fredag 16 augusti 2019

Eget företag eller konsult?

Det är en fråga jag reflekterat över många gånger genom åren. Jag har fått frågan i ett mail nyligen och jag diskuterade även saken med en kollega under en resa nyligen. I det här inlägget tänkte jag inte direkt svara på frågan men däremot reflektera om likheter med att vara konsult och ha ett eget företag.

Det råder inga som helst tvivel om att man tjänar på att ha eget företag i långa loppet om man bara är ute efter ekonomiska vinster. I Sverige är det nästan omöjligt att "bli rik på att jobba" och då syftar jag inte på att man kan spara sig rik. Jag syftar på vårt sjuka skattesystem som i princip bara missgynnar högutbildade och spetskompetens med straffskatter till höger och vänster. Men det är stor skillnad i vad du kan påverka själv om du har Eget företag mot om du är anställd. Att vara konsult är nästan som att vara ett eget företag förutom att man är löneslav. Löneslav, vad innebär det egentligen?

Att vara löneslav i Sverige

Som löneslav så kommer man alltid till en viss gräns tills skatterna skjuter i höjden att det i princip inte ens är värt att jobba mer. Man når sitt maximala lönetak där arbetsinsatsen slutar att belönas med mer pengar i plånboken om man jobbar hårdare eller att du inte får ta del av "skyddssystemen". Lite beroende på hur petig man är så är gränsen någonstans mellan 31000:-/mån och 51000:-/mån. Själv tycker jag att den går vid ungefär 48000:-/mån.

Anledningen är att vi har brytgränser för s.k allmänn pension, sjukförsäkringar, a-kassa, statlig inkomstskatt, värnskatt o.s.v. Så fort man passerar över någon av dessa gränser så gör man helt rätt i att ställa sig frågan om det verkligen är värt att jobba mer? 

Det är sällan du faktiskt tjänar mer än någon annan när du blir sjuk eller arbetslös trots att du har en högre inkomst. Men du skall givetvis beskattas som att du gör det utan att du får ett skvatt för dina pengar. Det är "tufft att betala skatt". Välkommen till orättvisa Sverige!

En sak är säker i.a.f, med högre lön kommer nästan alltid högre ansvar och mindre fritid. Du förväntas betala sjukt mycket mer i skatt än övriga invånare och dessutom vara stolt över hur mycket pengar du spenderar utan att få någonting tillbaka!

Nu är i och för sig 50000:-/mån väldigt höga månadslöner som löneslav men en sådan enkel sak som försäkringskassans gräns startar redan vid 31000:-/mån. Så fort du tjänar mer än 31000:-/mån så betalar du extra skatt till försäkringskassan trots att du inte får någon ersättning för det om du skulle bli sjuk. Jag vet inte om det är mycket pengar för dig men jag tycker att man bör räkna dessa inkomstnivåer till en "medelinkomsttagare" eller medelklass?

Har man några års arbetslivserfarenhet så ligger nog relativt många "vanliga arbetare" i Sverige på drygt 25000:-/mån. Då räcker 31000:-/mån för att täcka behovet. För de flesta högutbildade personer så gör jag ett antagande att man tjänar mer än 31000:-/mån. Ett rimligt antagande är att en 3-års utbildning på högskola/universitet resulterar i en lön på minst 35000:-/mån efter några års arbetslivserfarenhet. Givetvis kan det här vara väldigt mycket högre och lägre beroende på ort, utbildning och jobb.

Min poäng var i.a.f att stirra dig inte blind på statlig inkomstsskatt och värnskatt, det finns andra saker att vara uppmärksam på längs resans gång! Som jag nämnde drar jag själv min gräns vid ca 48000:-/mån eftersom det direkt vid minsta lilla ansträngning efter det börjar betalas ut värnskatt (efter att man lägger på övertid, restid osv). Här är en skarp gräns för när jag känner att det spelar ingen roll hur mycket jag anstränger mig  - staten gör inte ett skit åt mig men skall ha 55% av mina pengar JAG tjänar.

Tidigare i mitt liv så har jag, beroende på titel och jobb, dragit gränsen betydligt lägre än så. Varför skall jag anstränga mig när jag inte tjänar något på det?

Att vara egenföretagare i Sverige

Jag har tidigare i mitt arbetsliv provat på att driva ett eget företag med allt vad det innebär. Trots att det var längesedan så saknar jag inte all totalt meningslös administration och fjanterier med myndigheter som man får "gratis" på köpet som ofakturerad tid. Skatteregler har ändrats och en hel del har förändrats sedan jag provade på det - men mycket av tidstjuvarna finns fortfarande kvar. Saker som du bara måste göra som egenföretagare. Saker som du nästan helt slipper göra som anställd!

Men det finns en klar fördel med att vara företagare. Som företagare i Sverige kan man i.a.f tjäna pengar och "bli rik på att jobba" eftersom man har stora möjligheter att göra s.k skatteplanering och indirekt påverka sin egen lön. Den absolut största fördelen är av rena skattetekniska skäl. Det finns möjlighet att spara kapital inom bolaget och investera kapitalet inom bolaget utan att skatta bort det i form av lön.

Det här är en enorm fördel mot att vara löneslav, eftersom du då själv kan välja hur du vill investera dina pengar du jobbat ihop. Antingen plockar du ut det i lön och betalar sedvanliga skatter på det, eller så investerar du det i bolaget så att bolaget kan växa och därmed generera mer pengar. Inte helt olikt en långsiktig aktieinvestering! Det finns t.o.m möjlighet att öppna sparkonton för företaget och därmed investera pengarna precis som "vanligt" som om du skulle plockat ut lön.

Men det här är komplext och inlägget avser inte att gå igenom hur man gör utan bara lyfta upp att möjligheten finns och att det därför är rätt många som ser fördelar med det. Sedan har man extremt stor möjlighet att påverka sin egna tid, man är inte en löneslav i den bemärkelsen att man måste rätta sig efter sin arbetsgivares regler som anställd. Man sätter helt enkelt sina egna regler och förutsättningar för sitt jobb.

Det är dock väldigt mycket jobb som krävs och orkar man med det så finns det mycket pengar att tjäna. Men en sak är säker, det finns alltid en relation mellan intjänat kapital och investerad tid. Skillnaden är den att du faktiskt har möjligheten att tjäna mer pengar ju mer du jobbar om du har ett eget företag.

Jag vill påstå att för dem som driver ett eget företag och plockar ut mindre i lön och istället investerar i bolaget kommer generera betydligt mycket mer kapital över samma tidpunkt som en löneslav någonsin kan göra. Orsaken stavas "aktieutdelning". Det är betydligt lägre skatt på aktieutdelning än vad det är på löner. Skillnaden är extremt stor när man börjar jämföra höginkomsttagares löner och vill plocka ut motsvarande ur ett eget företag. Framförallt har du valmöjligheten att inte bli en s.k löneslav och betala straffskatt på ditt hårda jobb. Du väljer fritt hur mycket du vill plocka ut i lön från ditt bolag och resten kan du investera till en betydligt lägre skatt än du någonsin kan komma ned i som anställd.

Det är just valfriheten som lockar med eget företag. Att kunna styra sin egen tid och kunna påverka sin ersättning i högre utsträckning än som anställd. Problemet är att det ofta tar väldigt lång tid att bygga upp ett varumärke och att det är mycket som kan gå fel längs resans gång. Inte minst med svenska myndigheter som i princip gör allt vad de kan för att du inte skall ha en enkel resa.

För trots att du kan betala för de flesta administrativa tjänster/outsourca tråkiga arbetsuppgifter så är man nästan alltid personligt ansvarig för misstag som någon annan begår ändå. Välkommen till Sverige som sagt var!

Att vara Konsult i Sverige

Har du orkat läsa hela vägen hit så kommer äntligen min jämförelse och argumentation till varför jag valt att jobba som konsult och vara löneslav istället för driva ett eget företag. På senare år har ordet Konsult nästan blivit likvärdigt med bemanning av något slag. Traditionellt sett så anlitar man en konsult som är specialist och har kunskap om något som man inte har själv. Man betalar helt enkelt för kunskap och inte nödvändigtvis för arbetstimmar. Tyvärr har diverse bemanningsbolag lyckats väldigt bra med att likställa kompetens med mantimmar och kalla det Konsult.

Det är extremt stor skillnad på att vara s.k bemanningskonsult eller konsult av det mer traditionella slaget. Som konsult med specialistkunskap så är livet nästan som att vara egenföretagare. Man har väldigt många av de administrativa fördelarna av att vara anställd och man har många gånger fördelen av att känna sig "fri" och planera sin egen tid.

I slutändan så kommer man dock inte undan löneslavens skatter men det är en kompromiss som jag tycker är värt det. Som konsult har jag fördelen att jag bestämmer över min egen tid och planerar möten, konferanser och uppdrag tillsammans med kunder. Det innebär att jag nästan är chef över mig själv. En gyllene regel som konsult är att man är sitt eget varumärke och förvaltar det som man själv vill.

Som anställd bryr sig min arbetsgivare inte så mycket om vad jag gör. Det viktiga är att man fakturerar tid - d.v.s tjänar pengar. Det är därför också det finns väldigt goda möjligheter att påverka mina ersättningar eftersom "mina" kunder ringer till mig och varje gång de ber om hjälp så fakturerar jag mer tid. D.v.s ju mer jag jobbar ju mer pengar tjänar jag åt min arbetsgivare. Det finns såklart en gräns för när det är lönsamt för mig respektive min arbetsgivare.

Livet som konsult innebär att man mäts på fakturerad tid och INTE arbetad tid! I min roll som konsult så kan jag ju lösa ett problem på 5 minuter och fakturera 1 timme. Jag skulle även kunna spendera ett par timmar extra på ett komplext problem och fakturera både 2x och 3x arvodet/timme. Då finns valmöjligheten att plocka ut det i pengar eller i tid (ledighet). Det viktiga är som sagt var fakturerad tid och inte arbetad tid!

Som ni säkert förstår så ser jag det som en enorm fördel att kunna planera mina dagar såhär och inte behöva vara tillgänglig 5 dagar i veckan mellan vissa tider så länge jag kan täcka upp ledigheten med fakturerad tid. Det finns såklart många andra fördelar också som man kanske inte tänker på.

Är du anställd har du för det mesta rätt till följande också:
  • -Tjänstepension (förmodligen större än allmänna pensionen redan efter 15 år)
  • -Försäkringar till/från uppdrag och jobb
  • -Övertidsersättningar, traktamenten, restidsersättningar, milersättningar och diverse andra ersättningar.
  • -En sälj-organisation som ser till att det alltid finns upprag i "pipelinen".
  • -En administrativ organisation som hjälper till med utbetalning av löner, fakturering, förhandling med kunder/fack osv.
  • -Rätt till sjuklön
  • -Rätt till ersättning vid arbetsskada
  • -Rätt till betald semester

Detta kan man givetvis få som egenföretagare också men då står man ju för hela kostnaden själv. Som anställd är allt inräknat i lönen. Det är enorma kostnader som inte syns när man är löneslav men som garanterat syns om man lyfter lön från sitt eget företag! Lite beroende på vad anställnignsavtalet säger så kan man påverka sin egen ersättning baserat på fakturerad tid. En tumregel är ofta att så länge man drar in sina egna kostnader och overheadkostnader + 10% så har man sin rygg fri.

Det innebär i praktiken att om du som konsult kan dra runt dina egna lönekostnader+företagets administrativa kostnader för dig (inkl chefer) så har du ryggen fri. Oftast drar man in betydligt mer än så och det här gäller att ha koll på som konsult. För så vort du börjar dra in mer pengar än vad du kostar så tjänar din arbetsgivare enorma pengar på dig som du INTE får ta del av!

Det är därför jag säger att en rimlig tumregel är att du skall generera ca 10% avkastning åt din arbetsgivare som konsult när alla dina kostnader för dig som anställd är betalda. Genererar du mer pengar är det läge att förhandla eller helt enkelt jobba mindre.

Jag tycker att livet som konsult är väldigt likt att driva ett eget företag. Allt mäts och om det går åt fel håll så går man i konkurs (d.v.s får sparken). Längs resans gång finns det väldigt mycket man kan påverka som anställd och det finns likheter med att driva ett eget företag. Man är oftast en stor tillgång eftersom arvodet slutar komma in om du slutar jobba eller byter arbetsgivare.

När jag sätter det i perspektiv till att starta ett eget företag istället så skulle mitt liv inte förändras särskilt mycket. Jag skulle snarare få mer att göra och behöva jobba mer eftersom jag måste göra allting själv. Även om jag faktiskt skulle kunnat spara tusenlappar på lägre skatter varje månad så tycker jag inte all extra administration är värt det. Speciellt inte om man värderar alla "fördelar" man får som anställd.

Så för att slutgiltigt svara på frågan så är jag anställd som konsult eftersom jag likställer det med att vara egen företagare men med betydligt lägre risk och högre skatt. Skulle jag varit egenföretagare hade jag förmodligen bara plockat ut lön som täckt mina kostnader och sedan investerat överskottet i olika sparformet inom bolaget. Detta hade gett en otroligt mycket bättre avkastning på längre sikt men till en ganska mycket högre risk också.

För att citera en företagsledare jag känner väl:

"Att vara företagare är en livsstil - inte en hobby!"

Jag känner inte riktigt för att förändra min livsstil till att vara jobbet även om det är ekonomiskt lönsamt!

Håller ni med om mitt resonemang eller hade ni utan tvekan drivit företag och plockat ut aktieutdelningar istället? 

Tänk på att en senior-konsult kan ta 1000-3000:-/tim i arvode medan du i bästa fall kan uppnå en timlön på 350:- som anställd.

4 kommentarer:

  1. Jätte bra skrivet. Jag är egenföretagare (AB) som konsult inom bygg och anläggning. Har varit egen nu i 1,5 år och trivs jätte bra med det och kommer fortsätta med det så länge jag kan. Tjänar mycket mera som egen och kommer att fortsätta ta ut en lön just under statlig skatt och en utdelning varje år. Det sjuka med att vara egen är att man tjänar nästan 2 månadslöner på 1 månad.. Kan inte se ännu några nackdelar att köra eget. Är faktiskt inte så mycket administrativt arbete som tar massa timmar. Man gör ju det för sig själv samt att jag tycker att man ska göra allt själv för att ha koll på all bokföring. Har blivit erbjuden en massa fina konsult jobb på de större konsultbolagen men arbetar hellre som UK åt dom.

    /leva drömmen

    SvaraRadera
  2. Hej Leva Drömmen och tack för kommentar!

    Jag förstår precis hur du tänker och resonerar och jag har gått i samma banor många, många gånger. Jag har räknat på det till och från men jag har svårt att motivera det med min lön.

    Räknar jag på tjänstepension, semester och 5-10 sjukdagar per år (inkl förlorat arvode de dagarna) så behöver jag fakturera ca 180,000/mån för att gå jämnt upp.

    Jag har dock tänkt mer och mer på att det vore nog klart bättre att ge f-n i att lyfta tjänstepension och plocka ut det nu medan man lever. D.v.s helt enkelt plocka ut det i lön/aktieutdelning istället för att få det låst till 55-års ålder.

    Det skulle generera ca 15,000-20,000 mer/mån och jag är helt övertygad om att det skulle ge bättre avkastning nu än vad någon förvaltare någonsin kan erbjuda mig.

    Får man fråga hur mycket du fakturerar i mån?

    Jag har övervägt att använda t.ex frilansfinans och bjuda på 5-7% avgift bara för att jag är lat också...Det finns nog ingenting jag ogillar mer än meningslös administration (bokföring, momsredovisning etc) som inte skapar något som helst värde för varken mig eller staten.

    Tack för din insyn som underkonsult!

    SvaraRadera
  3. Hej
    Självklart spelar lönen en stor roll om man väljer AB eller arbeta som konsult. Har man en lön som konsult på 60-70´ så blir det annat. Klarar man sig på att ta ut max 42´ från AB för att hamna under statlig skatt så tycker jag att AB är att föredra för att man kan som du skriver spara och investera kapitalet i tex en företagsägd kapitalförsäkring och därmed öka på avkastningen på företagets pengar och den framtida pensionen. Det som är skönt med att köra eget är just friheten att vara sig själv och att kunna ta arbete där man vill och åt vem man vill utan att känna att man måste prestera vissa % eller kr varje månad för att inte chefen ska sura till och ha en massa åsikter. Har även som du funderat på att ta en högre lön + utdelning istället för att lägga typ 10´ i en tjänstepension som är osäker om uttaget höjs över 55 år.. Jag fakturerar runt 140´ exkl moms men då har jag i stort sett inga andra kostnader än lön till mig själv. Dator, kläder och milersättning på 4kr/km står kunden för.

    /Leva drömmen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Leva Drömmen och tack för kommentar!

      Jag kan säga att jag har funderat mer och mer på det eftersom de äntligen skall avskaffa värnskatten, men det innebär ju också att taket för när ett AB blir lönsamt höjs kraftigt.

      Jag passar på att gratulera dig till ett grymt arvode och dessutom låta kunderna stå för dina kostnader - imponerande! Som konsult brukar jag fakturera 1500-3000:- exkl moms/tim för min arbetsgivare men som du förstår gör jag inga 167timx3000:-/mån.

      Jag är väldigt noga med min 10%-regel. Så jag har lite kalkylark där jag räknar själv vad jag fakturerat och försöker se till så att när min lön är borträknad så finns max 20% kvar i marginal till arbetsgivaren, oftast närmare 10%. Det brukar m.a.o bli någonstans runt 80-100 tim/mån.

      De uppdrag där jag kan sitta 167tim/mån på heltid betalar sig sällan då det brukar röra sig om ganska stora kunder som inte vill betala marknadsmässiga priser. Jag har mycket goda kontakter och skulle kunna belägga mig för runt 800:-/tim...

      ...det lockar för att få loss tjänstepensionen direkt. Vissa månader låser jag upp 25,000 där som jag kanske aldrig får tillbaks :(.

      Sedan är jag klart avundsjuk på att man kan spara i kapitalförsäkringar direkt i företaget och undkomma i princip varenda lönstagarskatt som existerar.

      Hur resonerar du kring att utöka verksamheten och plocka in fler konsulter i framtiden?

      Radera