onsdag 10 oktober 2018

ISK - Guldgruva eller finns det risker?

Varför finns ISK?

Jag tänkte i detta inlägget ta upp ett ämne som sällan diskuteras bland varken politiker eller "småsparare". För det är just småsparare som regeringen hade i åtanke med ett s.k ISK-konto.

Syftet var att erbjuda vanliga, hårt arbetande människor ett relativt enkelt sätt att investera i aktier och slippa krångla med deklarationer och andra skattetekniska termer....för vi har ju i ärlighetens namn oerhört hög skatt på exakt allt vi gör!

För de allra flesta är det just deklarationen och hålla koll på samtliga skatteregler som var det som avskräckte vanligt folk att köpa aktier. Därför "uppfanns" sparfromen ISK - Investeringssparkonto. Som man kan höra på namnet är det ett SPAR-konto i kombination med ett INVESTERINGS-konto.

Till skillnad mot traditionella aktie-depåer så behöver man inte deklarera mycket av det som sker i en ISK. Det är en enorm tidsvinst - men är det verkligen den guldgruva som det målas upp som?

Det pratas sällan, eller aldrig, om riskerna med ISK utan nästan bara om fördelarna. Genom åren tror jag inte att jag har läst många "rådgivare" säga något dåligt om ISK utan det spelar ingen roll vart man tittar så rekommenderas ISK högt som lågt. Även inom politiken diskuteras ISK flitigt och vi har sett ett par förändringar genom åren för både kapitalförsäkringar och ISK medan vanliga aktie-depåer fungerat precis som alltid.

Man måste ställa sig frågan - VARFÖR sker det förändringar på ISK och KF men inte på aktiedepåer?

Hur fungerar då en ISK?

Det här kan vi göra hur långt som helst så jag kör bara den korta varianten...så jag citerar finansportalen:

Vad är ISK?
"Från och med årsskiftet 2011/2012 lanserades en ny sparform i Sverige, investeringssparkontot (ISK). Tanken med investeringssparkontot är att förenkla för dig som sparare att köpa aktier och fonder med mera utan att behöva slita håret i stycken när det är dags att deklarera affärerna.

Tanken är också att främja sparande genom att göra det möjligt att byta värdepapper utan att behöva utlösa reavinstskatt. Lagstiftaren ville även erbjuda ett alternativ till kapitalförsäkringarna som blivit mycket populära och liknar ISK i sin utformning."
 Vad kan du spara i?
"Alla kontanter och värdepapper (aktier, fonder, certifikat, derivat, warrants och strukturerade produkter mm) som är noterade på en börs eller handelsplattform kan ligga i ditt ISK-sparande. Du kan ta ut pengar från kontot helt fritt och de uttagna beloppen beskattas inte. Äger du aktier på ditt konto har du rätten att som vanligt deltaga på bolagsstämmor och liknande."
 Den viktigaste frågan - hur fungerar skatten?

"Varje kvartal mäts värdet på ditt kapital och insättningar och värdepapper som flyttats in i sparformen läggs till. 25 % av denna summa multipliceras med statslåneräntan den 30 november året före (fn 0,49 %) + 1,00 procentenheter. Summan av detta redovisas som intäkt av kapital och beskattas med 30 %.

Du kan inte kvitta vinster och förluster inom ISK men schablonintäkten som beskattas med 30 % går att kvitta mot kapitalförluster och andra kapitalutgifter i inkomstslaget kapital i din deklaration. Det spelar alltså ingen roll om du går plus eller minus i ditt sparande. Hela kapitalet schablonbeskattas."
 Du betalar heller ingen skatt på svenska aktieutdelningar utan de går rätt in på kontot medan du betalar utlänsk källskatt som sedan avräknas automatiskt på din deklaration. Mycket fördelaktigt på deklarationen!

Är det verkligen fördelaktigt med ISK?

Det här beror oftast på hur din ekonomi ser ut utanför ditt ISK. I de allra flesta fallen tror jag att majoriteten av de som sparar i ISK är oerhört nöjda. De betalar ju en oerhört låg skatt och slipper deklarera sina transaktioner. Dessutom kan man ju plocka ut hela sitt kapital skattefritt när man så önskar!

Det låter ju nästan för bra för att vara sant, så frågan är om det inte är det?

Det första man behöver ha med sig när man sparar i ISK är att:
  • -Statslåneräntan för närvarande är OERHÖRT låg och det enda vi vet är ATT den kommer stiga men inte när!
  • -Börsen har i många år varit väldigt fördelaktig att investera i och ligger på många håll ATH just nu. Hur framtiden ser ut är det ingen som vet men ett inte helt otroligt scenario är att under en lågkonjunktur kommer börsen falla tillbaka. Då minskar ditt kapitalvärde på ditt ISK, men du betalar fortfarande skatt på det.
  • -Du har ingen möjlighet att s.k skatteplanera förutom att dra på dig avdragsgilla kostnader (t.ex ränta på lån) utanför ditt ISK som du kan kvitta mot beskattningen av ditt ISK.
Det här betyder att du ALLTID kommer att schablonbeskattas på ditt kapital oavsett hur värdet på din depå utvecklas! Detta är risken du tar mot att i gengäld få en till synes låg avgift på ditt sparande!

Några räkneexempel tror jag är lämpligt för att visa vad ISK kostar och sedan jämföra det med traditionella aktiedepåer!

Exempel på skatt ISK:

#1. Du sätter in totalt 100,000:- fördelat på 4 insättningar.  För dessa köper du aktier och du har ett bra år så avkastningen blir 15% inkl utdelningar.

Skatten beräknas då:
25000+50000+75000+115000+100000=365000
365000/4=91250
91250*0,0149=1359,625*0,3=407,8875-

Skatten på ditt kapital kommer att bli 407,8875:- samtidigt som ditt värde har ökat med 15,000:-. Det ger en effektiv skatt på ca 2,7% på din vinst. Mycket lågt!

En vanlig aktiedepå hade du gjort ca 15,000:- i vinst (courtage räknas bort). På det hade du behövt skatta 30% d.v.s 4500. Mycket hög skatt! MEN - du höjer också din inkomst med 15000 för året, som påverkar t.ex kreditvärdighet osv.

#2. Det här var bra tänker du, så du fortsätter fylla på med 3000:- i mån även nästa år. Du köper lite övriga aktier men detta året går inte marknaden lika bra och värdeökningen stannar på blygsamma 6% . D.v.s din tidigare vinst på 15% har minskat till 6%.

Skatten beräknas då:
124000+133000+142000+151000+ 36000=586000
586000/4=146500
146500*0,0149=2182,85*0,3=654,855:-

Skatten på ditt kapital kommer att bli 654,855:- samtidigt som ditt värde ökat med 8160:-. Det ger en effektiv skatt på ca 8% på din vinst. Mycket lågt!

En vanlig aktiedepå hade du gjort 8160:- i vinst och på det hade du behövt skatta 30% d.v.s 2448:-. Mycket hög skatt! MEN - du höjer också din inkomst med 8160 för året!

#3. Trots förra årets inbromsning så fortsätter du att spara, det är ett sparkonto trots allt, med 3000:- i mån. När året summeras så har börsen vänt nedåt och samtidigt har räntan gått upp. Du har stadigt köpt på dig aktier varje månad, även i nedgångar, och därför har du begränsat portföljens nedgång till 4% medan börsen i allmänhet gått ned 7%.

Det här exemplet är lite svårare att genomföra då man måste beräkna kapitalvärdet varje ingående kvartal så i exemplet räknar jag det i 4:e kvartalet efter insättning (fel men enklast att visa).

Skatten beräknas då:
145000+154000+163000+165120+36000=663120
663120/4=165780
165780*0,0199=3299*0,3=989,70:-

Skatten på ditt kapital kommer att bli 989,70:- samtidigt som ditt värde MINSKAT med 6220:-. Nu hamnar du helt plötsligt i ett läge där du betalar skatt utan att du gjort en vinst, samtidigt som du gjort en förlust. Nu börjar det bli dyrt!

En vanlig aktiedepå hade du gjort en förlust på 6220 och då hade du fått tillbaks 1866:- som du hade kunnat investera i något annat. En enorm skattefördel! Detta motsvarar ju att du nästan får tillbaks all skatt du redan betalt för ISK. Den effektiva skatten här jämfört med ISK är extremt låg.

Vad vill jag säga med detta?

Att ISK absolut är en mycket förmånlig sparform men bara under rätt förutsättningar och att vi historiskt sett har haft extremt bra förutsättningar att spara i ISK. Marknaden svänger upp och ned, ibland varar hög/lågkonjunktur i flera år och det finns gränsvärden för när ett ISK faktiskt är en riktig dålig investering.

Väljer du att spara i ISK måste du vara medveten om att det är en oerhört riskfylld sparform som just nu gynnas av ett historiskt sett oerhört unikt marknadsläge med extremt låga räntor och hög avkastning på börsen.

ISK är inte lika komplicerat som en traditionell aktie-depå och kommer med många fördelar för en vanlig "svensson" som inte orkar sätta sig in i diverse skatteregler.

Men i princip inga rådgivare, banker eller politiker pratar om risken med ISK som jag försökte visa ovan. Scenariot ovan kan hända på 3 år eller över 10-15 år, men för att jämföra sparformer måste man förstå att det ser ut som att skatten är låg men risken är också väldigt hög.

Den effektiva skattten kan i princip bli 0% på en aktiedepå men aldrig lägre än 1,49% på ISK. VA??

Det är det här som är det fina med en aktiedepå vs ISK. Du kan alltid kvitta dina "förluster" mot dina "vinster" i en aktiedepå medan på ett ISK kommer du alltid att beskattas på ditt kapital enligt schbolonen (f.n 1,49%).

Skatteplanering innebär att man "säljer av" ett innehav i en aktiedepå som för närvarande gått med förlust. Du köper sedan tillbaka det direkt. Du förlorar ditt GAV, men syftet med detta är att kunna deklarera en förlust på transaktionen och kvitta det mot övriga utdelningar och vinster. I samma veva kan man fundera på om det finns tillfälle att sälja ett innehav som för närvarande gått med vinst för att i framtiden kunna sälja av det med förlust för att kvitta det i framtiden.

De allra flesta bör ha en relativt diversifierad portfölj med god riskspridning och det är helt omöjligt att bara pricka in uppgångar i en välbalanserad portfölj. Jag har t.ex sedan skapande av den här portföljen två innehav som för närvarande ligger back 20%.

Skulle jag sälja och köpa av dem baserat på dagens värde skulle det ge mig möjligheten att plocka ut ytterligare drygt 2000:- skattefritt. Det skulle avsevärt minska min effektiva skatt för helåret. Det kvittas i första hand mot andra kapitalvinster så lyckas man planera detta någon gång i December så kan man med en välbalanserad portfölj förmodligen komma väldigt nära 0% i totalskatt på sina utdelningar.

I ett läge där börsen och majoriteten av alla aktier går uppåt är det inte lika lätt att skatteplanera med en aktiedepå. Det fina med en aktiedepå är att du aldrig behöver deklarera ett innehav förrän du gjort en transaktion (köp/sälj) så om man bara sitter still i "båten" med en aktiedepå så kommer man betala ca 30% skatt på sina utdelningar. Så länge du inte säljer av något innehav med vinst är det 0% skatt på innehavet.

Väljer man att skatteplanera varje år (vilket alla bör göra) så minskar man utdelningskatten med motsvarande summa förutsatt att man har något innehav som gått med förlust. En oerhört stor fördel mot ISK i framförallt dåliga tider!

Är jag negativt inställd till ISK? 

Nej absolut inte! Men jag tycker verkligen inte att det är den guldgruva som det målas upp som. Det är en extremt oflexibel sparform som har haft 6 år med extremt gynsamma förhållanden utan någon flexibilitet.

Om man tittar på börsen över 15 år och jämför sparformen ISK vs Aktiedepå så behöver man veta att ISK hade varit en extremt dålig sparform under IT-bubblan och Finanskrisen. Du hade tvingats betala skatt på relativt stora förluster. Förutsatt att du inte sålt dina innehav så hade det återhämtat sig och ökat betydligt mer över kommande 10-års perioder.

Om man är någorlunda insatt i skattetekniska detaljer så är det min åsikt (ta det inte som ett råd, skatter är komplext) att en aktiedepå är politiskt stabil (ändras inte, fungerar på samma sätt) och flexibelt och över en 10-15års period kommer den effektiva skatten bli <= med ISK till synes låga skatt men utan de risker som ISK medför!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar