fredag 25 januari 2019

Idag smäller det

"Imorgon smäller det".... löd rubriken som aldrig dök upp!

Detta skrevs igår som en liten föranalys om förhoppningar inför boksluten som börjar trilla in.

"Jag pratar såklart om att imorgon, den 25:e Januari, smäller det med en del bolag som jag har förhoppningar om för 2019. Jag pratar naturligtvis om Ericsson & Telia Sonera!"






Ericsson har jag haft under i princip samtliga år jag ägt aktier. Det är nästan likaså med Telia. Båda bolagen har varit en oerhört bra investering över 15 års tid. Jag själv tillhör faktiskt kategorin som köpte telia vid introduktionen och jag hakade på redan vid 80:- och jag har därefter köpt på mig mer och mer genom åren och behållt samtliga aktier. Dock visas det inte i portföljen för bloggen, där ligger inköpspriset på ca 40:- vilket ger DA på nästan 6%.

Ericsson har gått både upp och ned och jag tror på en vändning nu framöver. De har gjort sig av med en del olönsamma projekt och de har sparat in på en hel del personal, lagt ned en hel del fabriker, flyttat produktion till billigare länder....de har förhoppningsvis börjat reda ut stormen som de fick med sig efter att ha vuxit sig i för stor kostym och inte riktigt kunnat konkurrera med Huawei i de riktigt stora affärerna med operatörer i tillväxtländer. Det borde synas på sista raden tycker jag.

De har aldrig slopat sin utdelning helt och hållet och även om den bara vart 1:-/aktie så är det i alla fall lite plåster på såren. Jag tror inte de kommer att höja den i år men from 2020 tror jag på en positiv utveckling igen!

Idag skriver jag såhär...


Ericsson

 Jag tycker att det går åt rätt håll och det syntes i rapporten också. Det är fortfarande "dåligt" men det ser ut som att en vändning är inom räckhåll i alla fall. Dessutom fortsatte utdelninge på 1:- aktien precis som jag spekulerat i.

Jag spekulerar vidare och har förhoppningar om att vi äntligen får se en liten utdelningsökning i Ericsson from 2020. D.v.s jag tror att de vänder skutan åt rätt håll under 2019 och i.s.f har det tagit ca 5-6 år att få ordning på en sådan stor pjäs! När det vänder bör vi därför kunna förvänta oss en utdelningshöjning till oss aktieägare som stått upp för bolaget i ur och skur - det hoppas jag mycket på! Märk väl att jag inte tycker att något i rapporten ännu visar att det är möjligt - men det var en kraftig förbättring av Q4 mot föregående år. Min förhoppning är att det ser likadant ut ramöver!

Telia

Det här tycker jag är intressant. Det finns väldigt mycket jag skulle kunna skriva om just detta. Jag tycker inte rapporten för Q4 var i närheten så dålig som resten av marknaden.

Jag jobbar själv mot stora operatörer och har ändå hyffsad insyn i branschen. Det går bra för infrastruktur och stora satsningar kostar pengar. Q4 levererade en enligt mig fin vinst....företaget bad om ursäkt för den dåliga vinsten och meddelade att man inlett förhandlingar med facket och tänker varsla.

Hur tusan resonerar man som bolag när det går med vinst och man säger upp personal?

Nu är det ännu inte klargjort vilken typ av personal det rör sig om eller hur dem tänker agera framöver. Men en sak är säker.....tittar man på helåret så går det absolut INTE dåligt för Telia. Det är ett stabilt och tråkigt bolag utan förväntningar...ungefär som med all infrastruktur....dyra investeringskostnader....stor lönsamhet på abonnemang då man kan ta betalt flera gånger om för en tjänst.

En ren spekulation från min sida är att en hel del av den personalen man kommer göra sig av med också omfattar säljare, konsulter, tekniker, specialister och övrigt folk som bidrar till intäkter. De allra flesta i branschen går redan nu på knäna för det finns för mycket att göra. Orderböcker är fyllda för 1-2 år framöver, så att minska personal är nog inte den bästa lösningen för framtida lönsamhet.

Speciellt inte med tanke på att det förväntade resultated tyngdes av kostnader för avveckling i Uzbekistan. Som man bäddar får man ligga och framöver är sängen i Telia något hårdare och jag förväntar mig minskade intäkter framöver.

Jag behåller fortfarande mina Telia då jag ser dem mer som en säker direktavkastning som ligger där och levererar år efter år. Bolaget gör fortfarande bra med vinster, utdelningen är inte i någon fara. För en värdeinvesterare kanske dem vill ha i stil med förväntningarna, men för mig är det bara rent ut sagt korkat att göra sig av med personal på så lösa grunder.





INGENTING är dyrare än att rekrytera och utbilda personal på nytt!!

Tyvärr är det ofta såhär det går i etablerade och stora bolag när ekonomer, som inte verkar ha någon susning om vad ekonmi är, fattar konstiga kortsiktiga beslut. Det är inte första gången och det är absolut inte sista gången vi kommer se det under 2019! Tyvärr gynnar det här absolut inte ett teknikbolag långsiktigt.

Hur ser du på Ericsson & Telia som utdelningsaktie?

2 kommentarer:

  1. Håller med dig, varsla är inte bra och det bör vara större fokus på att behålla kompetent personal och det är något som behöver bli bättre inom bolag. Och det krävs mer än att bjuda på fika eller höjt friskvårdsbidrag även om det är en ok början.

    Jag äger inte dessa bolag direkt, men Ericsson är intressant att se hur Börje lyckas med att vända skutan!

    SvaraRadera
  2. Hej Investmentbolagsinvesteraren och tack för din kommentar!

    Jag har i alla år jag både jobbat och investerat i aktier aldrig förstått logiken i att säga upp kompetent personal och sedan låta dem ta med sig exakt allt till valfri konkurrent....sedan några år senare anställa ny personal och spendera 1-2 år på att lära upp dem....och sedan är det dags igen att skänka bort det till annat bolag!

    För min egna del som oerhört eftertraktad konsult inom infrastruktur så är det precis som du säger...lön är en bra morot men inte det viktigaste, övriga saker spelar större roll.

    Men som den mentor jag ofta är i branschen så säger jag också till yngre förmågor....sug ut så mycket pengar ni bara kan från er arbetsgivare för dem skiter verkligen i er och ni är bara en kostnad i balansräkningen. Aktieägarna ser det så och då bör ni göra det så dyrt som möjligt för den risken dem tar.

    Tyvärr är det så. Jag skulle kunna anställa 10 konsulter och sätta dem i drift imorgon, men mitt företag räknar "FTE:s" istället för riktiga kostnader och intäkter. Så då står vi där med oerhört mycket att göra, med anställningsstopp och kunder som går någon annanstans eftersom vi inte kan leverera.

    Beträffande Ericsson så har dem gjort en fin resa nu och jag hoppas att det är på rätt håll. Jag har ändå hållt ut rätt länge....i princip sedan 1999-2000! Jag resonerar faktiskt som så att om Ericsson får riktiga problem, då smäller Sverige också.

    Sverige är ju så enormt beroende av Ericsson, tråkigt men sant.

    SvaraRadera