lördag 17 november 2018

Ändring av Beskattning av utdelning på norska aktierVisste du att från och med 1:a Januari 2019 ändras beskattningen av norska utdelningar?

För dig som äger Norska aktier som ger Utdelning så kommer det påverka din deklaration för 2020.

Blir jag påverkad?

Absolut i allra högsta grad då jag förespråkar att äga aktier i en aktiedepå och därför sköta min deklaration själv. Problemet är att jag äger väldigt få Norska aktier och det kommer vara lite irriterande att få tillbaks skatten p.g.a ett avtal mellan Sverige och Norge där det är "tillåtet" att bli dubbelbeskattad!

D.v.s norska staten har rätt att ta ut 25% av utdelningen samtidigt som Svenska staten (med den socialism och skattetryck vi har så finns ingen logik eller sunt förnuft som vanligt) har rätt att ta ut sina 15%.

Det innebär i praktiken att du kommer att betala närmare 40% skatt på din utdelning i Norge om du inte ansöker om att få tillbaks 10% från Norska staten.

Nordnet (och förmodligen Avanza också) kommer att:

Endast dra 5% svensk källskatt istället för normala 15%. Det innebär att det saknas 10% till skatteverket och det är dem här 10% som du kommer krävas på i Sverige men du kan få tillbaks dem från Norge!

Hur får jag tillbaks 10% av "Skatteetaten"?


Tyvärr är detta ganska omständigt.

Du behöver fylla i den här blanketten: 


Och sedan:

1. Skriva ut din transaktionshistorik från Nordnet där det tydligt framgår att du betalt 25% källskatt till Norge. D.v.s bevis på dem utdelningarn som du begär återbetalning av skatt för.

2. Skriva ut ett "hemvistintyg" där det framgår att du är skattepliktig i Sverige. Detta får man tyvärr hämta hos skatteverket.


Sedan måste man signera blanketten och bifoga utdelningshistoriken och skicka iväg den snigelvägen till:


Central Office – Foreign Tax AffairsP.O. Box 8031N-4068 StavangerNorway


Detta gäller för ISK, Aktiedepå samt Fonddepå men inte på Kapitalförsäkringar!

Det innebär att om man äger norska aktier i någon sparform förutom KF så behöver man tyvärr göra denna proceduren för sina norska aktier för 2019 och framåt!

Det hela beror på ett korkat avtal mellan Sverige och Norge där man i princpip tvingas betala dubbel skatt och sedan kräva tillbaks skatten från det landet där man inte är skattskyldig. När jag jobbade i Norge var det inte jättelätt att ha att göra med Svenska Skatteverket (som enligt min mening är riktigt korkade) medan det var hur smidigt som helst att gå till Skatteetaten och få hjälp med sina ärenden.

Är det värt att göra?

Allt är såklart relativt. Vem vill betala 40% skatt på sina utdelningar om dem ägs i en aktiedepå? Inte jag i alla fall! Det kommer säkerligen ta mig 30 minuter att göra detta, men 10% skatt kan göra mycket i långa loppet.

För min egna del för portföljen som den här bloggen handlar om spelar det nog inte så stor roll då jag endast äger Orkla för närvarande. Det kommer nog kosta ungefär lika mycket som det smakar att göra detta. Men jag får se det som att det är en del av den svenska deklarationen. Jag skatteplanerar oerhört mycket i December så jag tar alla tillfällen jag kan att sänka min skatt vid deklaration!

På sikt är detta något som förmodligen kommer göra Norska aktier mindre attraktiva att äga. Skulle Danska och Finska staten få för sig lika korkade dumheter som Norska staten så kan man ju ställa sig frågan om det är ens värt att satsa på investering i deras länder p.g.a man drunkar i totalt meningslös administration. Men det är väl ett klassiskt sätt att driva ett Socialistiskt land och politik - vi hittar på jobb som egentligen inte behövs och när dem inte har något att göra så hittar vi på arbetsuppgifter istället! För det enda detta medför är ju mer administration = någon har ett jobb att utföra.

I praktiken tjänar dem inte pengar på det utan förlorar pengar på det. De flesta länder har regler som säger att man inte blir dubbelbeskattad så även om det skulle vara investerare i USA så kommer dem få tillbaks sina pengar förr eller senare!

Jag är inte bitter men det är surt när några få personer som inte tänker hela vägen bestämmer att öka administrationen för majoriteten till ingen nytta :(.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar