lördag 23 maj 2020

Utländska innehav har varit stabila hittills

Jag har vid det här laget troligen skrivit spaltmeter om vad jag tycker om våra svenska politikers pekpinne-politik och det finns egentligen bara en sak att göra för att motverka det. Sluta investera i svenska aktier och köpa mer utländska.Personligen har jag sakta men säkert köpt mer i utländska innehav än svenska innehav. Min viktning är nu nere på nästan 50% svenska aktier

Statistiken säger väl allting. Av mina svenska bolag är det hela 14st som har ställt in årets utdelning. Av de 9 bolagen som delat ut pengar är det ytterst tveksamt om de kommer fortsätta med resterande kvartal/halvårsutdelningar p.g.a politikers dumheter. Många av dem har dessutom ställt in många extra-utdelningar från tidigare årsstämmor - vilket är en annan sak jag starkt ogillar med svenska bolag.

Det är fritt fram att lura marknaden på svenska börsen och besluta om X antal saker för att sedan ändra det och på så vis vilseleda alla nya ägare som eventuellt har investerade under förutsättningarna som var tidigare. Tele2 är ett sådant exempel i år då man sålde av en stor del av sin verksamhet genom ett beslut att det skulle tillfalla aktieägarna. Nu drog man in den utdelningen och hänvisar till Covid-19 trots att inte ett skvatt har påverkat deras marginaler 2020....men framförallt verkar det vara helt ok att på svenska marknaden att göra vad man vill utan konsekvenser.Av mina utländska innehav är det exakt alla som delat ut pengar - 22st. Jag ser heller ingen risk att de kommer sluta med det resterande delen av året. Risken är snarare sänkta utdelningar p.g.a sämre Q2 och Q3 rapporter p.g.a stängda gränser och dumma politiska beslut. Det är inte ett resultat av Covid-19 utan en effekt av totalt verkningslösta pekpinne-fasoner från världens politiker som sänkt ekonomin.

Det finns några bolag som inte kommer dela ut mer pengar här också p.g.a stängda verksamheter. Jag tror exempelvis att Disney kommer få det tufft (och de har ställt in andra utdelningen i år) och Starbucks. Men i övrigt tuffar det nog på bra resten av året.

Jag tror faktiskt att vi kommer att få se ett förskjutet problem i USA, att 2021 kommer gå betydligt sämre....men jag tror verkligen inte att det kommer vara 0 utdelningar i amerikanska bolag. Politiker är i.a.f lite mer försiktiga med pekpinnen mot börsen så om utdelningar ställs in är det i.s.f av rena ekonomiska orsaker och knappast hitte-på-anledningar.Att stängda gränser och i princip noll handel under ett helt kvartal INTE skulle leda till ekonomiska konsekvenser - DET är helt otänkbart! Frågan är bara hur stort fallet blir när det blir allmänt känt. Min vilda gissning är att det går ner 10-15% till och att det kommer vara stökigt framöver.

Fram till dess så investerar jag allt nytt kapital i utländksa innehav och har gjort det sedan någon gång i mars då politikerna förstörde svenska börsen. Jag är 100% övertygad om att när den här "krisen" blåst över så försvinner mycket pengar bort från svenska börsen också - från riktiga riskkapitalister och de riktigt rika....mina större kunder pratar definitivt om att flytta verksamheter till andra delar av världen - vi får se hur det blir....oavsett utfall så är det politikers dumheter som skapat scenariot!

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Byggpengamaskin och tack för kommentar!

   Ja, men det tycker jag allt att det är. De har dock gått sämre än index på senare tid och visst finns det utrymme för förbättringar...exempelvis saknas det några bolag i Sverige jag gärna fått med på listan. Men som inlägget handlade om, det är inte strategiskt bra att satsa på svenska bolag av politiska orsaker framöver.

   Radera
 2. Vi har väl haft väldigt öppet här om du jämför med andra länder. Sen VAD tror du hänt om världen inte gjort någonting. Å pratet om utdelningar du kör med är ju oxo konstigt. Du kan ju tänka på dig själv som företag inte gör du några jätteinvesteringar i tex hus ny bil eller dyligt för pengar du sparat förra året eftersom du tex hade en superhög inkomst då. Du sparar ju säkert din extra buffert du fått ihop förra året istället tills läget känns bättre. Vi kommer antagligen få rätt mycket extrautdelningar 2022 tror jag.Jag tycker det var väldig tur att det satt Sossar vid makten i år så vi vanliga arbetare fick lite med annars hade det bara varit företagen som fått bidrag MATS

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1/2.
   Hej Mats och tack för kommentar!

   Med risk för att bli lite långrandig så får du sålla det som är ointressant ;-).

   Jag håller absolut med om att Sverige valt en betydligt mer öppen "strategi" än övriga länder...men det ändrar inte det faktum att det är oerhört idiotiskt gjort att sänka ekonomin som vi gjort. Jag blir exempelvis riktigt arg inombords när man skapar arbetslöshet och bidragstagare genom att tala om för verksamheter att de inte får tjäna pengar. Exemelvis p.g.a tomma bord eller att personer hänger i baren - låt folk få göra som de vill, det är inte Ebola vi pratar om så finns ingen anledning till restriktioner från första början. Folk som är rädda för folk bör hålla sig hemma. punkt!

   Tjat och tjat om utdelningar, det finns två sidor av myntet och jag håller med om att utdelningar inte är allt (men den här portföljen och bloggen handlar om just det). Jag köper överhuvudtaget inte snacket om att det sparas pengar, för det är 2019 års bokslut som gäller. Svenska börsen är för övrigt en av få i världen där bolag har rätt att hålla i investerarnas avkastning i upp till ett år utan anledning.

   Det har inget samband med vad som sker 2020 och som sagt var har de flesta stabila bolag en utdelningsandel på lite drygt 50-60%, resterande sparas för investeringar och andra åtgärder. Men som investerare, oavsett strategi för avkastning, så är det oerhört fult att säga en sak och sedan göra en annan. Som sagt var, de flesta andra marknader skulle det vara olagligt på.

   Det är som sagt var 2019 som jag diskuterar, inte 2020. Och med tanke på att regeringar sänkt världsekonomin så kommer det slå på 2020's resultat, knappast 2019's. I övriga världen slår det på utdelningar 2020 (3mån bakåt) och i Sverige 2021 med nuvarande regler. Fullkomligt rimligt faktiskt, men som investerare kan man inte acceptera att inte få sin avkastning från 2019 när bolagen( i många fall) dessutom gjort sitt bästa år någonsin.

   Svenska börsen har nästan gått ner till 0% avkastning p.g.a politiska pekpinne-fasoner snarare än ekonomiska orsaker. Företag måste få hantera sin ekonomi helt självständigt totalt obereonde från statliga instanser. Permiteringsstödet har absolut 0% verkan på anställningar, det är i praktiken ett socialbidrag för down-perioden på större bolag. Det vore oansvarigt för storbolagen att inte mjölka ur extra-pengar när de kan (trots att det är från skattebetalarna) - aktieägare förväntar sig det. Just nu kommer de ju inte dela ut några pengar p.g.a det, några jobb lär knappast räddas...det oundvikliga beslutet att säga upp personal skjuts möjligen något framåt i tiden...men företag som har dålig lönsamhet, oavsett orsak, kommer behöva göra sig av med personal.

   Detta har dock ingenting att göra med bidrag eller andra beslut, så jag tror precis som dig att vi kommer få se att dessa pengarna kommer aktieägarna tillgodo kanske redan under 2020.

   Jag har bland annat skrivit om det tidigare, att pengarna definitivt kommer aktieägarna tillgodo förr eller senare - för återigen, dessa åtgärder förändrar inte bakomliggande orsak överhuvudtaget. Nu betalar bara skattebetalarna lite bidrag till företagen under semester-perioden, sedan kan de sluta med permitteringarna...säga upp personalen...och dela ut pengarna som det var tänkt.

   Jag tror tyvärr att dessa utdelningarna kommer vara betydligt mindre än de skulle vart annars, och hade det här hänt i vi säger Juni istället för i Mars så hade vi redan fått pengarna och läget hade varit exakt likadant.

   Radera
  2. 2/2.

   Jag vet inte riktigt varför du tror att det var bra att sossarna satt vid makten dock, mig veterligen har arbetarna inte fått ett skvatt i denna kris de själva orsakat.

   Massvis med valfläsk läser jag om konstant dock, men inget som egentligen hamnar i händerna på arbetarna mer än i princip skattefinansierad semester till ingen nytta...påminner verkligen om sossarnas "FRIÅR" i mindre skala.

   Lyssnar iofs gärna på övriga orsaker och på vilket sätt arbetarna fått något här?

   Karensavdraget slopades inte,
   några anställningar kommer inte räddas av permitteringsstödet,
   alla förhandlingar och lönerevisioner lär bli inställda....

   jag har oerhört svårt att se nyttan för vanliga arbetare?

   Alla har ju snarare blivit drabbade med lägre inkomster i någon form om de inte fått eller kunnat jobba. Och vi som fortfarande kan/får/vill jobba kommer få betala kalaset. Med det sagt, jag hade gärna tagit gratis ledighet precis som många andra men jag kan inte och får inte....tycker därför det är helt horribelt beslut att erbjuda det till övriga då jag inte kan nyttja det själv - med tanke på att jag är helt övertygad om att uppsägningarna kommer ändå.

   Karensavdraget ger mig i princip ingenting, det saknas TUSENLAPPAR för att det skall täcka upp en sjukdag - ingen förändring alls.

   Höjd a-kassa och sänkta a-kasse regler håller jag dock med om att det inte är en dum idé, men det får jag heller inte ta del av.

   Just det här ÄR problemet med socialism. Samma regler gäller inte över alla jobb och inkomster, det nästan förväntas att vi som är höginkomsttagare skall vara med och bekosta övriga åtgärder utan att få ett skvatt själva.

   Radera