måndag 11 februari 2019

-75% vilken käftsmäll!


Jag har nyligen börjat att gå igenom de rapporter som trillat in för de bolag som finns i portföljen.
Hittills har det inte varit en väldigt munter upplevelse...de flesta bolagen hittills har gått ungefär som jag förväntade mig.Personligen känner jag att vi är på toppen av ekonomin just nu och jag har under en längre tid känt att det är påväg att mattas av. Det är ärliigt talat ingenting som jag sett mycket av på börsen varken i kurser eller i resultat. Men NU börjar det synas sakta men säkert.Ratos sänker utdelningen med 75% - vilken käftsmäll!

Det här kändes verkligen som en käftsmäll, jag kan inte sticka under stolen med det. Men att Ratos skulle behålla sin utdelning fanns inte på kartan. Jag var helt övertygad om att den skulle sänkas. Men inte att jag var förberedd på att den skulle bli hela -75%!

....men det är nu som det gäller att vara vaksam och se över din portfölj! För min egna del har Ratos genom åren levererat helt OK avkastning. Men nu är den nere på inköpsnivåer igen och börjar gå ner mot 10-års lägsta....det är absolut ingen trevlig läsning! Förutom att kursen har gått nedåt stabilt i flera år nu så har resultatet också gått nedåt.

För min egna del så viktar Ratos strax under 2% i min portfölj. Det innebär i praktiken att jag inte påverkas särskilt mycket av sänknningen. Varken av kurstappet eller utdelningssänkningen...men att säga att det inte känns är att ljuga! Det är klart att en utdelningssänkning i en utdelningsportfölj ALLTID känns hårt!En väldiversifierad portfölj med en stabil viktning är viktig!
 

 Med detta vill jag säga och reflektera över om att min strategi att försöka vikta samtliga innehav lika stort i inköpsvärde resulterar i att sådana här besked inte drabbar min portfölj särskilt hårt. D.v.s alla förutsättningar exakt lika så skulle endast 2% av min utdelning sänkts med 75% och det är en smäll jag kan ta.

Men hade det kanske varit 8% av min utdelning som sänkts med 75% hade jag nog inte haft humöret uppe!

Jag har märkt att på senare tid har börsen inte överreagerat kraftigt på de rapporter som kommer in. Jämfört med i höstas då det kunde åka +-20% utan problem vid rapport har det varit marginella rörelser hittills....men inte på Ratos.

Ratos backade 20% på rapportdagen!


Med detta lämnar marknaden ett starkt besked om att man överhuvudtaget inte tror på Ratos!
Så nu får man helt enkelt ta sig i kragen, reflektera och fundera över om Ratos har något att göra i min portfölj eller inte på lång sikt!

Jag bestämmer mig för att i nuvarande stund åtminstone behålla kommande 6 månaderna för att se vad som händer. En utdelningssänkning betyder inte att det går i konkurs eller att bolaget är ointressant för mig....däremot signalerar det kraftigt att bolaget tjänar mindre pengar än tidigare!

Den stora utdelningssänkningen beror denna gången på extremt stora nedskrivningar av butikskedjan Plantasjen...butiksdöden kommer inte ens Ratos undan och det var ett märkligt köp från första början...nu hoppas jag att det här sorgebarnet slutar blöda i och med denna justeringen!

Utsikterna ser i.a.f bättre ut än på länge i Ratos, därför behåller jag i 6 mån till och avvaktar!

Hur ser du på Ratos? Skulle du vara bekväm med att äga ett bolag som precis sänkt utdelningen med 75%?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar