onsdag 7 augusti 2019

Mina köpobjekt i nedgången

Det har inte undgått någon att de senaste dagarna har varit lite skakigt på börsen. Mig spelar det inte så stor roll och jag har mer eller mindre bara kollat in portföljen för att se hur den står sig. Det har dock inte påverkat mig någonting.

Just denna gången såg jag inget extremt bra köpläge så jag valde att stå utanför. Jag tror att det kommer bättre köplägen framöver, kanske redan vid Q3-rapporterna. Men trots det så finns det några bolag som jag tycker ser extra intressanta ut just nu och som jag eventuellt kommer fylla på i.

Även trots att jag inte köpte något så var det väldigt nära att jag gjorde köp i följande bolag:
 • -Kindred Group
 • -Intel Corporation
 • -Main Street Capital
 • -MMM
 • -AbbVie
 • -SHB
 • -Swedbank

Som synes en ganska stor lista trots allt på köpobjekt. En ganska kort förklaring till hur jag resonerar om respektive bolag följer.

Kindred Group

Spelbolaget med den kanske bästa förutsättningen att överleva en eventuell casino/spel kris. Jag tycker att senaste tidens ras är klart omotiverat om man bara tittar på siffror. Många analytiker och även andra bloggare ratar Q2-rapporten. Själv tycker jag den såg betydligt bättre ut än vad många andra tycker. Jag ser en liten risk för sänkt utdelning, men den bedömer jag som relativt liten. Mer troligt är att de kommer behålla nuvarande utdelning och med nuvarande kurs är det riktigt "billigt" per aktie. Dessutom har VDn köpt en hel drös med aktier INNAN raset.

Intel Corporation

Har såklart enorma problem med trumps månadsvisa utspel och hot om tullar. Intel har mycket verksamhet borta i Asien och de dominerar stort på hårdvarumarknaden. Mycket hårdvara tillverkas trots allt i Asien. Men de är påväg att lansera nya intressanta produkter som jag tror kommer att behövas inom IT de kommande åren. Främst AI-relaterade projekt. Intel har problem att ta sig över 50$USD och rasade återigen under den punkten. Så har det pågått en längre tid.

Main Street Capital

Min kanske största favorit i USA som dessutom är en månadsutdelare. Rasade närmare 5% i dagarna och det kändes väldigt omotiverat. Main Street Capital är ett investmentbolag som i princip lånar ut lånade pengar och tar betalt för mellanskillnaden. De har en relativt sund syn på hela affären och kan ta ganska stora förluster innan det börjar bli illa. Dessutom är ju räntorna påväg ner i USA nu och det borde gynna MAIN.

MMM

Ett bolag som fortfarande pressas av en eventuellt pågående tvist som kan generera böter. Det är i.s.f ett engångsbelopp och jag tror inte det kommer få så stor påverkan på lång sikt. De har mycket verksamhet utanför USA och globalt så de påverkas såklart av Trumps utspel. Ser dock köpläge då kursen gått tillbaka en del på senare tid.

AbbVie

Tror inte jag behöver säga något om AbbVie. De har rasat närmare 50% på väldigt kort tid och drar fortfarande in sjuka summor i intäkter. Detta är nog den absolut största köpkandidaten för mig och jag hade gärna mer än dubblat mitt innehav till nuvarande kurs. Men som sagt var, jag är lite restriktiv för stunden även om läget är bra!

SHB/Swedbank

Två banker som tagit mycket stryk på senare tid. SHB dras nog ner av de andra bankernas "skandaler" än så länge. Men marknaden är orolig över att det finns skit att gräva upp där också...för något annat kan jag inte se som skulle pressat ner SHB till nuvarande nivå. Swedbank är som sagt var under luppen men med tanke på vad de genererar i vinster så bör kursen stå högre enligt mig. Minskar vinsterna skall kurserna ner men ibland är inte börsen logisk.

Så varför har jag inte köpt?

Det korta svaret är helt enkelt att jag försöker strypa ned min belåning en smula eftersom jag handlat ganska friskt under första halvåret. Det har visat sig vara en bra affär men nu tror jag att vi är påväg in i något sämre tider. Q2-rapporterna visade överlag svaghet och en avmattning. SCB's nya statistik visar på ett BNP-fall och att vi är påväg in - eller t.o.m redan är inne i en - avmattning.

Jag är helt enkelt orolig för at Q3-rapporterna kommer att visa samma sak och då bör det komma ytterligare fall. Då kommer jag vara där med lite mer likvider och förhoppningsvis plocka upp intressanta köpobjekt!

Jag väljer därför att avvakta i nuvarande period!

4 kommentarer:

 1. Vet inte om jag skulle våga investera i Intel nu när amd har tagit större delen av desktop. När Rome kommer blir det förmodligen samma visa runt datacenters då Rome drar mindre ström samt presterar runt 50% bättre för samma pris. Intel har givetvis många marknader som laptops är de nära ohotad etta än så länge. Deras nya 10 nm är inte sådär imponerande överlag. I väldigt specifika fall är de runt 18% bättre an föregångaren. Rätta mig om jag har fel, men Intels största intjäning ligger väl i datacenters och deras services därefter laptops till företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robert och tack för kommentar!

   Jag skrev ganska lite om Intel i inlägget ovan. Men jag hintade däremot att de satsar mycket på AI vilket garanterat är framtiden. De har en hel del intressanta produkter inom Datacenter som kommer vara aktuella för Machine Learning och AI.

   "Vanliga människor" ser Intel mest som en konkurrent till AMD beträffande CPU:er. Den diskussionen dör ju sällan ut vad som är bättre eller sämre, själv är min egna erfarenhet att AMD alltid strular när det väl kommer till kritan. Jag har varit med länge och aldrig sett AMD som ett kvalitetsalternativ vilket syns på priset och märks i produktion.

   Det skall dock tilläggas att Intels stora marknad inte direkt liger i varken GPU:er (Nvidia) eller konsument CPU:er (AMD). Även om Intel faktiskt tillverkar en hel del integrerade GPU:er och mängder med konsumet CPU:er så är det i större skala som Intel dominerar.

   Intel har sin näve i flera intressanta syltburkar så som IoT, Nätverk, Beräkningskluster, Storage o.s.v.

   De har dock haft problem senaste tiden med både Spectre och Meltdown och nu senast kom ytterligare en allvarlig sårbarehet. Problemet som i princip alla inom hårdvarubranschen har när de "fuskar" med utvecklingen för att kunna utföra snabbare beräkningar.

   Beträffande 7nm vs 10nm så spelar det mindre roll - tycker jag. Intel driver som sagt var hårdvaruutvecklingen framåt och sitter med i flera projekt när standarder skall tas fram.

   Deras CPU:er ligger nästan alltid i framkant vad gäller ny teknologi och de satsar hårt på AI/Machine Learning nu vilket andra stora aktörer också gör. Det ligger rätt i tiden och kommer bära frukt framöver. Där har intel i princip ingen konkurrens i dagsläget och jag ser inte hur AMD skulle slå sig in där...Intel är som sagt var Kvalitét.

   Du har helt rätt att Intels största marknad är "compute" d.v.s datacenters och HPC. Där kommer de fortsätta att dominera, tror jag. För en sak som AI/Machine Learning kräver är definitivt beräkningskluster av något slag.

   Vi får se hur marknaden utvecklas men jag tror att Intel kommer fortsätta dominera på hårdvarumarknaden, kanske är de t.o.m påväg att börja konkurrera med Nvidia och AMD.

   Riskspridningen i Intel är helt enkelt god och de har flera marknader att förlita sig på där den största ligger helt rätt i tiden. Så resonerar jag.

   Radera
 2. Varför tror du att AbbVie ska stiga 100% för att kompensera 50% nedgång. Om du ser på en månadsgraf så ser jag mera det som att värdet är på väg ner mot det vanliga 55 - 70$. Vad var det som fick aktien att stiga i början av 2018 med en topp runt 115$ för att sedan sjunka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej leva drömmen och tack för kommentar!

   Jag tror at jag var lite otydlig i inlägget ovan, jag tror inte speciellt mycket på att Abbvie kommer gå upp 100% från nuvarande nivåer.

   Däremot menade jag att jag vill dubbla mitt innehav till nuvarande kurs. Jag skrev nämligen:

   "Detta är nog den absolut största köpkandidaten för mig och jag hade gärna mer än dubblat mitt innehav till nuvarande kurs."

   Om det hade passat min strategi att fylla på med aktier just nu så hade jag valt Abbvie då jag tycker nuvarande kurs är väldigt billigt i förhållande till övriga siffror bolaget presenterar.

   Jag ställer mig själv frågan: Vad motiverar en kursnedgång på 50% sedan 2018 med nuvarande siffror?

   Marknaden prisar säkerligen in framtida hot men jag ser inte något som skulle göra det till en dålig nivå att handla på idag.

   Visst har de utmaningar framöver att hantera men läkemedelsbolag har en naturlig förmåga att utnyttja de svaga och ta oförskämt bra betalt. Jag tror inte Abbvie är något undantag och det är nog bara en tidsfråga innan de hittar en ny kassako.

   Så hade jag köpt Abbvie hade det nödvändigtvis inte varit för att kursen skall stiga, utan för att jag är övertygad om att de kan behålla en stor del av nuvarande utdelning en tid framöver.

   Jag räds heller inte sänkningar eller variationer i utdelningar.

   Radera