lördag 23 november 2019

Sålt Kinnevik - deras nya strategi passar inte mig

Då var det dags att säga adjö till ett bolag jag egentligen håller mycket kärt. Men tyvärr passar varken Kinneviks nya strategi mig som investerare eller min portfölj. Kinnevik har gett mig mycket bra genom åren och de har lyckats väl med att hitta "guldkorn" som de sedan utvecklat och sålt av till mycket goda förtjänster.

Jag behöver egentligen inte skriva särskilt mycket om Kinneviks framtid, mycket har redan skrivits i media och jag tror inte att någon som läser detta inte redan känner till deras nya utdelningspolicy. Kinnevik kommer säkerligen prestera bra framöver också men personligen har jag svårt att se hur ett enda bolag skall generera tillräckligt med kassaflöde till deras nya strategi.

Tele2 skall agera kassako åt Kinnevik framöver

Kinnevik har uttalat att Tele2 kommer vara kassakon för framtida investeringar, i praktiken innebär det att man tänker suga ut så mycket pengar det bara går av Tele2 efter deras integrering med TDC och Comhem. Som någon form av expert som är verksam inom branschen så tror jag inte det är rätt väg kommande 3-5 åren.

M.a.o så bör man ställa sig frågan hur Kinnevik tänker utveckla Tele2, ändå sveriges näst största operatör, framöver. Personligen tror jag inte att man tänker satsa särskilt mycket på Tele2 utan att de kommer att generera pengar till Kinnevik i första hand.

För den som inte har koll på branschen så var det ungefär så som TDC fungerade, fast då till en amerikansk hedgefond. Så nu har Kinnevik samma strategi som TDC hade fast denna gången för Tele2. Det innebär tuffa utmaningar i en bransch som måste satsa på teknik och specialister är mycket svåra att få tag på i branschen. Helt enkelt tror jag att man skjuter sig själv i foten på kort sikt. Kostnadsbesparingar för att generera kassaflöde är definitivt fel väg att gå inom teknik!

Det finns liknande affärer om man tittar historiskt i Sverige och ni som vart med ett tag kommer säkerligen ihåg när Telia köpte Cygate. Det är den närmsta liknelsen vi kan komma Tele2/TDC. Där tog det Telia närmare 10 år att lära sig att ett IT-Konsult bolag med högt avlönade specialister är en krävande verksamhet att driva. Det går inte att driva den som en statligt ägd operatör ville....till slut fick de backa.

Min bedömning av läget i Telekombranschen är att Tele2 och såklart Kinnevik gör samma misstag istället för att lära sig av Telia/Cygate affären. Jag är helt övertygad om att Tele2 kommer att behöva göra en kovändning, precis som Telia, när det uppenbarar sig att man måste satsa pengar för att vara i teknikbranschen.

Jag behåller Millicom och säljer Kinnevik

Med allt det sagt....jag kommer att växla in mina inlösenaktier från Kinnevik mot Millicom aktier och jag kommer nog att fylla på större delen av pengarna jag fick loss från Kinnevik rätt in i Milllicom.

Jag kommer därmed tappa lite utdelning i November månad och dessvärre ökar den i Maj månad, men det kommer jag kompensera under 2020 för att det skall vara ett jämnt kassaflöde!

Hur resonerar ni kring Kinnevik, Tele2 och Millicom?

2 kommentarer:

  1. Jag gillar inte heller Kinnevik pga deras tankar kring utdelningen och jag har därför sålt Kinnevik. Istället köpte jag just Tele2 för tror de kommer öka utdelningen som Kinnevik verkar tänka. Såg även ökad riktkurs på Tele2 igår

    SvaraRadera
  2. Hej "Nyttboende" och tack för kommentar! Att de förändrar sin utdelningspolicy är en sak, men att först gå ut och säga en annan sak och sedan bara några veckor senare ändra stategin och förändra hela strategin - det är en annan sak.

    Det sänder mycket dåliga signaler enligt mig och betyder att man inte kan lita på vad dem säger eller att dem kommunicerar dåligt.

    Problemet med Tele2 är att dem rimligtvis borde generera pengar för att betala utdelning för Tele2+TDC+Comhem gemensamt....grejen är det att så fungerar inte branschen.

    Jag har en bra insyn i branschen (p.g.a min roll som konsult inom infrastruktur/nätverk) och Tele2 har just nu enorma problem att integrera båda bolagen. Specialister flyr för dem vet vad som väntar.

    Det må hända det ser bra ut på papperet när man köpt TDC och Comhem - de genererar trots allt bra kassaflöde. Men det kommer nog bli mycket tufft att fortsätta med det då det helt enkelt inte går att integrera bolag på det viset som Tele2 försöker med.

    Du kan inte köpa ett "specialist-teknik-bolag" och driva det som en operatör (d.v.s låga kostnader, höga marginaler). Tele2 och Comhem matchar hyffsat i både affärsmetoder och visioner. Båda är operatörer och levererar kvantitet till privatpersoner som inte bryr sig mycket om kvalitet. Billigt vinner oftast en affär.

    B2B (företagsaffärer) kräver en helt annan strategi och där har Tele2 tagit sig vatten över sitt huvud enligt mig. Det kommer såklart påverka kassaflödet i det korta perspektivet, men mer intressant är att titta 5+ år bort.

    De jag känner i branschen har inget gott att säga om Tele2 just nu som arbetsgivare och det smittar av sig - infrastruktur är en liten ankdamm som få simmar i. Ryktet sprider sig och det är svårt att vända i efterhand...tror därför att Tele2 kommer att få enorma utmaningar att hänga med i en teknisk tuff utveckling framöver.

    Med det sagt - absolut att det är ett bra bolag, men att det skall driva runt Kinneviks investeringar också kommer definitivt drabba Tele2 förr eller senare.

    SvaraRadera