tisdag 5 mars 2019

Revolut - Nästa bolag att granskas?


Det kan verkligen inte vara kul att vara bank just nu. Jag tror att hela den här historien som började med Danske Bank förra året inte är över än på länge. Många gånger brukar det vara så, att det börjar med en granskning av ett företag....sedan eskalerar det till att granska hela sektorn.

Och på något sätt kan jag bara inte förstå hur man skjuter över ansvaret på företag och förväntar sig att dem skall göra polisens/regeringens jobb. Om man nu är så rädd för att kriminella skall få tillgång till pengar så kanske det är dags att göra något åt deras kriminella verksamhet istället för att begränsa "hederliga" företag från att göra det dem är bäst på?

Men i sann socialistisk anda så är det alltid någon annans fel och man gör allt man kan för att flytta över ansvaret till fel instans.

Har ni hört talas om Revolut?

Om inte så är den korta varianten att det är en form av digital bank där du använder dig utav en app. Affärsidén är att du skall ha tillgång till dina pengar över hela världen i den valutan du vill spendera dem i.

Grundaren av bolaget är Nikolay Storonsky vars pappa är ingen mindre än Nikolay Mironovich Storonsky som är "General Director" på ryska Gazprom. M.a.o det är knappast en vild gissning att det har gått en hel del pengar åt det ryska hållet med den bakgrunden.

Varför granskas dem?

  1. För det första så har dem vuxit i en löjligt snabb takt och värderas nu till ca 21Miljarder SEK. Det är oförskämt mycket på så kort tid (2015). 
  2. För det andra så sparkade de ganska nyligen sin finanschef med motiveringen att dem letade efter någon med större internationell erfarenhet.
  3. För det tredje så hade de "glömt att slå på" sina interna system för att upptäcka penningtvätt under perioden juli - september 2018.
  4. För det fjärde så uppges dem tvinga och hota sin personal på ett väldigt provokativt sätt, men det sticker nog bara i ögat hos de flesta....men det har sänkt bolag förr.
  5. För det femte så är dem en relativt stor aktör inom kryptovalutor. De är dessutom låsta till Revoluts digitala plånbok.
  
Varför skulle Revolut ha rent mjöl i påsen?

Utan att ha något förutom spekulationer att komma med så ser jag inte hur Revolut skulle bli skonade i den hetsjakt som just nu pågår mot banker. Att grundaren från detta bolaget dessutom också härjar mycket i de baltiska regionerna samt härstammar från en familj med *mycket tydliga kopplingar* till ryska Regeringen .... ja gräver man bara tillräckligt djupt så kommer det finnas penningtvättskopplingar till Ryssland här också. Det råder det inga som helst tvivel på!

Så jag tror att det finns en risk att Revoluts fantastiska framgångssaka kommer att bromsa in. Vad tror du? Använder du Revolut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar