måndag 1 juli 2019

Varför köpte jag Cisco?

Ni som läste min trista rapport från igår såg att mitt enda köp under Juni månad var Cisco Systems (CSCO). För att följa min strategi försöker jag att alltid köpa aktier i bolag som kommer att dela ut den kommande 30-dagars perioden från köp men senast nästkommande månad.

Vad är mitt case till att köpa Cisco?

För er som är nya så jobbar jag som IT-Konsult med specialisering inom nätverk och främst mot säkerhet. Jag påstår mig ha relativt god koll på IT-branschen och jobbar med mycket stora nät och kunder över hela världen.

Jag jobbar till och från med världens största bolag, operatörer och datacenter som marknad. Inom IT-branschen finns det tre grundpelare som de flesta branschkunniga redan känner till:
  • Intel kontrollerar hårdvarubranschen och har ett finger med i nästan all hårdvaruutveckling.
  • Microsoft kontrollerar mjukvarubranschen och har ett finger med i nästan all R&D kring mjukvaruutveckling.
  • Cisco kontrollerar nätverksbranschen och har ett finger med i nästan all utveckling kring nätverk.

Dessa tre bolag är dominanta i IT-branschen p.g.a sina extremt höga marknadsandelar. Det spelar nästan ingen roll vad du behöver utveckla för typ av IT-plattform - man behöver nästan alltid välja produkter från minst två av ovanstående bolag och väldigt ofta använder man samtliga.

Det finns såklart fler riktigt stora spelare inom IT-branschen men få andra bolag sitter med och utvecklar de flesta nya standarder som tas fram och kan påverka hur framtidens teknologier kommer att se ut.

Eftersom Cisco är en mycket stor leverantör inom nätverksbranschen så för de mycket täta diskussioner med övriga aktörer inom IT-branschen. Inte minst tillsammans med Intel som kontrollerar hårdvara. Allting börjar trots allt med kretsar och hur bitar processas i hårdvara.

Vart går trenden inom nätverk?

Precis som hela övriga världen går trenden stenhårt mot automatisering. Jag är just nu involverad i en hel del större projekt där syftet mer eller mindre är att automatisera det mesta som idag görs av människor. Detta gäller även inom IT-branschen men där tycker jag man har mognat betydligt mer och förstått att med dagens komplexitet så måste man automatisera så mycket det bara går.

Tittar man enbart på Cisco's produktportfölj för automatisering så ligger dem väldigt långt fram mot nästan samtliga konkurrenter. Man kan egentligen dela upp Cisco's produkter i tre kategorier:
  • Campus nät (D.v.s vanliga LAN)
  • Core nät (D.v.s Service Provider nät)
  • Datacenter nät (D.v.s större datorhallar)

I samtliga segment ligger Cisco mycket långt fram vad gäller automatisering.De har tagit fram vad vi inom IT-branschen kallar för "Software Defined Services" för samtliga produktkategorier ovan. Notera att jag inte väljer att diskutera vilka typer av tjänster dem erbjuder i segmenten ovan. Det tycker jag är ointressant för mitt case att köpa Cisco.

Mitt case här är att Cisco ligger mycket långt fram beträffande automatisering för stora nät och komplexa infrastrukturer. Deras automatiseringslösning täcker i stort sett hela infrastrukturen som ett nätverk består av och det bästa av allt är att de har packeterat sina lösningar som tjänster som man prenumererar på!

Varför tror jag på Cisco?

Allting Cisco gör är långt ifrån bra. Men mycket av dem projekt som Cisco är involverade i driver utvecklingen framåt. Man är involverad i att definiera många standarder som andra tillverkare sedan måste förhålla sig till för att vara "compliant". Så oavsett vad man tycker om Cisco's produkter så är Cisco definitionen av nätverk!

Många gånger hittar de också på dumheter och deras Säkerhetsprodukter är bland marknades absolut sämsta skräp för större nät. Så det finns absolut utrymme för förbättring inom flera av deras produkter! Men när det kommer till ren kärnverksamhet så som "Routrar och Switchar" så har de nästan total dominans om man behöver stabilitet och kvalitet och hög bandbredd.

Jag tror på Cisco som aktieägar eftersom Cisco håller på att ställa om från att ta betalt för Hårdvara och engångslicenser till att börja ta betalt för en produkt som automatiserar nätverk i större skala. Licensen för deras automatiseringslönsing är med all rätt svindyr. I gengäld så är hårdvaran betydligt billigare.

För oss aktieägare innebär det att vi istället kommer få betalt år in och år ut som kunderna använder Cisco's produkter istället för endast när produkterna köps in. Jag tror helt enkelt att det ligger rätt i tiden.

Hela världen håller på att digitaliseras, säkerhet är extremt viktigt i större nät och teknologi är något som bara blir mer och mer komplext. Till och med för en riktigt duktig konsult (som jag ändå anser att jag är) så är det inte lätt att hänga med i utvecklingen många gånger. Nätverk idag består av ca 100 olika teknologier som samtidigt skall integreras och fungera korrekt för att EN tjänst av dig som användare skall fungera.

Man kan helt enkelt inte konfigurera allting rätt varje gång manuellt längre. Framtidens lösningar kräver mjukvara på toppen som genererar din policy genom hela nätet. Lösningen på problemet har Cisco redan sålt i flera år för Datacenter (s.k Cisco ACI).

Man har ökat omsättningen för deras s.k SD-WAN lösning (Viptela) många gånger om senaste rapporterna och man lanserade nyligen deras s.k SD-Access (LAN) lösning.

Tillsammans kan dessa tre produkter integrera mellan samtliga plattformar och se till så att slutanvändarna (d.v.s Du) får en upplevelse som motsvarar dina förväntningar på ett säkert sätt. För företag så möjliggör dessa tre produkter att snabbt utveckla tjänster som dem kan ta betalt för.

Som en väldigt eftertraktad specialist inom branschen så är jag övertygad om att detta är framtiden. Därför känner jag mig oerhört bekväm med att äga Cisco!

2 kommentarer:

  1. Som en nätverksingenjörs student så var det här riktigt rolig läsning. Kul att läsa hur du upplever Cisco's produkter ute i verkligheten. Helt rätt att köpa cisco, känns som att branschen exploderar och växer varje månad/år.

    Tack för en bra/informativ blogg.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym och tack för kommentar!

    Väldigt spännande att du läser till så intressanta saker som nätverksingenjör ;-)! Branschen är stekhet just nu och det saknas verkligen personal över alla områden.

    Jag hade gärna velat köpa hel del andra bolag i branschen men tyvärr delar de inte med sig till sina ägare så jag tycker inte att det är intressant. Juniper, Palo-Alto, NetScout samt F5 är ju annars företag som jag mer än gärna hade köpt in mig i.

    Kul att du gillar informationen! Jag försöker gå rakt på sak och inte krångla till det med ekonomiska termer...det går alltid att läsa i rapporterna ändå. Jag tror att många skulle må bättre i investeringssammanhang av att använda lite sunt förnuft framför siffror.

    Just nu tycker jag det är väldigt tufft, börsen tuffar på som ett ånglok trots att i princip inte en endaste siffra kan förklara det. En bubbla känns inom räckhåll....tyvärr.

    Just nu ser jag Brexit och Italien som största problemet på kort sikt och USA/Kina som största problemet på längre sikt.

    I argumenten ovan glömde jag förresten ta upp att Huaweis bannlysning inom USA garanterat gynnar Cisco mycket positivt!

    SvaraRadera