tisdag 5 november 2019

Personalbil - förmån eller inte?

Det här borde vara en icke-fråga egentligen men för skatteverket finns inget sunt förnuft heller. Varför är det alltid så med myndigheter? Ni som läst mina få inägg i Oktober vet att jag eventuellt är påväg att byta jobb p.g.a interna strukturella problem. Där har jag räknat på skattetekniska fördelar mot att plocka ut en bil kontra äga den privat.

I detta inlägget tänkte jag mest redovisa hur jag räknat för att avgöra för min egna del. Oavsett hur jag räknar så är i.a.f en sak säker - skatteverket borde lära sig hur verkligheten fungerar och sluta med alla hitte-på-skatter till höger och vänster.

Låt oss först reda ut begreppen så att det inte blir missförstånd. Förmånsbil för Mig innebär att jag kan plocka ut en bil som används i tjänsten oavsett hur den betalas eller beskattas. Men begreppen som används i rena ekonomiska termer är följande:

Tjänstebil = en bil som din arbetsgivare betalar och som du hämtar och lämnar på din arbetsplats, varje dag. Den är 100% skattefri som arbetstagare eftersom du inte kan, får eller skall köra den privat.

Förmånsbil = en bil som din arbetsgivare betalar åt dig och som du får köra både privat och i tjänsten. Du kan hämta och lämna den precis var du vill, den ingår i lönen. Det är en förmån helt enkelt!

Personalbil = en bil som din arbetsgivare leasar åt dig MEN som du själv betalar och som du får köra både privat och i tjänsten. Upplägget är s.k kostnadsneutralt vilket innebär att din arbetsgivare kan göra vissa momsavdrag och det blir billigare för dig. Problemet är att dem är tvingade att ha en "fullservice"-modell där däck, däckhotell och all service ingår. Mycket tveksam att det här är en förmån, men skatteverket tycker det (idioter).


Hur har jag räknat och vad väljer jag?

Grundberäkningen för samtliga alternativ nedan är baserade på en månadslön på ~60,000:- brutto. Men principen kan appliceras oavsett vad man tjänar. Just 60,000 är en relativt hög månadslön men den är bra att räkna på för att man betalar en del tramsiga skatter som man inte gör annars.

En förmånsbeskattning oavsett dess anledning kommer att sänka din nettolön. Ett bruttolöneavdrag kommer alltid att påverka övriga ersättningar så som försäkringskassan, a-kassan, pension och dylikt. Det är ofta förhållandevis dyrt med någon form av bil oavsett hur upplägget ser ut.

Tidigare har det varit ganska förmånligt för de som betalt både statlig skatt och värnskatt. När värnskatten försvinner nästa år så förlorar ett bruttolöneavdrag lite av sin styrka. Det var helt enkelt relativt förmånligt att sänka sin bruttolön för att skatta mindre då man ändå "bara" förlorade 2500:- netto trots ett avdrag på 5000-6000:-.

Nedan har jag fortfarande räknat med värnskatten trots att den försvinner. Ju högre skatt på din bruttolön ju mer fördelaktigt är ett avdrag på lönen trots att det påverkar pensioner och dylikt. Gränsen har tidigare gått vid löner på 50,000+  men man får en viss skatteteknisk fördel även för löner över 40,000.

Jag tycker dock inte att man skall blunda för pensionsavsättningar och allt annat som din riktiga bruttolön används till!

Förmånsbil

Här får man ofta förhandla om lägre lön och det är inte ovanligt att detta kan kosta runt 5000-6000:- i bruttolön. Observera att det i.s.f inte är ett bruttolöneavdrag utan att du helt enkelt väljer att ta en lägre månadslön och får en s.k bilförmån på toppen av lönen.

Om du kör mycket i tjänsten så kan det t.o.m hända att du inte behöver sänka din bruttolön utan att du måste ha bilen i tjänsten och då fixar din arbetsgivare det. Då pratar vi enbart om förmånsbeskattning och då är det en mycket bra deal som du ALDRIG kan jämföra mot privat ägande eller leasande!

En tumregel har alltid varit att om du betalar värnskatt så har det lönat sig med en bilförmån. Nu försvinner ju värnskatten nästa år så då kommer "bara" den statliga inkomstskatten finnas kvar, det gör det något mindre fördelaktigt.

Skatteverket beräknat ett s.k förmånsvärde på din bil på toppen av din lön som grädde på moset. När du vet ditt förmånsvärde så kommer du att betala skatt varje månad baserat på ditt förmånsvärde. Det innebär rent praktiskt att det läggs på ovanpå din nuvarande lön och så får du betala skatt på det trots att du aldrig ser röken av några pengar.

För att beräkna förmånsvärdet går man in på www.skatteverket.se och väljer sin bil. Då får man ett förmånsvärde. Exempelvis en Volvo V60 Cross Country AWD.

Förmånsvärdet på bilen är i.s.f hela 4573:-/mån. Vi säger att du normalt sett skulle tjänat 60,000:-/mån men valde att gå ner till 55000:-/mån för att få tillgång till bilen. Då blir beräkningen:

Utan bil: 60,000:-/mån brutto = 41500:- netto (avrundar skattenivåerna till 40k/50k).
Med bil: 55,000:-/mån brutto = 38750: netto.

Förutom din vanliga bruttolön skall du dessutom skatta på ytterligare 4573:-  så att din bruttolön blir 59573:- (din förmån). Som du ser så kommer du väldigt nära din originallön på 60,000:-. Skatten här landar på ytterligare 2000:-/mån.

Det innebär att du faktiskt får behålla lite drygt 36750:- med bilen. Så frågan som man måste ställa sig är helt enkelt om bilen är värd  4750:- netto och köpa den privat?

Här är nog svaret nästan alltid att det är billigare än att köra motsvarande märkesbil privat. Mitt tips är istället att sluta kolla på BMW, Mercedes, Audi, Volvo etc och gå mot övriga bilar som inte anses ligga i premiumsegmentet - då får man mycket bil för pengarna och de är betydligt lägre förmånsbeskattning.

Tjänstebil

Här behöver man inte göra särskilt mycket beräkningar utan det enda som kostar pengar är ju att ta dig till/från din arbetsplats och det skulle du säkerligen behöva göra ändå. Man kan eventuellt räkna med vad det skulle kosta att köra privat bil till/från arbetsplatsen och värdeminskningen på det...men jag tycker det blir orättvist i jämförelsen.

Utan bil = 60,000:-/mån brutto = 41500:- netto
Med bil = 60,000:-/mån brutto = 41500:- netto

Här är det ingen skillnad och skatteverket lägger sig inte i.

Personalbil

Nu kommer vi till den jobbigaste modellen eftersom skatteverket tycker det är en förmån när det i praktiken inte är en förmån som är i närheten av hur skatteverket beräknar skiten. Några saker att hålla koll på direkt är:

  • -Din arbetsgivare betalar inte ett skvatt av bilen i ett standardutförande, DU står för hela kostnaden själv.
  • -Din arbetsgivare KAN eventuellt subventionera en DEL av kostnaden (förmånsbeskattas såklart) men inget krav.
  • -Din arbetsgivare är tvingad att ha en fullservice-modell där vinterdäck+hotell ingår samt där all service ingår varje år.
  • -Du får ta del av eventuella leasingplaners rabatter, tänk dock på att avtalen oftast tillhör dyra bilar.
  • -Det är ett s.k kostnadsneutralt avtal vilket innebär att det inte skall kosta din arbetsgivare en endaste krona.
  • -Skatteverket tycker att det är en förmån men idiotierna räknar inte på ENDAST förmånen utan på bilens förmånsvärde vilket äter upp i stort sett hela konceptet.
  • -Din arbetsgivare kommer att göra antingen ett nettolöneavdrag eller ett bruttolöneavdrag (de allra flesta gör ett bruttolöneavdrag) men får du välja så ta nettolöneavdrag!


Jag vill påstå att det inte ser särskilt attraktivt ut vid en första anblick. Man kan lätt luras om man inte räknar med alla dolda saker. I mitt fall har jag resonerat såhär:

Utan bil = 60,000:-/mån brutto = 41500:- netto
Med bil = 60,000:-/mån brutto - bruttolöneavdrag = nettolön-förmånsbeskattning

Det är helt beroende på vilken bil man väljer hur stort ditt löneavdrag blir men en standardbil ligger på runt 5000:-/mån i avdrag så jag räknar på det och sedan tillkommer förmånsvärdet. Förmånsbeskattningen är densamma som för förmånsbil (vilket är fullkomligt idiotiskt) när den faktiskt borde vara på endast momsavdraget (själva faktiskta förmånen) som arbetsgivare kan göra för service och reservdelar.

Men man måste kolla på hela kalkylen för att få ett objektivt värde att ta ställning till, förmånsbeskattningen styr trots allt en hel del av hur mycket bilen kostar i månaden.

I mitt fall ovan så får man räkna av bruttolöneavdraget på 5000:-/mån och sedan justera nettolönen för avdraget som förmånsbeskattningen kostar.

I exemplet med en V60 Cross Country AWD så blir upplägget nästan detsamma som för förmånsbil, du får ett bruttolöneavdrag och ett nettolöneavdrag för att bekosta bilen.  D.v.s efter skatt får du 38750- kvar som du sedan skall betala ytterligare 2000:-/mån i skatt på.

Man kommer tyvärr inte undan beskattningen och förmånsvärdet styr du inte själv över. Bruttolöneavdraget styrs helt och hållet av bilens pris efter rabatter hos bilhandlare. 

Nu var V60 ett relativt dyrt exempel i sammanhanget men poängen är att det inte är särskilt stor ekonomisk skillnad på personalbil och förmånsbil rent skattetekniskt. Men det är däremot en stor skillnad rent juridiskt då en förmånsbil ingår i din anställning och lämnas tillbaks när du avslutar din anställning. En personalbil är ett leasingavtal med en fordonsleverantör och det är ofta inga problem att lämna tillbaks bilen efter 12 mån, men man kan definitivt bli återbetalningsskyldig.

Det är mer rättvist att jämföra Peronalbil och Privatleasing då konceptet är identiskt med skillnaden att din arbetsgivare leasar bilen om du erbjuds Personalbil. Arbetsgivaren får gör momsavdrag för service och reparationer samt däck och däckhotell, tvätt och lite dylika saker. I övrigt är det DU som bekstar bilen med ett löneavdrag så principen är exakt densamma som att köpa det privat.

Du skall/bör tjäna pengar på din sänkta skatt som bruttolöneavdraget ger då detta är ca 25%-kostnadsförmån. Ett avdrag på drygt 5000:- sänker dock din skatt du betalar med ca 2500:-, ju högre marginalskatt du har ju mer förmånligt är ett bruttolöneavdrag.

Skatter är komplext och det är mycket att ta hänsyn till...skatteverket tycker dock att precis allting som ingen annan har är förmånligt.

Så skall man köra privat bil helt eller personalbil?

Jag har inget konkret råd att ge här utan allt beror såklart på dina privata omständigheter. För min egna del så har jag beslutat mig för att helt enkelt köra en privat bil oavsett om den är ny eller gammal så blir det billigare.

Konceptet personalbil är helt enkelt inte särskilt förmånligt trots att skatteverket verkar tro det. Jag tar hellre och behåller hela min bruttolön (och tjänar pension etc på dem extra 5000:-) och köper en bil privat skattat och klart.

Visst, 4500:- i extra nettolön täcker kanske inte upp för en V60 Cross Country när man räknar med precis allting....men min nuvarande bil kostar inte ens i närheten av det. Skulle jag dessutom plocka ut en helt ny bil privat så hade månadskostnaden legat på ungefär 3500:-/mån med 50% restvärde efter 3-år. Du får en mycket bra bil för 300,000:-, jag räknar såklart med att lösa in nuvarande bil och efter ovanstående bil efter 3 år.

Vill man titta på en premiumbil och tjänar en bit över 50,000:-/mån så är det marginellt billigare med personalbil mot att köpa privat.

De affärsförslag jag tittat på för personalbil gör det ointressant med anledning av skatteverkets bedömning att det tillhör kategorin förmånsbil. Dessutom kan du köpa precis vilken bil du vill privat utan miljötramsiga policies och andra dumheter - helt enkelt ett mer flexibelt alternativ.

Man får absolut inte glömma fördelarna med att låta någon annan ta hand om din bil, det är i princip 100% felfritt bilägande om man går på personalbil eller förmånsbil.

Hade ni funderat på personalbil eller hade ni köpt en privat bil?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar