lördag 1 augusti 2020

Betydligt sämre än Index

Det har inte blivit så många uppdateringar på senare tid. Jag har varit extremt upptagen med jobb och privata ärenden som tar allt fokus. Det kanske blir bättre framöver, kanske inte. Just nu är jag i alla fall på semester och då finns det annat att tänka på! 

Vad håller världens samhällen på med?


Ni som läst tidigare inlägg vet vad jag tycker om hitte-på-reglerna och tramset kring corona. Världen har ju totalt fått fnatt och hade man inte vetat bättre hade man kunnat tro att var och varannan medborgare är investerare i dessa tider...eftersom i princip alla, liksom börsen, överreagerar på allt...fakta verkar man totalt ignorera och allt är ju dessutom tillgängligt för vem som helst att granska, men matte och logik i kombination med sunt förnuft verkar inte finnas i dagens samhälle.

Själv passade jag på att korsa både gränsen till Danmark och Tyskland, vansinnet är ju totalt idiotiskt här nere men man tar seden dit man kommer. Det är ju fortfarande mycket kommunistiskt i Tyskland och varje dag matas man med propaganda om masker, handsprit m.m. och räknar potentiellt sjuka i varje kvarter. Att det är så nära 100% chans att överleva en sjukdom som man kan komma tycks mötas med den största ignorans jag sett för fakta, det verkar inte vara bättre med mattekunskaperna här nere...påpekar det i princip varje dag med människor jag möter och de brukar titta snett på mig...inget nytt där dock, jag tycker ofta människor är dumma när de inte kan se logiska samband.

För er som har läst lite om vad som hänt så är det stora diskussioner i Tyskland om ett visst Slakteri som tydligen var "jättefarligt" och precis som i Sverige har det hissats upp som extremt farligt men med enkla mattekunskaper kan man snabbt dra slutsatsen att det var 100% överlevnad och inte ens 0,004% hamnade på intensiven. Det är m.a.o siffror som inte ens skall bli en notis i lokaltidningen.

Som jämförelse är en helt vanlig lunginflammation för en normalt frisk människa betydligt farligare, men det skall mycket till för att folk ens söker sjukvård för det...men inte f-n stänger vi ned samhällen för det.

I Sverige kan man notera att folk fortfarande inte vet skillnaden på s.k "allmäna råd" samt "förordningar"...lyckligtvis väntade jag bara på att någon företagare med lite kontakter skulle veta skillnaden också....om 5-7år när det passerar HD lär vi veta hur många hundra miljoner, kanske t.o.m miljarder kronor, skattebetalarna behöver betala i skadestånd till alla näringsidkare som polisen stänger ned p.g.a att "dem inte följer ordningslagen" (vilket dem definitivt gör, det är polisen som inte vet vad ett allmänt råd är). Kom ihåg vart ni hörde det först - och btw, låt folk umgås precis hur f-n dem vill...håll er hemma om ni är så förbaskat rädda för att bli förkylda - låt oss andra leva normalt, det finns instanser för er som vill bli inlåsta och inte kunna få besök eller träffa människor.

I Tyskland har man t.o.m dragit det till sin spets med s.k "smittspårning"...Man behöver skriva på ett "gästkort" på varje restaurang man besöker ... som förmodligen bara fyller ett syfte - att omsätta någon byråkrat som samlar in papper och sorterar dem....inte helt ovanligt svenskt skatteslöseri m.a.o. Noterar också att i princip ingen bryr sig egentligen, det är mest "för syns skull". Visst innehåller det relevant information om vem man är och när man kom/gick o.s.v, men att sätta in sådana åtgärder för spåra förkylningar...ja jisses säger jag....jisses vad människan är korkad.

Extremt dyra konsekvenser


Det här kommer få så stora konsekvenser för nästa år att det inte går att överblicka. Jag är därmed väldigt restriktiv med mina inköp nu. Finns inte ens en mikroskopisk chans att företag och hela nationer går opåverkade genom dessa dårskap till tilltag som genomförs. Med produktionskedjor som är 6-12 månader långa från inköp till exporterad vara...med en nästan obefintlig marknad....ja 2021 lär bli tufft ;-). Börsen tycker annorlunda just nu, men jag håller inte med - finns ingen logik i det när BNP faller precis överallt!

Mycket sämre än Index


Bloggen är i.a.f alltid uppdaterad beträffande portföljens värde och antalet aktier inkl utdelningar...så kommer det fortsätta också! Den sköter ju sig för det mesta själv då nästan allt är automatiserat.

Man skulle kunna tro att det finns massvis med tid till att se över sina aktier och tänka på investeringar när man har semester. Tyvärr har jag heller inte haft överdrivet mycket tid till att reflektera över senaste rörelserna på börsen men kan konstatera att jag ligger lite drygt 9% efter Index i Sverige om man jämför portföljen rakt av. Detta kan sättas i relation till att portföljen tidigare genererat bättre än Index.

Nu har den tyvärr både stigit långsammare än Index och dessutom fallit betydligt brantare än jämförbara portföljer. Det enda jag reflekterar över är egentligen att marknaden fortfarande överreagerar i många aktier och det rör sig både upp och ned i stora steg på väldigt ointressanta nyheter. 

Det är 2 månader kvar till 2-års dagen för portföljen och bloggen och om inte något drastiskt händer nu ås kommer portföljen att ha genererat drygt 6,5% avkastning per år vilket egentligen inte är godkänt....men då har det också varit 2 extrema år och jag har känslan av att det finns rätt stor potential att det återhämtar sig till bättre än index kommande 2 åren igen.

Jag har satsat relativt mycket på en likviktad portfölj där samtliga innehav skall ha lika stor inköpsvikt. Just nu halkar den efter rejält och var inte med särskilt mycket på den stora återhämtningen som var. Som ni ser så tror jag fortsatt på "stabila råvaror" och det stör mig inte så mycket att portföljen släpar mycket mot index. Syftet med portföljen är trots allt inte värdeinvestering utan att få till ett stabilt kassaflöde som successivt ökar månad per månad "automatiskt".

Portföljen framöver


Där tuffar det på i bra takt och det ser ut som att det t.o.m kan bli ett bättre år 2020 än det var 2019 rent utdelningsmässigt, allt beror egentligen på hur det sker med svenska bolag i slutet av 2020. Personligen tycker jag att samtliga av mina innehav utan vidare har råd att betala ut 2019 års utdelning som det är tänkt, men PK-maffian sätter säkert stopp för det...men inget av bolagen har blivit fundamentalt påverkade av nedstängningen i större skala förutom H&M och StarBucks. 

Disney ställde ju in ena halvårsutdelningen så det blev inget i Juli i år, det kan jag acceptera med tanke på läget. Jag tror att de kommer att kompensera det framöver, mycket långsiktigt innehav i vilket fall som helst.

I det stora hela så återstår det att se om några andra bolag sänker utdelningen framöver, mycket möjligt ett ONEOK står på tur och även CVX...men jag tror att olja kommer vara mycket stor efterfrågan på framöver också - så ser ingen anledning till oro där. Snart är dessutom både CVX och ONEOK nere på kövärda nivåer igen.

Sist men inte minst så fortsätter belåningen att minska i portföljen och den är nu nere på 41% vilket är en sänkning med 9% på årsbasis. Som jag nämnde tidigare så avser jag att vara lite mer restriktiv med mina köp nu och det är en direkt konsekvens av det. 

Samtidigt som jag är restriktiv så är jag också sugen på att öka innehaven i flera av mina bolag som fallit, det är inte omöjligt att jag köper på mig framöver. Skall försöka uppdatera om det i.s.f :)!

Ut och njut av livet nu och låt er inte styras av den icke tänkande PK-maffian som tar varje chans att förstöra näringslivet! Ni har garanterat större chans att dö av en idiot i trafiken än ni har av en förkylning! 

1 kommentar:

  1. Måste säga att din klarsynthet kring viruset och samhällets reaktioner på det är uppfriskande.

    Många utdelningsinvesterare viker ner sig i dessa tider för att de "underpresterar" några procent, det är så veklingar agerar. Det är bara investera på enligt plan och tacka sig själv om 20 år! Tech har gått oförtjänt bra senaste tiden och det är ont om utdelningsaktier inom tech vilket gör att vi utdelningsinvesterare är underinvesterade i sektorn, inte konstigare än så. Sektorer kommer och går i hur heta de är, inget att ändra sin strategi efter!

    SvaraRadera