lånar ju tex till aktier vilket de allra flesta aldrig skulle göra. Jag har rätt högt bolån (1665000) och bor rätt stort (96kvm)...man kan påstå att jag lånar till den standarden. Men jag tjänar bra mycket mer på att låna till den standarden än att hyra det.

  Jag förespråkar verkligen inte att leva som mig själv. Det krävs verkligen struktur och ett inre lugn som många av mina nära och kära saknar.

  Det är tur att det finns sunda människor som du i närheten av ungdomar! Jag hade gärna varit lärare själv om förutsättningarna varit bättre i skolor...jag har själv ett par duktiga lärare att tacka för att jag kommit dit jag är idag!

  SvaraRadera
 3. Skönt att läsa ett nyanserat inlägg om lyxfällan! Jag känner ingen som varit med i programmet men tycker det kan bli en extremt översitteri/pretto/besserwisser-attityd i sparbloggar gentemot deltagarna, med noll empati för att situationer kan bli kaosiga typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ellen och tack för kommentaren!

   Jag vill nog påstå att det här är en rätt dålig sparblogg med tanke på mina högst tveksamma utgifter för nöjen och boende :)! Men jag håller med dig om att det helt klart finns anledningar till att dumma beslut fattas många gånger.

   Jag har själv vart i knepiga situationer flera gånger i livet men det har ordnat upp sig med vilja och motivation.

   Däremot ger jag inte mycket för den som hela tiden klagar utan att förändra sin situation och på något sätt försöker få det att se ut som att det är någon annans fel.

   Lyxfällan tog jag upp som ett exempel eftersom dem är bra på att visa budget och konsekvenstänk.

   Men jag tror tyvärr att många som tittar på programmet verkligen tror att det ser ut så i verkligheten. Den är OTROLIGT förvrängd och det måste man ju vara objektiv för att förstå.

   Dem jag känner som varit med har inte ångrat sig men de har fått jävligt mycket skit i efterhand pga hur idiotiskt det framställs i programmet.

   Folk är faktiskt inte så dumma som det ser ut och det är verkligen som så att ibland finns det bara dåliga alternativ att välja på som gör att man får ekonomiska problem.

   Radera