måndag 17 juni 2019

Google Finance - Alltid jobbigt! CPH/STO strular sedan helgen

Ja då var det dags idag igen att uppdatera mitt kalkylark efter Google's senaste ändringar.
För den som använder google spreadhseets så är det smidigt att integrera med realtidskurser för aktier via Google Finance.

Problemet är att väldigt ofta så ändrar dem vart dem "listar" sina aktier och därmed hur dem indexeras mot sitt API. Svenska börsens bolag har varit på "copenhagen" eller CPH ett ganska bra tag och tidigare fanns en del på STO.

I helgen gjordes en ändring så att det är dags att uppdatera till STO igen. D.v.s om ni har spreadsheets som hämtar aktiekurser för svenska bolag så behöver dem återigen uppdateras. Dem verkar dock ha ångrat sig och nu finns dem inte listade någonstans vilket är förklaringen till att dem inte fungerar för stunden.

Personligen tycker jag det är ruggigt irriterande och en av anledningarna till att jag tror att dem gör detta för att skapa jobb till diverse utvecklare runt om i världen som nu måste uppdatera sina API:er.

För den som är intresserad av hur man löser problemen så kan man i google spreadsheets ange t.ex följande:

=googlefinance("cph:aliv-sdb";"price")

Detta resulterar i att man för nävarande får ett problem med priset. Resultatet blir: #SAKNAS!

Hur gör man då för att åtgärda det?

Det är inte svårare än så att man går in på https://www.google.com/finance och söker upp vilken aktie man vill titta på. I mitt exempel ovan så söker jag på Autoliv och upptäcker att det för nävarande inte finns någon information om aktien förutom i NYSE och FRA. Det är jag inte intresserad av.

Men skulle jag vilja använda någon av nuvarande fungerande listningar så omvandlas ovanstående rad till:

 =googlefinance("nyse:alv";"price")

Detta får man göra för samtliga sina aktier man vill använda sig utav med Google Finance.
Huxflux utan mycket information så kan dem ändra listningarna och det är inte alls ovanligt att svenska, norska, danska, finska, tyska aktier hoppar runt mellan STO, CPH och FRA.

Problemet är att svenska aktier vill vi ju ha i SEK för att inte valutan skall bli felaktig.

Så just nu finns det inte så mycket att göra mer än att avvakta och förhoppningsvis går det att åtgärda när jag vet vart dem är listade. Beklagar att beräkningen av porföljen därför är felaktig. Jag kommer förmodligen att på sikt byta "leverantör" av kurser av den anledningen men tillsvidare är det ju i.a.f gratis ;-).

Någon som vet någon bra lösning runt det? Avanza, Nordnet, SeekingAlpha etc alla gör samma sak med jämna mellanrum så finns ingen universallösning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar