måndag 6 maj 2019

Radiotjänst (Rånartjänst) - Kiruna kräver ersättningsjobb

Jag läste tidigare i veckan en artikel som gjorde mig riktigt upprörd inombords. Den är definitivt av extremt socialistisk karaktär och det kommer såklart inte som någon högoddsare med tanke på att jag läste det i ett nummer av "Unionens Kollega". D.v.s tidningen med progaganda från Unionen om hur viktigt det är med fackliga rörelser.

Senaste tidens pilotstrejk hade ingenting med det här att göra men det var ett intressant sammanträffande att jag läste om hur just upprörda "socialister" kan bli över det mest korrekta beslutet regeringen tagit senaste 20 åren - nämligen att lägga ned Rånartjänst i Kiruna AB. Jag skrev ganska nyligen en månadsrapport där jag diskuterade lite om just pilotstrejken och hur facken totalt raderade ut årets vinst och förmodligen en del av nästa års vinst genom att vara totalt genomkorkade.

Innan ni gnäller på mig vill jag säga att är piloter faktiskt bland dem smartaste människorna jag träffat och jag har en magkänsla av att det inte är piloter som sitter och hittar på dem här dumheterna åt sig själva. Det sitter såklart någon "röd" propaganda bakom konflikten - som jag tror att de flesta piloter har extremt lite att göra med. Dessutom med tanke på vad piloter tjänar så bör det vara svårt att motivera en "röd röst".

"Mitt fack" Unionern är inte bättre själva. Så jag borde egentligen inte bli förvånad när jag läser denna artikeln om just nedläggningen av Rånartjänst AB i Kiruna. Men ju mer jag läste ju mer upprörd blev jag. För er som inte är medlem i Unionen (vilket jag har full förståelse för) så kan jag komma med några "roliga" citat som artikeln bjuder på.

Citaten i sig kanske inte är så märkvärdiga - men dem är ett bevis på vilken typ av medborgare Sverige har i vissa delar av landet. Något eget ansvar tycks saknas, sunt förnuft tycks också saknas. Framförallt så framställs det som att det är SVERIGES fel att de blir av med jobbet. Det borde därför vara SVERIGES ansvar att skaffa ersättningsjobb.

Underförstått - Unionen slåss för "vår sak". Jag översätter detta till vad dem egentligen säger:
(skrivet med en viss sarkasm och ironi kryddat med mina politiska åsikter om s.k sosse-jobb...skattefinansierade jobb med arbetsuppgifter som absolut inte tillför något)

"Vi vill slösa skattepengar genom att via politiska aktiviteter skapa ett behov av jobb i en annan verksamhet som matchar våra medarbetares kompetens i f.d Rånartjänst i Kiruna AB. De skall utföra någon typ av arbetsuppgift som vi förmodligen inte har något behov av idag.

Detta gynnar samhället i övrigt. Det är ju trots allt vårt ansvar att vi valde att lägga ned ett statligt bolag som under de senaste 20 åren inte tillfört något av värde. Vi måste ta på vara på den otroligt kompetenta personalen vars arbetsuppgifter nästan enbart har bestått av att trakassera och hota svenska meborgare senaste 20 åren.

Det är vårt ansvar att se till att ta till vara på denna kompetensen och ge dem ett nytt (meningslöst) uppdrag att utföra! Såklart skall alla vara med och dela på denna kostnaden och därför måste det vara skattefinansierat! Vi följer den svenska modellen! Det har visat sig vara bra förr!"
 Ungefär såhär hade faktiskt Unionen kunnat säga.

För när man läser artikeln så är det underförstått att vi skall skapa ersättningsjobb och ta vara på deras kompetens. Dem erkänner t.o.m nästan i klartext att dem trakasserat och hotat svenska medborgare. Att man ens står och försvarar denna typen av verksamhet är TOTALT obegripligt enligt mig!

Jag blir dessutom oerhört upprörd inombords när jag läser vidare om personal på Radiotjänst i Kiruna AB och hur de resonerar. Om någon av er mot förmodan har jobbat där och råkar bo i Kiruna så tänker jag verkligen inte be om ursäkt.

Hur kan ni överhuvudtaget tycka och tro att det är MITT ansvar som skattebetalare att se till att DU har den kompetens som marknaden efterfrågar? Framförallt är det INTE MITT ANSVAR som skattebetalare att se till att du har ett jobb!

Det är ärligt talat knappast MITT ansvar att du inte vill jobba med gruvnäringen - det finns jobb där så det räcker och blir över! I många delar av landet så får man faktiskt flytta eller göra någonting åt saken för att förändra sin situation - men det är ABSOLUT INTE Sveriges ansvar att se till att förändra din situation!

Att ni överhuvudtaget lyckats lura svenska skattebetalare på miljontals kronor genom åren är en sorgefläck i svensk rättshistoria! Skattefinansierade trakasserier borde aldrig införts! Det är inte en dag för tidigt detta trams försvinner för gott!

För er som kanske inte läser Kollega så lovade jag några citat som i.a.f gjorde mig smått uppröda: (röd text utmärker sig)


  •  -Det är jättetråkigt för oss som arbetar här och riskerar arbetslöshet. Men nedläggningen av Radiotjänst är en hård smäll mot hela Kiruna. Det största problemet är att det knappt finns några liknande jobb att söka. Kiruna är en industristad. Men alla vill kankse inte arbeta inom gruvnäringen.
  • -Vi nådde en all time high i sjukskrivningar förra året. Jag är helt övertygad om att nedläggningshotet spelade in. Det är ju våra liv det handlar om, vår inkomst - att kunna försörja familjen och betala hus och billån.
  • -Med 240 anställda har Radiotjänst varit ett viktigt komplement till den tunga industrin i Kiruna. 120 personer har arbetat heltid på företaget, flertalet som handläggare på kundtjänst.
  • -Ytterligare 120 personer har haft deltidsanställningar som aviftskontrollaneter och telemarketing-handläggare, eller tm-handläggare som de kallas i dagligt tal. Kontrollanterna knackade dörr och frågade om det fanns tv i hushållet. Tm-handläggarna ställde samma råga per telefon.
  • -Jag och många med mig började jobba så redan i gymnasiet. Det var ett första steg in på arbetsmarknaden. Det har även varit en möjlighet för äldre att dryga ut pensionen och för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.
  • -Den information som vi har fått är att våra kompetenser inom kundserviceverksamhet, ekonomi, IT och HR i stort sett matchar de nya tjänsterna. (man planerar 120 ersättningstjänster från Skatteverket, Lantmäteriet och statens servicecenter). Och där den inte gör det ska det finas möjlighet till kompetensutveckling internt på respektive myndighet.
  • -Det är inte mer än rimligt att samma poitiker som sätter oss i arbetslöshet tar ansvar för att vi får nya jobb. Och gruvindustrin i Kiruna bidrar med flera miljarder till den svensa statskassan varje år. De kan inte ta både våra naturrresurser och våra jobb och sedan lämna oss i sticket.
  • -Tar de politiska beslut som slår så hårt mot ett samhälle har de ett ansvar.
  • -Det är jätteviktigt att vi även får minst 100 ersättningsjobb till timanställda. Det är ett bra extraknäck.
Det här är bara ett axplock över citat från artikeln och jag hade nog kunnat citera hela artikeln och få med ännu fler grodor om att det minsann inte finns något eget personligt ansvar här. Självklart är det mitt och andras fel att vi lägger ned Radiotjänst och gör oss av med kostnader som aldrig behövts. Det är såkart också mitt och andra skattebetalares fel också för att ni själva väljer att inte jobba med gruvindustrin där det finns jobb. Listan kan göras lång men det finns ett par ganska "enkla" lösningar på problemet som relativt många övriga medborgare i Sverige faktiskt löser själva. Men det får eventuellt bli i ett annat inlägg - ni är nog tillräckligt arga redan ;-)!

Jag vet att många av er där ute inte är medlem i facket av t.ex sådana här anledningar. Det här har kanske inte så mycket med fack att göra men det märks så oerhört tydligt att det är en socialistisk organisation där sunt förnuft och ekonomiskt ansvar totalt saknas i sina argument! Det gör mig bara upprörd inombords och politiskt!

Mycket bra kommer trots allt från fackligt engagemang genom åren - men nu för tiden håller dem mest på att göra livet surt för alla som betalar skatt! Man kanske skulle ta sig en funderare och sluta finansiera dem trots alla "förmåner" man får?

6 kommentarer:

  1. Och så finns de dem som på fullt allvar ifrågasätter varför jag valde att flytta till Asien....

    SvaraRadera
  2. Hej Tao/Sköldpaddan och tack för din kommentar,

    Jag är i alla fall inte en av dem som ifrågasätter det beslutet. Har själv haft planer på det som du vet! Ju mer tiden går ju mer undrar jag vad jag egentligen gör i Sverige.

    Skulle förmodligen redan nu kunna casha ut och ha det gott utan att bry mig om förfallet hemma. Men som för många andra är det ett tufft beslut att lämna nära & kära och bygga upp ett nytt liv.

    Får väl se hur länge jag står ut. 2-3år till behöver jag nog i alla fall för att komma fram till vad jag vill göra. Känner att när jag väl är där så är det ett stort beslut eftersom jag inte avser att komma tillbaka sedan!

    SvaraRadera
  3. Hahaha vilka kommentarer asså. För det första är det enbart du själv som har ansvar för din egen försörjning, ingen annan. Om staten i ett ögonblick av klarsynthet lägger ner en meningslös myndighet är det inte upp till staten att ordna nya jobb till sina sparkade f.d. anställda. Det är inte heller något annat företags ansvar, den dagen de lägger ner eller flyttar sin verksamhet.

    Jag vet inte vilken sorts "cool-aid" som dessa människor har druckit, men är det verkligen så illa ställt med sveriges befolkning när man på fullaste allvar förväntar sig nya jobb serverade på ett silverfat när man nyss har fått sparken då man är överflödig. Huvaligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen och tack för kommentar!

      Ja visst blir man lite mörkrädd att det finns människor som tänker i dem banorna. Om det inte var helt uppenbart så var den punkten som irriterade mig mest att det finns jobb - men dem VILL inte jobba där.

      Jag håller fullständigt med. Men uppenbarligen verkar det finnas individer i vårt land som tycker att vi skall servera allt på ett silverfat. De verkar ha förväxlat det med välfärd som innebär att man är med och delar på infrastruktur och gemensamma kostnader.

      Givetvis skall politiker och sverige som nation föra en politik som gynnar företag som per automatik skapar jobb åt medborgare. Men det skall VERKLIGEN INTE göras för att dölja sociala kostnader från personer som uppenbarligen inte vill ta tag i sina liv och göra något för att förändra situationen själva.

      Jag har ganska stor erfarenhet av norra sverige som konsult och hur livet fungerar där. Finns många problem som vi "söder ut" inte förstår oss på. Men något som alltid slår mig när jag är där uppe är att det i bästa fall är en person som jobbar i ett hushåll med flera barn. Men man flyttar inte närmare jobben, eller startar eget...eller utbildar sig. Man går ofta hemma och stämplar i långa perioder och förväntar sig att någon annan skall hjälpa dem.

      Jag gillar norrland och vi har mycket att bevara där - men jag gillar verkligen inte att betala för någon annans liv när dem inte är villiga till att förändra något själv.

      Men ja - mycket dumt har jag läst i Kollega genom åren men det här kvalar in på toppen av listan helt klart!

      Radera
  4. He he he. Alla kan inte jobba i Stockholm eller liknande. Små städer/kommuner i glesbygd är såklart helt beroende av att det finns jobb för invånarna.
    Lätt sitta i söder och tycka till där nästa jobb finns runt hörnet. Vill ni betala mer i utjämningsbidrag, fine! Det är alltid gott om tyckare som har enkla lösningar på mer komplicerade saker. Lite ödmjukhet kan behövas men jag förstår att de som aldrig behövt kämpa så mycket saknar detta utan raljerar istället.

    /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym "J" och tack för kommentar!

      Jag tycker det är relativt tydligt att jag inte tillhör stockholms-regionen. Faktum är att jag inte sympatiserar med mycket som kommer därifrån och när jag är där vill jag mest där ifrån ;-).

      Jag håller absolut inte med dig som du säkert förstår. Det är inte Sveriges ansvar att se till att det finns jobb i mindre städer och i glesbygd.

      Men som jag skrev till snålgrisen ovan så är det Sveriges ansvar som nation att föra en politik så att det finns möjlighet för företag att etablera sig i glesbygd och i mindre städer.

      Men det är verkligen inte Sveriges ansvar att driva bidragsföretag för att dölja sociala kostnader som vi har. Det är heller verkligen inte Sveriges ansvar att se till att folk HAR jobb.

      Vi har extremt goda möjligheter att se till att skaffa den kompetens som behövs om det nu faller på det. Det finns heller absolut ingenting som hindrar någon att flytta till bättre förutsättningar eller för den delen pendla.

      Nu vet jag av erfarenhet att många norrut pendlar flera 10-tals mil om dagen så där är inte problemet. Men någon gång måste man också vakna upp och inse att i en liten ort på 3000 invånare så kanske det inte finns allt för goda möjligheter att bygga sitt liv?

      Väljer man trots allt att försöka under dem förutsättningarna så skall man heller inte förvänta sig att det är en RÄTTIGHET att bo kvar om inte förutsättningarna finns. Varje individ är definitivt ansvarig för sin egna försörjning oavsett om man odlar maten själv och producerar sin egna el....eller om man försöjer sig genom jobb eller eget företag - det är under inga omständigheter Sveriges ansvar att fixa!

      Däremot tycker jag att om en liten ort tappar 50% eller mer av sina jobb p.g.a en konkurs i ett relativt stort bolag för regionen - då kan man såklart inte kräva att alla skall riva upp sina familjer och flytta därifrån för att leta jobb på annan ort.

      Men i fallet med Radiotjänst så blir man bara upprörd som skattebetalare. Det var något som ALDRIG behövdes och som INFÖRDES för att DÖLJA sociala kostnader i en ort som uppenbarligen har väldigt många arbetslösa som vägrar/inte vill jobba med gruvindustrin.

      Dessutom så utförde dem arbetsuppgifter som av i princip nästan alla medborgare anses vara trakasserier. Det finns i princip noll argument för att dem utförde meningsfulla arbetsuppgifter.

      Jag brukar dock försöka se alla sidor av mynten och anses av många inte vara särskilt ödmjuk. Snarare rak och objektiv.

      Det finns inga enkla lösningar. Men vad vet du om vad jag har kämpat med genom livet? Det är knappast så att man får en utbildning serverad på silverfat och man tar sig definitivt ingenstans inom "business" utan blod, svett och tårar.

      Men till skillnad från många andra så tar jag tag i mina problem och GÖR något om saken om jag anser att något inte fungerar. Jag sitter inte still i båten och förväntar mig att någon annan tänker lösa MINA problem!

      Radera