fredag 22 maj 2020

Socialismens baksida syns nu

Information om min portfölj finnes längst ned. Uppdateringen rör främst en ökad belåningsgrad, resten är politiskt vinklad!

Det här skulle kunna bli ett ganska långt politiskt inlägg men det har skrivits tillräckligt mycket i både högervriden media och vänstervriden media om det kritiska ekonomiska läget.

En sak håller jag i alla fall med om, och det är att framtiden kommer att visa vem som har rätt. Där är jag helt övertygad om att framtiden kommer att visa att det var ett fullkomligt idiotiskt beslut att stänga ned ett helt samhälle och ekonomin på köpet - istället för att åtgärda problemen.

Mycket som händer nu hade förmodligen kunnat hända även utan att regeringen, över en natt, ser till att hela branscher går i konkurs och 10-tusentals förlorar jobben. Vi har ju trots allt de senaste 10 åren gjort det till en olympisk gren att leva över våra tillgångar i hopp om att någon annan i slutändan skall betala kalaset.

Vad tänker jag främst på?

Det kan inte gå någon obemärkt förbi, jo förutom S,V och MP-röstare, att en helt sinnesjuk okontrollerad massinvandring påverkar en liten nation som Sverige budget-mässigt negativt. Att PR-media inte vågar eller kan diskutera det här offentligt tillsammans med underliggande fakta beror nog troligen på att den är Vänster-finansierad från början. Istället ägnar man sig åt smutskastning för att smarta personer som förstår problematiken inte tycker rätt sak. Det är klassisk socialism när den är som värst, låt de lärda betala för de olärdas ovilja att ta till sig fakta och kunskap om samhället.

Jag har sett en del andra diskussioner nyligen om alla sveriges myndigheter och det är faktiskt en slump att jag också gått igenom listan över myndigheter. Det finns en myndighet för nästan allting i Sverige. Vi har över 400 myndigheter som är skattefinansierade och många av dem utför en hel drös med uppgifter som troligen går majoriteten av befolkningen obemärkt förbi. Den mest kända myndigheten, Skatteverket, har som huvudsyssla att försvåra för näringslivet och jaga småpengar från småföretagare som om de har begått massmord när de inte förstår krångliga regelverk. Regelverken i sig är många gånger utformade så att det skall bli så dyrt som möjligt för alla inblandade parter för att kunna finansiera alla onödiga tjänster på myndigheter. Jag satt själv och skulle deklarera häromdagen (Kinneviks utdelning av Millicom) och fick smått huvudbry till ingen som helst nytta. Ta er en titt själva på https://myndighetsregistret.com/ och kolla hur många ni känner till.(fotnot: inlägget är delvis skrivet under deklarationen)

Riksbanken har hållt räntorna låga under en lång tid och tydligt signalerat att det är bra med lån för det kostar inga pengar. Som en panikåtgärd började man, alldeles försent, strama åt möjligheterna för personer att låna pengar till bostäder. I praktiken ganska verkningslöst då det bara gjorde att unga med lägre inkomster inte hade en möjlighet att köpa något - och alla andra körde på precis som vanligt. Grundproblemet är dock att med låga räntor finns det inga kostnader på lån och därmed inga som helst incitament till att betala tillbaka lån. Många står nu därför med ganska höga lån och är känsliga för både prisfall och räntehöjningar. Förra gången bankerna krävde att sina klienter, med krediter, skulle betala tillbaka så gick staten in och räddade bankerna. Nu gnäller de på utdelningarna istället för att köpa aktier i bolagen och således få tillbaks investeringen. Men min poäng är att vi har skyhög belåning i Sverige och är extremt känsliga för en nedgång.

Börsens direktavkastning är utraderad av Vänstern

Svenska börsen ger i princip ingen direktavkastning längre. Eftersom jag gillar aktier och sunda ekonomiska förutsättningar så borde jag ha rätt att få tillbaks mina förluster från Staten i form av bidrag. Jag betalar trots allt skyhög skatt till ingen nytta, så lite skall jag väl få tillbaks? Regeringen kastar ju pengar till alla - utom riskkapitalister....fy faen vad farligt det är att vara "rik"!
 
Allt hänger egentligen ihop och i grund och botten är det faktiskt regeringen som pekar åt vilket håll samhället skall styras. Vi har i många år levt över våra tillgångar - precis överallt. Vi har nästan målat upp en sammhällsbild där allting är gratis och någon annan betalar om det skiter sig. Staten skall alltid finnas där för oss och rädda oss från våra EGNA dåliga handlingar. Någon annan borde betala åt mig!Så tänker nog många just nu då man kan läsa snyfthistorier i alla Socialistiskt finansierade tidningar (presstödet borde för övrigt försvinna). Noterar också att det är tragiskt att t.o.m finanstidningar är tydligt Vänster-vinklade (och varför skulle de inte vara det när de är socialbidragstagare?) tack vare presstödet. Kanske skall alla vi investerare också gråta ut i media om hur värdelöst det är att vi inte får någon avkastning längre? Eller vänta nu, vi flyttar pengarna till marknader med rimliga avkastningar istället...långsamt stryper vi inflödet av riskkapital för vi kan tänka själva!

Regeringen har ju trots allt sett till så att jag tar hela risken och får 0% avkastning, varför investeria i Sverige då? Åtgärderna var ju knappast till för att rädda företagen utan för att rädda jobben - vilket är emotsägelsefullt, absolut...så låt mig förklara. Många av åtgärderna som regeringen tillsatt var knappast för att rädda företag, de var livrädda att deras korkade beslut skulle leda till massarbetslöshet (vilket det redan gjort i service-branschen). Så det är direkt genomkorkat att då tvinga företag att inte styra över sin EGNA ekonomi om de vill ha stöd för att RÄDDA jobben - som det så fint heter. Inte ens regeringen kan väl vara så jävla dumma så att de tror att det s.k permitteringsstödet räddar några jobb i praktiken? En temporär medborgarlön hade i.s.f varit en bättre väg - om än extremt dyrt, men i.a.f gjort just det...räddat jobben!

I praktiken är det ett socialbidrag som kommer täcka den klassiska semester-down-perioden under sommaren. D.v.s företag kommer dra nytta av sin chans att få ett socialbidrag gratis för att hålla sina kostnader nere. Alla mina större kunder har nyttjat det...och det är knappast för att rädda jobb, det är bara för att "tjäna lite extra pengar från staten". Det påverkar inte marknadsklimatet överhuvudtaget och det kommer såklart bli uppsägningar av det här ändå, men nu får de i.a.f lite pengar under den sämsta perioden på året.

Så om regeringen hade finansierat åtgärder som så att säga "räddar jobben" så hade det behövs mer hitte-på-bidrag i stil med Presstödet, Kulturstödet o.s.v. Jag hade i.s.f kunnat köpa deras resonmang, men aldrig ställa upp på det. Pengar som direkt går till att finansiera anställningar. M.a.o väldigt långt ifrån permitteringsstödet, det går uteslutande till att finansiera storbolagens semester-kostnader.

AP-fonderna (staten) har mycket makt i Sverige
 
Nu äger ju S-kapitalisterna väldigt mycket "makt" i diverse bolag också via statligt finansierade verksamheter som exempelvis AP-fonderna. Så företag i Sverige kan inte riktigt agera vad som är konsekvent bäst för mig som aktieägare - det är ändå mina pengar och min risk, inte skattebetalarnas. De tvingas hantera en "Staten är allsmäktig"-attityd vid sidan om allt annat. För ärligt talat så hade Volvo och de andra tunga industribolagen bara kunnat säga upp personalen istället, precis som man brukar göra vid en nedgång, och dela ut pengar till aktieägarna precis som vanligt...och sedan återanställa när det var tillväxt igen. Lite exakt så som marknadsekonomi brukar fungera!
  
Jag säger inte att kompetens och medabetare är oviktiga för ett företags framgångssaga. Tvärtom! De företag som investerar bäst i sin personal kommer också, på längre sikt, vara mest framgångsrika. Men jag kan ändå inte låta bli att undra hur regeringen hade tagit emot beskedet att alla sveriges största bolag pekar långfingret mot regeringens valfläsk och istället säger upp sin personal så att STATEN står där med kostnaden istället för företagen. Från ett ekonomiskt perspektiv så skulle det varit det enda rätta beslutet....men inte ens då hade våra politiker troligen förstått allvaret i att stänga gränser.

Problemet är ju att då hade alla de tusentals anställdas skatter försvunnit och skjutits över till Staten...en helt ohanterlig situation med anledning av punkterna jag inledde med! Jag vill hoppas, och tror, att regeringen har förstått det. Det är enda rimliga förklaringen till deras idiotiska beslut om att peka med hela handen och dra in direktavkastningen på börsen...de vill helt enkelt skjuta kostnaden framförsig så länge det går med hjälp av bidrag....i praktiken är det totalt verkningslöst då kostnaden finns där ändå, den bara bokförs vid en annan tidpunkt.

Permitteringsstödet används som slagord mot riskkapitalister

Företag borde rimligtvis överleva tack vare en god affärsidé och försäljning av deras produkter/tjänster som genererar intäkter som täcker deras kostnader. Utveckling av nya produkter, s.k R&D, är extremt dyrt och tar en mycket stor del av en större organisations budget. Innovation är nyckeln till framgång och det finansieras i stort sett enbart av Riskkapitalister.

Föga förvånande förväntar sig riskkapitalister någon form av avkastning i förhållande till risken de tar med sina EGNA pengar. Med den pekpingen regeringen använt sig av så signalerar man tydligt att på svenska börsen gäller inte samma regler som på andra marknader...d.v.s om staten tycker det är lämpligt så dras föregående års avkastning in...det säger i.a.f mig att hade jag haft mycket pengar att investera (som riskkapitalist) hade jag knappast lagt det på svenska börsen. Jag hade snarare krävt att de här pengarna skattas för och bokförs någon annanstans.

Permitteringsstödet används som slagord mot kapitalister just nu och regeringen verkar ju leva i någon sorts bubbla om att företagen står och faller med det stödet, knappast. Det finns företag som definitivt överlever tack vare bidrag - men frågan är om de verkligen borde existera från första början då?

Som med alla former av bidrag är det alltid vi skattebetalare som får stå för kostnaden. Sällan, eller aldrig?, verkar förslagen genomtänkta när det handlar om skattebetalarnas pengar. Jag är inte ett dugg förvånad över att diverse taxi-fimor och dylikt fuskar med stödet. Eller att seriösa firmor använder det som en krockkudde för årets down-period. Om jag kläcker det på några få minuter skall man väl för tusan kunna förvänta sig att våra ledare har den intelligensen att reda ut det? Nej....som vanligt gödslas det med pengar när någon annan står för notan.

Den senaste tiden har det cirkulerat information som tydligt visar att ett samhälle inte kan leva på andras pengar - för absolut ingenting i livet är gratis, även om socialister verkar tro det. Det kommer att behöva betalas - förr eller senare....Sverige känns ibland som Eruopas nya Grekland - tyvärr!

Är verkligen Covid-19 orsaken till oron?

Det tror jag definitivt inte, alldeles för många andra orsaker fick bägaren att rinna över. För att tala klarspråk, även om vi inte hade stängt ned samhället för att skydda någon/några ynka % icke arbetskapabla invånare så hade vi redan ganska stora problem som vi inte fått tala om öppet.

Jag tror snarare att krisen hade kommit utan att vi stängt gränserna, men de handlingarna har definitivt förhastat förloppet. Någon gång måste vi börja betala av alla skulder vi dragit på oss, den tiden har kommit tack vare stängda gränser. Pengar skapar pengar, det är sant. Men ge pengar till en oansvarig person så skapas inga nya pengar...de bara försvinner och går upp i rök....sedan kan man alltid skylla på att det var någon annans fel och allt det där...verkar svårt att stå för sina handlingar om man röstar rött.

Nä jag tror som sagt var att vi hade haft enorma utmaningar ändå...frågan är snarare hur vi kommer reagera när någon faktiskt tar tag i problemen - för det måste någon annan regering snart göra!

Senaste siffran jag läste var att statsskulden var 45% av BNP vilket är en ökning med 10%, fortfarande lågt i sammanhanget....men det är en hävstångseffekt och om BNP samtidigt minskar så ökar skulden samtidigt.

Man försöker missleda medborgare om att slå ut skulden per capita, men man glömmer samtidigt att berätta att vi tagit in 1,500,000 nya medborgare att slå ut skulden på. Räknar vi lite mer korrekt så har skulden ökat kraftigt - som sagt var, det är alltid någon annan som får betala kalaset inom socialismen.

Mitt skuldberg ökar också

Fast inte i %, men i kronor och ören. Under senaste månaden har jag ansökt om att sluta ammortera på mitt bolån så att jag fick loss pengarna till annat. Det innebär att min skuld till banken helt enkelt inte minskar.

Förutom det så har jag ökat portföljens belåning i :- men inte i % då jag lyckats investera i en del nedtryckta branscher som stigit efter mina inköp. Jag anser att belåning är bra under rätt förutsättnningar och att man inte skall hänga upp sig på summan som står på ett papper.

Det måste helt enkelt sättas i relation till risken man tar. D.v.s om jag lånar till en bostad så måste man tänka på vad risken är om den blir värdelös och du står där med ett lån till ingen nytta. På börsen gäller samma sak med aktier.

Därför fokuserar jag inte på :- utan %, det gäller även min privata nettoskuld. Jag tycker personligen en rimlig nettoskuld att ligga på är runt 50%...då är risken att du kan bli av med halva värdet på dina tillgångar men ändå vara skuldfri vid behov. En klart acceptabel risk....i.a.f så länge pengar gör bättre nytta någon annanstans.

Så med det sagt har mitt skuldberg ökat under krisen, fast jag sover lika gott för det. Jag noterar även att alla mina utländska bolag fortsätter betala utdelningar medan alla mina svenska har slutat med det...på sikt kommer jag därför inte avsätta nya pengar på svenska marknaden - jag får ju ändå inget tillbaks!

...med det sagt så skall jag sätta mig och skriva en insändare till aftonbladet om hur mycket pengar jag förlorat i utdelningar och hoppas på att jag får bidrag för det...

Vill ni ha mitt swish-nummer på förhand?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar