onsdag 26 augusti 2020

Ett steg i rätt riktning - Äntligen!

Rubriken är något missvisande, men den syftar på att Isabella Lövin äntligen har avgått från regeringen! Inte en dag för sent om du frågar mig. Nu får alla som bryr sig om Sveriges framtid hålla tummarna för att detta försvagar regeringen såpass mycket att vi får ett slut på MP's sanslösa slöseri med skattepengar och invandringspolitik!

Öppna era hjärtan - så dumt, så dumt, så dumt

Men för den påläste måste man ju tyvärr reflektera över risken att hon ersätts med någon som tyvärr är villig att göra en "Fredik Reinfeldt" manöver (Öppna era hjärtan)...då i princip hela underliggande organisationen i MP är Islamifierad på många nivåer (finns många varningar ang detta från bl.a SÄPO). Detta kan direkt översättas till mycket dåliga ekonomiska beslut för Sverige, men desto större är nog konsekvenserna av att kunna påverka svenska samhället i fel riktning med den typen av personer. Det är tyvärr så demokrati fungerar och vi har sett det förr i bl.a Danmark och Belgien. 

I vilket fall som helst så tror jag att både Sverige och Regeringen är betydligt starkare utan Isabella Lövin vid maktens centrum. Av de som påstås kunna bli ersättare skulle jag personligen hoppas på att vi inte får se Märta Stenevi...googla gärna på henne så förstår ni varför ;-). Men jag vet att många är lata så här kommer ett smakprov på ett vansinnigt korkat uttalande:

"Jag delar inte uppfattningen att vi drabbades av kollaps. Däremot drabbades vi av en utmaning att hantera det akuta mottagningsskedet – och därefter det långsiktiga etableringsskedet. Vårt samhälle skulle knappast rasat ihop om vi tagit emot fler asylsökande."

Ja ni förstår säkert vilken typ av minister det skulle blivit, knappast en som skulle värnat om det bästa för Sverige.

Världen står fortfarande stilla till ingen nytta

Jag har varit ute och rest en hel del under min semester och jag kan konstatera att väldigt mycket av Europa står i princip helt stilla med hjälp av låtsas-pengar till ingen nytta. Länder som jag besökt är bl.a Norge, Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrike, Spanien och nu är jag åter i Sverige igen. Jag bryr mig inte ett förbaskat dugg över en sådan löjlig grej som en förkylning med eventuell influensa som följd. Det har jag överlevt förr, precis som nästan 100% av alla som får det nu. (ja, enkel matte och publik statistik påvisar detta varje gång i samtliga länder)

Det som är komiskt är att samtliga länder ovan, förutom Sverige (mer om det strax!), står i princip stilla. Myndigheter har stängts ner, det är svårt att göra enkla ärenden i dessa länder...tom handla och göra vardagliga saker har varit en utmaning....det är tvång på masker (som ingen vetenskaplig studie har bevisat hjälper ett skit i mer än maximalt någon minut...då med ytterst tveksamma utfall), allt spritas till förbannelse (men det är inte så noga utomhus *skratt*), man måste använda kundvagnar i butiker, man måste beställa "online" även om man skall äta mat på restauranger, myndighetskontor har stängt ner och skjutits till online-besök o.s.v.

I det stora hela kan jag väl säga att jag inte stört mig särskilt mycket på att vistas i dessa länder. Endast på att behöva använda en totalt oduglig ansiktsmask överallt. (för er faktaförnekare kan tilläggas att dem i bästa fall fungerar i 5 minuter och överhuvudtaget inte efter några in/utandningar). Däremot stör jag mig på att folk retar upp sig på regeringen och Tegnell och att ett uppror är påväg att startas med målet att införa ansiktsmasker till just det... INGEN SOM HELST NYTTA!!!

Åter till Sverige igen. Jag blir bara mer och mer rädd för vilka foliehattar och faktaförnekare som existerar i Sverige och jag skulle gissa på att Facebook, Google, Instagram, LinkedIn, Twitter och dylika sociala medier har för roll i spridningen av ren bullshit. För något annat kan det definitivt inte tolkas som när det inte är baserat på vetenskapliga studier och fakta. Säga vad man vill om Sveriges Regering men åtminstone Tegnell har fötterna på bordet och viftar bort allt skräp som kommer från höger och vänster - med all rätt! Tyvärr tror jag att han kommer förlora striden mot PR-maffian som inte är påläst nog.

Denna helgen och veckan har jag försökt göra lite aktiviteter i Sverige och det har blivit ungefär som ute i Europa...mycket stängt större delen av dagen och i princip bara förbokningar....ingen logik eller sunt förnuft råder här heller. Caféer, restauranger, biografer, nöjesparker, evenemang och väldigt mycket annat som inte skulle vara ett dugg farligt att ha öppet....har stängt...givetvis till en helt löjligt stor kostnad som aldrig går att överblicka...framtiden lär bli mycket oviss!

Vem betalar när företag får näringsförbud och alla jobb försvinner?

Svaret på frågan borde alla som kan något om ekonomi veta....Som alltid alla skattebetalare. Spelar ingen roll hur dumma beslut politiker fattar, det är som alltid vanliga arbetare som får städa upp skiten. Så även denna gången.

Det trycks pengar på hög från alla centralbanker och man kan börja fundera på om vi har tillräckligt med träd och pappersmassa för att möta efterfrågan. Företag får alla möjliga konstiga stöd som skatteberalarna står för....till råga på det så räddas inte ett endaste jobb med åtgärderna. Företag som tjänar mindre pengar / går dåligt kommer oavsett behöva se över sina kostnader. Det är bara socialbidrag i annan form.

Vi har sett en hel del företag börja med sina varsel nu och det finns inte en chans att det kommer stoppa vid siffrorna som annonserats. Jag har många av Sverige och Europas större industribolag som kunder och redan innan permitteringarna började så hade avmattningen redan börjat. Nedstänngningen har gjort att orderingångar minskat med över 50% och i vissa fall upp mot 100%.

Det säger sig själv att när världens politiker får fnatt och ger halva Europa näringsförbud så kommer det kosta sagolika summor i förlorade skatteintäkter. Det är en hävstångseffekt utan dess like. Först för att företagen inte betalar bolagsskatt (vilket är en annan diskussion och man kan undvika den, men någonstans betalas den i.a.f!) men också för att alla arbetare betalar mindre inkomstskatt för att täcka nationers utgifter.

För att motverka inkomstbortfallet har många länder lanserat diverse stödåtgärder som i princip kan jämställas med Socialbidrag i annan form. De förskjuter bara det oundvikliga, att när företag inte har ordrar och därmed inga kunder så skär man ner på personal och i värsta fall kanske t.o.m går i konkurs. Kostnaden kommer till 100% oavsett, fast nu med hävstångseffekten att massvis med stödpaket som påstås varit riktade mot arbetare också skall betalas av alla länder...Sverige är inget undantag.

För oss aktieägare är dessa stödåtgärder bra, men för arbetare och de som tror att det räddar jobben...mindre bra. Många av de s.k stödåtgärderna har ju används under årets "down-period" för att hålla kostnaderna nere när alla ändå hade behövt ha semester och det i princip inte görs några affärer. Nu är sommaren slut, dags att verkställa besluten som redan var tagna! Räkningen skickar vi till skattebetalarna!

BNP sjunker och Börsen stiger, kan aldrig sluta bra!

Det är verkligen en konstig situation vi har just nu. Världens fabriker producerar mindre och mindre och därmed helt oundvikligt att BNP sjunker i Världen. Samtidigt verkar börsen ha fått fnatt och värderar upp sig själv i motsatt riktning. Skall man tro på det så kommer fabrikerna rulla på som vanligt inom en 6-12 månaders period.

Synar man den offentliga data som finns tillgänlig så talar egentligen ingentin för det. Företag tjänar pengar genom att sälja produkter eller tjänster baserat på efterfrågan. Ju strörre efterfrågan, ju fler tjänster/produkter kan man sälja...som in sin tur ger fler jobb o.s.v...ingen kan nog tala emot den logiken. 

Förutom att just nu gör Börsen exakt det. Börsen säger att i framtiden skall företag tjäna mer pengar än de gör idag. Investerar du inom industrin så innebär det indirekt att det skall produceras mer än vad det gör idag. Samtidigt kommer varslen hagla innan året är slut och helt oundvikligt därmed även produktionen. Visst finns det åtgärder företag kan göra för att öka lönsamheten och bibehålla produktiviteten....exempelvis säga upp personal och så att de som är kvar får göra mer per arbetare. 

Jag tror själv, baserat på min insyn i min roll som konsult, att företag helt enkelt kommer producera betydligt mindre under en relativt lång framtidshorisont. Med tanke på hur orderingångarna ser ut och hur världen ser ut med nedstängningar i alla sektorer....så finns det inte en chans att det inte påverkar företagens lönsamhet negativt.

Kostnaderna för detta idiotiska experiment är helt oöverblickbara! Om man skall lita på experter så har börsen aldrig fel och ligger ca 6-12 månader före verkligheten....i det här fallet säger jag definitivt att börsen har fel! Företag kommer att tjäna betydligt mindre pengar framöver och all logik säger mig att tidshorisonten är betydligt längre än 6-12 månader!

Hur har jag gjort med min portfölj då?

Som ni kanske sett har jag egentligen inte gjort särskilt mycket, däremot har jag jobbat på att få ner belåningsgraden i % och den är nu nere på under 45%. Det kan tyckas vara en väldigt liten förändring men det är trots allt en minskad belåning på drygt 10,000:-. Inte mycket pengar för de flesta på börsen, för min portfölj för denna bloggen är det fortfarande ganska mycket pengar.

Ni som läser lite mer regelbundet vet också att jag förespråkar belåning och jag har därför inga avsikter att minska i belåningsgraden heller. Däremot så vore det konstigt om jag inte minskar belåningen om jag tror att börsen kommer att korrigera sig baserat på BNP och tillgänglig data.

Sakta men säkert försöker jag få en bra position att köpa på mig (med belåning) när det är dags nästa gång. Jag har såklart gjort en del köp sedan senaste inlägget men det är inget anmärkningsvärt. Senast idag köpte jag på mig MMM, KO, PEP, O och imorgon tänkte jag lasta på mig mer i Svenska aktier.

Funderar jag på att sälja något?

Absolut! Jag har reflekterat ganska mycket på om jag skall ta och göra mig av med H&M, Husqvarna, Essity samt Bilia. Inte för att jag ogillar bolagen överhuvudtaget, men för att det finns ganska stora osäkra parametrar i samtliga bolag.

Det är en tanke som jag reflekterat mer och mer på under sommaren och jag har inte riktigt bestämt mig ännu....men det är inte omöljigt att jag balanserar om portföljen genom att ta bort ovanstående bolag och istället öka på i lite investment bolag. 

Ett bolag som jag har haft span på ganska länge är såklart Industrivärden och jag gillar bolaget eftersom man får exponering mot samtliga stora industrier i Sverige och inte enbart ett enda. I övrigt så tar det faktiskt emot att sälja samtliga innehav i.s.f.

H&M - där resonerar jag som så att även om det säkerligen kommer ta tid innan utdelningen är tillbaks på rimliga nivåer så kommer nog familjen Persson att köpa ut bolaget från börsen. Det är faktiskt inte allt för långt borta!

Husqvarna - trenden automation är hur stor som helst oavsett sektor, nu har folk varit hemma och pysslat om sina trädgårdar världen över så det borde ge klirr i kassan. Men jag ligger redan +60% på mitt innehav och jag tror inte att det finns mycket mer att hämta här. Det är ett bolag som genererar fint med utdelningar men kursmässigt måste man vara nöjd med runt 100:- aktien.

Essity - ett mycket defensivt bolag med låg direktavkastning, det har knappt flyttat på sig trots all turbulens. Jag resonerar faktiskt som så att jag skall byta ut det mot SCA eller Holmen...kanske båda bolagen. Essity i sig är ett mycket fint bolag men för den låga direktavkastningen tycker jag att man skall förvänta sig uppåtgående kursrörelser!

Bilia - ett mycket fint bolag som i ärlighetens namn delar ut bra med pengar. Jag är nog mest sugen på att omplacera det p.g.a kursökningen jag fått. De har säkert mycket att ge framöver men frågan är vad som händer med begagnad marknaden för bilar. Det säljs i princip inga nya bilar längre övergång till El-bilar och Ladd-hybrider borde minska service-behoven. Jag tror att jag med största sannolikhet säljer av det här innehavet och flyttar kapitalet någon annanstans.

I övrigt så håller jag mig lugn och såhr i semestertider har det varit väldigt lite fokus på börsen, men man har i.a.f haft tid att läsa många nyheter och reflekterat över världen i sin helhet!

Portföljen ja.... den börjar närma sig 600,000:- och om jag skulle tippa över det så är jag nöjd med året som helhet! Utdelningarna tuffar på om än i mindre omfattning än tidigare, men det är påväg att trilla in lite även från de svenska innehaven...(bilia, här är din chans!)

Det ser ut som att jag faktiskt kan nå målet på 20,000:- totalt för 2020 men det beror helt på hur de svenska bolagen kommer att göra framöver! Snart är det också dags för en 2-års uppdatering. Hittills har portföljen avkastat ca 8% per år vilket jag ändå tycker är klart godkänt med tanke på marknadsläget som har varit under tiden.

Såklart hade jag kunnat göra betydligt bättre affärer om jag använt mig av "swingtrading" ....ingen kan förneka att vi haft fantastiska lägen för det i år och hade jag tajmat allt helt perfekt så hade jag kunnat dubblera portföljen...d.v.s sälja allt när jag låg +160,000:- och sedan köpa in allt på botten och sedan tjäna ytterligare 200,000:-. Det är nackdelen med att "ligga lång" i aktier, man kan inte surfa på trender. Men som ni säkert förstår hade det lätt kunnat bli omvänt om man sålde på botten och köpte på toppen!

....nu skall jag avsluta med att önska er en god avkastning i framtidens dystra tider!

2 kommentarer:

 1. Jag hoppas Maggan får igenom MER skatt på kapitalinkomster så slipper bara vi arbetare stå för notan denna ggn

  SvaraRadera
 2. "för er faktaförnekare kan tilläggas att dem i bästa fall fungerar i 5 minuter och överhuvudtaget inte efter några in/utandningar"

  Hej,
  Som kirurg så måste jag här påpeka att du har blivit felinformerad i denna fråga. Jag vet inte vart eller från vem du fått denna uppfattning ifrån men det är ovidkommande.

  Att munskydd kraftigt begränsar spridning av patogener från luftvägarna är väldigt väl bevisat i många studier genom åren.

  Ha en trevlig kväll!

  MacIntyre CR, Cauchemez S, Dwyer DE, et al. Face mask use and control of respiratory virus transmission in households. Emerg Infect Dis. 2009;15(2):233-241. doi:10.3201/eid1502.081167

  Bradford Smith P, Agostini G, Mitchell JC. A scoping review of surgical masks and N95 filtering facepiece respirators: Learning from the past to guide the future of dentistry. Saf Sci. 2020;131:104920. doi:10.1016/j.ssci.2020.104920

  Zhou SS, Lukula S, Chiossone C, Nims RW, Suchmann DB, Ijaz MK. Assessment of a respiratory face mask for capturing air pollutants and pathogens including human influenza and rhinoviruses [published correction appears in J Thorac Dis. 2018 Aug;10(8):E676-E677]. J Thorac Dis. 2018;10(3):2059-2069. doi:10.21037/jtd.2018.03.103

  MacIntyre CR, Seale H, Dung TC, et al. A cluster randomised trial of cloth masks compared with medical masks in healthcare workers. BMJ Open. 2015;5(4):e006577. Published 2015 Apr 22. doi:10.1136/bmjopen-2014-006577

  SvaraRadera