måndag 22 oktober 2018

(KÖP Analys) - Emerson Electric Co

Min analys säger KÖP!!
Emerson Electric Co är ett välkänt utdelningsbolag i USA och har höjt utdelning i över 60 år i rad.
Ni som läst lite om vad jag värderar i ett bolag vet att jag ställer stor vikt vid att det finns tillräckligt med intäkter för att täcka alla kostnader.

Emerson är ett väldigt stort bolag med över 130,000 anställda världen över så man måste såklart titta på många andra parametrar också för att få en bra överblick. Men i slutändan är det ändå "pengar in som ställs i förhållande till pengar ut".

Emerson redovisar lite annorlunda och resultatet är avskiljt från utdelningar och är därför det som bolaget kommer att behålla EFTER att utdelningar är betalda. Det är också inte glasklart att se totala kostnader utan man får räkna bakåt en hel del själv.

2015 gjorde man dessutom en stor avstyckning av en större del av verksamheten som påverkar siffrorna kraftigt - men inte resultatet.

När man tittar på årsredovisningarna så är det tydligt att ledningen har som strategi att alltid marknadsanpassa sig och inte bry sig så mycket om siffror - smart tycker jag. Resultatet efter utdelningar är bra och stabilt, räntekostnaderna väldigt låga. Utdelningshistoriken fantastisk! Utdelningshjöningar på i snitt 5% senaste 10 åren som grädden på moset!

Jag gör KÖP på EMR. Läs vidare varför!

Min förenklade analysstrategi är följande:

Jag brukar vara relativt välinformerad inom det mesta och försöker göra väl övervägda beslut baserat på så mycket information som möjligt. Så jag försöker leta i de årsredovisningar och kvartalsrapporter som finns och gräva fram den informationen jag är intresserad av.

Jag är främst intresserad av följande:
-Ett bolags EBITDA (kassaflöde)
-Ett bolags UTGIFTER (kassaflödet måste täcka dessa)
-Ett bolags RÄNTEKOSTNAD (viktigt att det hålls på en rimlig nivå)
-Ett bolags RESULTAT (de måste såklart göra vinst)
-Ett bolags UTDELNINGSHISTORIK (vinsten skall dem dela med sig av)

Med hjälp av dessa siffror är jag sedan också intresserad av:
-EBITDA/UTGIFTER (ger mig en överblick över hur kassaflödet är i förhållande till utgifter)
-RÄNTOR/UTGIFTER (ger mig en överblick över hur mycket lån påverkar totala kostnader)


Emerson Electric Co


Emerson Electric Co är svårt att definiera. De är ett tillverkningsbolag samtidigt som de erbjuder konsulttjänster för automation och industralisering för tillverkningsindustrin. Deras vision är att föra samman teknologiska framsteg (innovation) och tillämpa det inom tillverkningsindustrin. Som namnet antyder verkar de inom "el-komponenter".

De är väldigt proaktiva och har klarat tidigare kriser väldigt bra. De är verksamma "globalt" med USA som sin största marknad följt av Europa och sist Asien. De särredovisar sin verksamhet i följande områden:
  • Process Management
  • Industrial Automation
  • Climate Technologies
  • Commercial & Residential Solutions
Deras utdelningspolicy är att försöka dela ut 40-50% av "free cash flow" vilket också är varför jag tycker EBITDA är väldigt intressant. Jag listar dem nedan efter en kort presentation av bolaget:

"Emerson Electric Co., incorporated on September 24, 1890, is a diversified global manufacturing company, which provides solutions to customers by bringing technology and engineering together in the industrial, commercial and consumer markets around the world. The Company operates through four segments based on the nature of the products and services rendered: Process Management, Industrial Automation, Climate Technologies and Commercial & Residential Solutions. The Company's principal production operations are electronics assembly, metal stamping, forming, casting, machining, welding, plating, heat treating, painting and assembly. In addition, the Company uses specialized production operations, including automatic and semiautomatic testing, automated material handling and storage, ferrous and nonferrous machining, and special furnaces for heat treating and foundry applications."

Källa: https://www.emerson.com/en-us/investors/annual-reports

Resultat



Det första man bör observera här är att resultatet går lite upp och ner men det är EFTER att utdelningar har betalats ut. D.v.s det ser väldigt bra ut eftersom att man höjt utdelningarna varje år och ändå behållt ett förhållandevis fint resultat.

Det andra man bör observera är att det ser ut som att dem tappar kopiöst i sitt resultat from 2015. Det är helt klart missvisande men man valde att stycka av en del av sin verksamhet som genererade ca 7000M i intäkter (EBITDA). Trots att utdelningarna inte sänktes (de höjdes) så gjorde man fortfarande ett resultat på ca 1500M de efterföljande åren och för 2018 ser det oerhört bra ut efter Q3.

Det tredej man bör observera är att 2018 Q3 redan preseterar i nivå för 2016 och 2017 och vi kan förvnta oss runt 1900-2000M för helåret 2018. Det är oerhört bra! Det visar att man, trots minskat EBITDA på 7000M/år, växer igen och att det var ett bra beslut. Detta bör generera i en utdelningshöjning i slutändan till oss aktieägare!

Tittar man på resultatet per kvartal ser det också väldigt bra ut och ett jämnt flöde, inget kvartal sticker ut alldeles för mycket även om det finns några bottnar och toppar.



EBITDA



Här gäller det att se upp eller i alla fall förstå varför EBITDA är så jämnt trots att utdelningarna höjs varje år och bibehålls. Som synes har kassaflödet varit stabilt runt 22500M i en 10-års period. D.v.s det har INTE ökat. 2015 sänktes det med 7000M p.g.a en avstyckning av en del av verksamheten. 2015-2018 är till synes stabil - d.v.s intäkterna är konstanta!


Tittar man bara på kassaflödet så ser det inte bra ut med utdelningshöjningar. MEN tittar man på helheten är det här oerhört fina siffror då man genererar konstanta intäkter i bra tider och dåliga tider!


Tittar vi på EBITDA/Kvartal så sticker inget ut utan det är fina kassaflöden fördelat över hela året. Men återigen bekräftast bilden av att det är "konstanta intäkter" och att det inte ökar.



Och när jag tittar på EBITDA i förhållande till Q1-Q4 på årsbasis så blir det ännu tydligare att det är inget tillväxtbolag utan ett etablerat bolag utan överraskningar och med låg volativitet! Det bör tilläggas att för helåret 2018 förväntar jag mig en stark ökning jämfört med tidigare år sedan avstyckningen. Detta bör generera ett fint resultat som betyder mer utdelning!

UTGIFTER



De senaste 10 åren har Emeron haft drygt 20000M i utgifter. Efter avstyckningen 2015 så gjorde man sig av med ca 7000M/år i utgifter och ungefär lika mycket i intäkter. Men det som är intressant här är att räntan knappt har något med utgifterna att göra. Det är andra kostnader som bolaget har men man behöver således inte vara orolig för ökade räntekostnader p.g.a hög belåning. MYCKET trevligt för kommande utdelningar! Jag tycker att grafen ovan visar att bolaget har kontroll på kostnaderna då dem i princip är konstanta år efter år.




Den här grafen bekräftar egentligen bara att utgifterna är stabilt fördelade över hela året och räntekostnaderna mycket små i sammanhanget. Något högre utgifter andra halvan av året men sedan minskar det igen första halvan så för helåret är det oerhört stabilt.





Här syns tydligt att räntekostnaderna är väldigt låga för EMR. Snitt ligger någonstans runt 1% av totala utgifterna vilket får ses som väldigt lågt! M.a.o kan man utgå från att oavsett vad som sker med räntan bör det inte påverka EMRs resultat.



Det här ger mig information om hur mycket pengar som företaget drar in i förhållande till sina totala kostnader (före avskrivningar). Ett värde på 100% innebär att bolaget kommer göra ett noll-resultat förutsatt att ingen utdelning görs.

Ett värde över 100% innebär att det i.a.f teoretiskt finns möjlighet till utdelning men framförallt att företaget kan täcka sina kostnader inklusive lån. EMR är ett oerhört stort bolag så vid första anblicken kan det se väldigt dåligt ut.

Men kom ihåg - EMR redovisar sina resultat EFTER utdelning och grafen ovan hade sett helt annorlunda ut om vi räknar före utdelning som många andra bolag gör!

Ett sätt att se på siffrorna är att EMR behåller ca 10% av intäkterna i kassan inför kommande år. Det kan användas till investeringar eller utdelningar eller uppköp. Ett annat sätt att se på saken är att bolaget alltid ser till att anpassa kostymen till rådande marknadsläge. Att först betala alla sina kostnader och sedan dela ut pengar till aktieägarna tills 10% av resultatet kvarstår är mycket smart.

De har trots allt visat i 60 år att de hanterar olika situationer! Det ser m.a.o väldigt bra ut för framtiden och jag bedöer det som att det finns mycket goda möjligheter till aktieutdelning en bra tid framöver och att utdelningen kommer höjas för 2018!



UTDELNINGAR

EMR delar ut kvartalsvis i Mars, Juni, September, December. Ex-dag brukar vara mitten av månaden före.Så sätter du in månadsspar den 25:e varje mån behöver du köpa den två månader innan. Exempelvis om du köper 25:e Januari kommer Ex-dagen vara mitten av Februari (före 25:e feb) och utdelningen kommer i mitten av Mars. Viktigt att tänka på!

Det innebär att du kommer få utdelning 4 gånger per år i månader som traditionellt sett är svåra att hitta alternativ för i Sverige. De har otroligt fin utdelningshistorik som synes i grafken nedan. Den har mattats av lite på senare år men det ser oerhört bra ut för en större höjning baserat på 2018års resultat (d.v.s det som delas ut år 2019).

Ett välskött bolag med en bra utdelningspolicy - jag tror det kommer fortsätta och jag ser ingenting direkt som skulle kunna göra att utdelningen behöver sänkas. Tvärtom ser det oerhört bra ut nu och de har fått ned kostnaderna och det bör ge resultat framöver!



EMR har höjt utdelningen i över 60 års tid nu. Jag tror det fortsätter och resultatet för 2018 bör finnas utrymme för en större höjning.



Såhär ser utdelningen ut på kvartalsbasis och den är väldigt stabil. Grafien är lite missvisande då siffrorna är tagna från årsredovisningarna och de har faktiskt höjt utdelningen i stort sett samtliga Q4 men det syns inte i årsredovisningarna.

Hur ser historiken för utdelningshöjningar ut?

ÅRUTD.HÖJ
2008100,00%
2009110,00%
2010101,52%
2011102,99%
2012115,94%
2013102,50%
2014104,88%
2015109,30%
2016101,06%
2017101,05%
2018101,04%

104,92%


Även om de har höjt utdelningen i 60 år så skall man räkna med relativt låga utdelningshöjningar. Senaste 10 åren har snittet varit drygt 5% och senaste åren har det varit 1-2%. Som också synes har de ett par år med riktigt fina höjningar och jag tror att 2018/2019 kommer bli ett sådan 10-15% år!

Slutsats?

Tittar man på bolaget som helhet ser det väldigt bra ut. De har en utdelningspolicy på 40-50% av det fria kassaflödet. De har kontroll på kostnader och har visat i flera år att de kan anpassa sig och samtidigt höja utdelningarna. De är lågt belånade så från ett utdelnignsperspektiv ser det väldigt bra ut!

Jag köper!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar