fredag 28 december 2018

Riksbanken - Räntehöjning helt feltajmad

Riksbanken höjer räntan till hela -0,25% vilket innebär att för de allra flesta kommer det bli lite dyrare att ha lån nu. Det är i grund och botten en sund inställning att lån skall kosta pengar i långa loppen.  Men vad menar JAG då när JAG säger att räntehöjningen är helt feltajmad?Varför menar JAG att den är helt feltajmad?

Enligt mig så har vi aldrig någonsin varit i en sådan farlig situation tidigare som vi befinner oss i nu. Varken som nation eller som individ! De flesta länder har enorma statsskulder som de någon gång kommer att behöva betala tillbaka. EU har pumpat in ENORMA summor i t.ex Grekland, Italien, Spanien ... för att inte tala om Rumänien och Bulgarien.

Många sydamerikanska och till viss del mellanöstern länder har relativt stora skulder i USD.

Intressant i sammanhanget är även att Kina "äger" mycket stora tillgångar internationellt, inte minst svenska klenoden "VolvoCars" (via Geely). Så har kina valt att "attackera väst" med pengar. USA har gjort det i decennier med hjälp av Olja.

Det enda sverige egentligen kan konkurrera med är Stål och det utnyttjade vi till fullo under t.ex andra världskriget! Men förutom det så har vi relativt lite pengar att röra oss med i världsekonomin....vi kan m.a.o inte påverka särskilt mycket!

Varför är VI tillsammans i en sådan farlig situation just nu?

Den stora skillnaden internationellt sett mellan Sverige och övriga världen är att Sverige som NATION har relativt små skulder! Det innebär att vi på den internationella marknaden är relativt opåverkade av de stora pengarna som övriga rika nationer har pumpat in i fattigare nationer....oavsett vad man tycker om det så är det så världen fungerar. Rika tjänar pengar på fattiga och kommer alltid att göra så ....i.a.f så länge vi använder pengar/valuta. Pengar skapar mer pengar....för att göra det, t.ex via utdelningar, så måste dem investeras. Bäst avkastning ges alltid på tillväxt...t.ex i länder som har mycket kvar att ge innan de anses nå "västerländsk standard" o.s.v.

Sverige har en relativt låg skuld som NATION - men oerhört HÖGA individuella skulder per individ. Så det innebär INTE att vi är lågt belånade! Sverige har ALDRIG tidigare i historien varit så högt belånade som vi är nu!

SCB skrev t.ex en varning om detta i April:
skulderna-okar-trots-amorteringskrav-och-lanetakVi har i flera år lånat till det mesta. Riksbanken (sveriges Centralbank) har eldat på den höga belåningen med löjligt låga räntor som en konsekvens av finanskrisen 2008-2009! Det innebär att många av er som bor i större städer förmodligen sitter på mångmiljonlån.

Det spelar dock ingen som helst roll hur mycket eller hur lite man har i lån det har aldrig någonsin varit lönsamt att binda räntorna över en längre tidsperiod (låt oss säga 10+ år). Inte ens under 90-talet med skyhöga dagsräntor under fastighetskrisen....så vad är konsekvensen av det?

Konsekvensen är att många sitter på rörliga bolån eftersom det är det mest ekonomiska man kan göra. Även om räntorna går upp och ned genom åren så har det alltid lönat sig oavsett lånestorlek!

Själv har jag haft allt från 5% som högst och nu som lägst 1,39%. Oavsett vilken tidsperiod jag tittar på så hade jag förlorat ganska stora summor på att INTE ha rörligt lån!

Det är mitt individuella val att ha så låga kostnader som möjligt med rörliga lån - MEN det innebär också att jag är betydligt känsligare för räntehöjningar vilket påverkar mina "fasta" kostnader i högre utsträckning.

För min egna del påverkar det mig med ca 300:- netto (d.v.s efter skatt) i månaden på en höjning. Då har jag lån på ca 1.670.000;-. Det anses vara relativt mycket för många men i storstäderna är det ändå ganska små lån. Många jag jobbar med har MINST det dubbla som lån, i stockholm har många familjer lätt 4.5000.000 i lån. Då pratar vi om ca 1200-1500:- i mån EFTER skatt i ökning PER höjning som riksbanken gör!

Vad är problemet egentligen med att lån kostar pengar genom t.ex räntehöjningar?

Grundproblemet är att riksbanken och centralbankerna över hela världen i princip har gödslat med belåning till i princip ingen kostnad till nästan vem som helst. Detta har lett till att fastighetspriserna ökat med drygt 550% senaste 10 åren, belåningen till privatpersoner ökat med minst lika mycket.

Inte minst har vi haft en mycket slapp regering och en politik som i princip har gynnat att DU som privatperson skall ta all risk medan staten kommer undan så billigt som möjligt! Vi tar det igen...STATEN har INTE tagit några risker - DU som privatperson står för HELA risken!

Det här är helt galet jämfört med övriga världen där hela nationen står i skuld/tagit risken gemensamt. I sverige har riskbanken tillsammans med diverse regeringar de senaste 12 åren uppmanat privatpersoner till att ta i princip hela risken!

Om sverige som NATION haft en hög belåning - så hade en räntehöjning från Riksbanken absolut varit helt rätt just nu. Det hade i princip inneburit att fastighetspriserna inte hade ökat 550% senaste åren, företagens belåning förmodligen varit bra mycket mindre. I gengäld hade "värdet" på fastigheterna och företagen då också varit betydligt lägre.

Jag påstår att dem hade varit med normaliserade för dagens priser och belåning är väldigt höga. Speciellt när man ställer det i perspektiv till inflation, löner samt övriga kostnader. Jag tjänar bra så jag har inga problem men trots det är mitt boende mer än 50% av mina fasta kostnader i månaden. Min löneutveckling hade inte påverkats och jag hade tjänat ungefär detsamma, skillnaden hade varit att jag haft en boendekostnad på kanske 30% istället för 50% av min nettolön....

OM Riksbanken bara höjt räntan tidigare - så hade förmodligen många haft betydligt lägre lån och därmed varit mindre känsliga för en räntehöjning. Framförallt hade dem signalerat TIDIGARE att lån kostar pengar!

Det är just detta som gör mig lite lätt upprörd inombords. Nämligen att Riksbanken MINST 3-4år för länge har uppmanat folk att ta lån och därmed eldat på en överhettad ekonomi. Hur i helsike kan man i över 10 års tid uppmana folk att ÖKA sin belåning? D.v.s att uppmana folk att öka sin risk?

Visst företag går generellt sett väldigt bra och i har sett förvånansvärt få varsel så ekonomin går trots allt bra! MEN den är överhettad av oerhört hög belåning. Svenska PRIVATPERSONER påverkas oerhört mycket av en räntehöjning medan det är utländska FÖRETAG som påverkas av räntehöjningar i andra länder!

Jag vidhåller därför min åsikt om att den här räntehöjningen kommer 3-4 år försent.
Riksbanken skulle långt mycket tidigare ha signalerat för svenska folket att höga lån är en betydande risk och därför gjort det betydligt mycket dyrare att ta dessa mångmiljonlån för att köpa fastigheter eller bostadsrätter!

Nu sitter Sverige med många invånare som har historiskt hög belåning i en helt oundviklig lågkonjunktur.

Jag behöver inte någon flerårig ekonomisk utbildning för att summera 1+1. Matten är enkel och ser ungefär ut som följande (om än väldigt förenklad):

Historiskt hög belåning
+stora varsel
+räntehöjning
+lågkonjunktur
------------------------
Krasch


Det ser verkligen inget vidare ut när man höjer räntan inför en lågkonjunktur!
Normalt sett brukar man säga att man skall investera sig ur en kris, men i det här fallet är det ju flera år för sent. Vi kan inte sänka räntan så att folk kan låna mer för att investera sig ur en kris. Den är redan rekordlåg!

Samtidigt kommer fler och fler signaler om att ekonomin har nått sin topp, d.v.s att vi är påväg in i en lågkonjunktur!

Som grädden på moset så har sverige dessutom lagt över i princip all risk till småsparare och privatpersoner för att slippa undan "billigt" vid en eventuell krasch.

Räntehöjningen är feltajmad eftersom en lågkonjunktur är oundviklig. Vi kommer gå in i den med historiskt hög privatbelåning i kombination med höjda räntor!

Det finns inte en sund ekonomisk människa som kan argumentera för att den kombinationen är bra! Jag tror tyvärr vi kommer få se en recession eller långkonjunktur i stil med den som var 1929 på grund av inkompetens på hög nivå :(.

Tyvärr allt som ofta stavas denna inkompentens "ekonom". Jag argumenterar rätt ofta med ekonomer i mitt yrkesliv och dem har en helt snedvriden syn på verkligheten.

En chef sa en gång till mig efter en diskussion jag var rätt offensiv i....

"Du vet väl att matte och ekonomi inte är samma sak?"

Jag svarade lite kaxigt:

"Tydligen är det så. Varför sparkar vi inte alla ekonomer så att vi fattar sunda beslut istället?"

Jag tänker inte gå in på hur den diskussionen utvecklade sig sedan...jag jobbar fortfarande kvar...alla mina kunder är kvar...nöjda är dem dessutom :-).

Däremot tänker jag avsluta detta inlägget med ett citat från en mycket känd musiker (Bruce Dickinson) från Iron Maiden som sade:

"Fuck my accountans. I fired every one of them except the few i needed for regulations. I've never earned more money than after that."

Detta sa han under en föreläsning om just ekonomi och hur Iron Maiden ville flyga världen runt och turnera. Han tröttnade på sina ekonomer som hävdade att han aldrig kunde tjäna pengar på att turnera med en Jumbojet.

Han fick rätt och ett par ekonomer sparken.

Varför skall det vara så svårt för ekonomer att räkna + och -?
Någon som vet?

Jag missar förmodligen något i sammanhanget men i princip i varenda diskussion privat som på jobbet så har ekonomer gjort att jag förlorat pengar när dem borde göra tvärtom. Dem tänker kortsiktigt och jag tänker långsiktigt.

4 kommentarer:

 1. Finns ju trots allt något som heter det personliga ansvaret. Alla dessa människor har knappast blivit tvingade att låna pengar eller hur? Bankerna lånar inte heller ut pengar lite hur som helst. Låntagarna skall klara ganska höga räntor.

  Sedan kan man alltid diskutera hur mycket man vill lägga på sitt boende. Nu har vi haft en trend att man vill spendera mycket på just detta att bo. Då får man dra in på något annat. Göra sig av bilen eller cykla om den möjligheten finns.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 2. Hej Lars och tack för din kommentar!

  Jag håller absolut med dig att ingenting har varit tvingande. Däremot tycker jag verkligen att bankerna lånar ut pengar lite hur som helst och på extremt dåliga grunder allt för ofta.

  Detta tycker jag helt klart att Sveriges olika regeringar inte har gjort ett skvatt för att stoppa i tid.

  Riksbanken har tyvärr gött bankerna på traven genom att tydligt signalera att det ska vara billigt att låna. De bryr sig bara om inflation och inget annat.

  Tyvärr har det gjort att vi har skyhög belåning och nästan inga amorteringar.

  Det finns inte en chans att dem avser att du skall betala tillbaka allt du lånar. Vet många som bara räntar sina lån och gjort så ett tag helt utan krav från bankerna.

  Bankerna följer ofta efter riksbanken. Men ansvar kan vi aldrig anklaga banker för att de någonsin tagit. :(

  SvaraRadera
 3. Jag som inga lån har tycker det är ganska bra och ganska njutbart när räntan åker uppåt. Känner att jag inte har lust och vara med och sponsra folks lån. Låt det kosta att låna.

  SvaraRadera
 4. Hej anonym,

  Visst är det så. Jag har förespråkat höjda räntor i 3-4 år nu trots min belåning av just den anledningen att lån måste kosta pengar!

  Lika självklart tycker jag att det är att dem som inte har några lån skall kunna sova gott och inte behöva oroa sig för att vara med och bekosta kalaset om vi inte kan betala.

  Jag tycker att det är farligt när regeringar och kontrollinstanser beter sig så galet inkompetent som de har gjort senaste tiden.

  De har 'löst' bostadskrisen genom att låna ut pengar till bankerna som har lånat ut det helt utan kontroll till privatpersoner som har kunnat 'köpa' fastigheter se ärligt talat absolut INTE har råd med!

  SvaraRadera