lördag 26 september 2020

2 år senare - mycket som hänt

Som rubriken lyder så började den här bloggen någon gång i September 2018. Startkapitalet på 250.000:- började jag skriva om från 2018-09-01. Första inlägget skrevs den 27:e September. Idag är det därför dags för en mindre uppföljning efter 2 år.

Från 250.000:- till 600.000:- i portföljvärde

Jag har inte skrivit något inlägg om att portföljen trillade över 600.000:- efter stängningen i Fredags, det får "firas" i det här inlägget tillsammans med lite reflektioner över hur det har gått. Ni som läst tidigare inlägg vet att jag använder belåning och håller mig relativt konstant på 50% belåningsgrad av lägsta räntan, detta oavsett om börsen går upp eller ner. Räknar jag bort belåningen så landar portföljen på ca 510.000:- i värde.

81.000:- totalt i avkastning inklusive utdelningar

Detta är primärt en blogg om utdelningsaktier och en portfölj som har en hel del aktier som genererar utdelning. Som ni ser i min portfölj så har jag också ett par aktier som, trots att de genererar utdelning, inte borde klassas som utdelningsaktier. Det finns några stycken som har väldigt låg direktavkastning men som hjälper till på annat håll. Räknar jag bort insätningarna och aktiebelåningen så kvarstår en vinst på 81.000:-....eller lite drygt 40.000:- per år. I praktiken har det alltså genererat en hyfsad 13:e månadslön i bonus.

Räknar man om det i % så har portföljen avkastat nästan 9,5% per år. Det är varken bättre eller sämre än vad man kan förvänta sig över en längre tidsperiod på låt oss säga 15-20 år.

28.000 i Utdelningar totalt

Det är ingen som helst hemlighet att jag tar varenda chans att smutskasta röd politik - den är helt vansinnig för alla som förstår sig på ekonomi och samband mellan inkomster och utgifter. Hade vår ytterst ointelligenta regering inte smutskastat våra företag, genom att stoppa sina fingrar i syltburken (där den definitivt inte hör hemma!!), och sagt att det är fult att betala ut FÖREGÅENDE års vinst till aktieägare...då hade det sett betydligt bättre ut.

Jag sa dessutom att aktieutdelningen KOMMER till akteiägarna på ett sätt eller ett annat. Vi börjar nu se att dem betalas ut i andra former än ren utdelning men även att företag faktistk betalar ut det som dem är skyldiga oss aktieägare sedan 2019! Regeringen verkar mest vara förvånad över att företag lyckades lista ut hur man fick tillbaks lite skattepengar, med bl.a permiteringsåtgärder, och samtidigt kunde ge avkastning till ägarna. Regeringen har ju visat gång på gång (i påtagligt synlig Röd och Grön anda!) att de inte förstår ekonomi och att 2019 har väldigt lite att göra med 2020!

Trots allt har jag en bra spridning på portföljen och det genererar utdelningar varje månad som sakta men säkert växer. 28.000:- är inte på långa vägar något man kan sluta jobba med men jag har nästan lyckats öka utdelningen/mån varje månad detta året trots alla inställda utdelningar. Det tuffar på i rätt takt i.a.f.

Jag kvalar in på ca 14.000:-/år, det är ingenting man blir rik på men det är i.a.f någonting att hänga i granen!

Stormig period på börsen

Ingen kan nog ha undgått att det har varit en mycket stormig period på börsen. Sällan har börsen svängt så mycket på så kort tid som senaste 2 åren. Det märks även på min portfölj som har varit allt från -95.000:- i förlust....till så mycket som 170.000:- i vinst. Skulle vi gå tillbaks till samma höjder som innan "kraschen" i Mars....så hade portföljen legat på 300k+ i vinst. Det finns m.a.o mycket uppsida kvar innan jag når en ny ATH. Jag summerar i.a.f att trots alla svängningar så går det i rätt riktning!

En del förändringar i portföljen har gjorts

Under de första två åren har jag egentligen inte gjort särskilt stora förändringar. Några har varit direkt påtvingade p.g.a idiotiska företagsbeslut (jag blänger fortfarande argt på dig Hemfosa!), andra har varit av rena strategiska skäl (jag gillar dig fortfarande Kallebäck Properties!).

Sedan har det funnits några bolag som åkt ut för att de inte ville vara kvar på börsen längre. Själv har jag bytt ut lite bolag på senare tid då jag kände att läget var rätt.

Bilia - tycker det var, och är, väldigt övervärderat så jag tog chansen och sålde av mitt innehav med en god vinst på 50%. Dessutom visade de sig ryggradslösa när de ställde in utdelningen helt utan rimlig anledning!

Duni - De fick också åka när de ställde in utdelningen. Det var tänkt att vara en "stöttepelar" i sämre tider då de tillverkar saker som alltid behövs (servetter och liknande tillbehör). Blev inget bra kan jag konstatera och de åkte samma dag de ställde in utdelningen.

Essity - De fick åka eftersom de i princip står helt stilla på börsen, det händer inte mycket i Essity och de har en extremt stabil verksamhet....men likt andra ryggradslösa bolag så åker de puts väck när de inte kan stå upp för sin sak och dela ut pengar till ägarna. Jag gillar trots allt bolaget, men det är en "tråkig" aktie med väldigt låg utdelning. Den passade helt enkelt inte in i portföljen egentligen!

Husqvarna - Jag tror på trenden att människor är exceptionellt lata. Automatisering är definitivt framtiden! Jag sålde av bolaget med en god vinst på 45%, de kändes rätt övervärderade och jag gillade heller inte deras utdelningsbeslut i slutändan! Så jag tog chansen och plockade hem vinsten.

Kinnevik - De fick åka ut när de ändrade utdelningspolicy och dessutom fick för sig att Tele2 skulle vara enda bolaget som genererade kassaflöde åt dem. 

Hemfosa/Nyfosa - sålde dagen efter avstyckningen båda bolagen. Hade gärna behållt Hemfosa i sitt originalskick, idiotiskt beslut enligt mig...så det var bara att byta ut!

Kallebäck Properties - Gillar bolaget då de har en extremt stabil hyreskund i form av SAAB. SAAB har ju indirekt ett regeginsuppdrag så säkrare hyresgäst än så kan man nog inte få på 20-års sikt. Anledningen till att jag bytte bolaget var för att Nordnet ändrade sina belåningsgrader och då fanns det inte plats för KAPI!

Oriflame Holding - Blev tyvärr utköpta av börsen, annars ett bolag jag verkligen gillar då deras affärsmodell visade att de kunde generera extremt starka kassaflöden som skyfflades över till aktieägarna...år in och år ut....men inte längre :/.

Vad köpte jag istället?

Det var väldigt mycket som hände egentligen. Så jag summerar ihop det till att jag gillade Bilia, Husqvarna och Essity som bolag och deras kundbaser m.m. Det blev därför ett skifte till "Industrivärden" och "Öresund Investment".

Fastighetsaktierna flyttades över till Wallenstam, Hufvudstaden samt Klövern.

Övriga byten hamnade i redan befintliga innehav. Däremot plockade jag upp "Nordea" nu i dagarna och passade även på att öka i SHB och Swedbank inför framtiden. 

M.a.o så var det egentligen inte så stor förändring av mina innehav, kapitalen flyttades runt lite och investmentbolagen äger många av bolagen jag gjorde mig av med. I det stora hela så var det inte så stora förändringar över 2 år.

Över 175.000:- insättningar/sparande 

Exlklusive denna månadens sparande så har det blivit totalt lite över 175.000:- i nysparande, eller lite drygt 7200:-/mån. Inte allt för mycket, men följer min strategi relativt bra att ligga på ett sparande på drygt 20% av nettolönen varje månad. Räknar jag in utdelningarna så blir det ytterligare en tusenlapp i månaden.

Jag hade egentligen kunnat spara väldigt mycket mer men jag har valt att göra omfattande renoveringar och samtidigt leva ett relativt lyxigt liv vid sidan om sparandet. Jag har inte direkt brytt mig om mina utgifter eller vad jag har gjort för pengarna. Det finns ganska mycket att "snåla in på" om jag vill.

Det märks också ganska tydligt när årets sparande summeras hittills till drygt 12,000:-/mån. Men jag är fortfarande inte riktigt klar med att få bostaden så som jag vill...så jag får nöja mig med det!

Löner och intäkter

Här har det egentligen inte hänt särskilt mycket och jag ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare. Med tanke på hur mycket skatt alla flitiga personer betalar i det här landet så är det ganska oviktigt med vad man får i lön efter 40.000:-/mån. Därefter handlar det mest om att "skattefiffla" så att man får så mycket som möjligt för sina brutto-pengar...för en sak är säker, ge dem till staten är rena rama slöseriet - det har riksdagen bevisat år efter år!

För min egna del har jag mest sett till att kunna göra stora bruttolöneavdrag på saker jag använder i vardagliga livet som gynnar mig privat. Exempelvis en sjukvård som faktiskt fungerar (ni som provat allmänvården vet precis vad jag menar när jag säger att den är horribel jämfört med alternativen!), en förmånsbil (blir förmånsskatt+bruttolöneavdrag som jag kvittade löneökning mot), Rot/Rut-avdrag med bruttolöneavdrag. Rikskupongskort mot bruttolöneavdrag (arbetsgivaren bjuder på 300:-+ mellanskillnaden i sociala avgifter).

Allt-som-allt får man väl säga att jag är rätt så nöjd med att ha riktig sjukvård, ett städat hem, en bil som bara fungerar samt 2000:- att äta ute för. Det är m.a.o mycket som redan är betalt när nettolönen trillar in.

Att miljöfjantar och icke eknomiskt kunniga från valfritt rött parti vägrar inse att det är såhär man måste göra när man tjänar över 40.000:-/mån för att få en någorlunda rättvis skattesats - förvånar mig inte ett dugg. Nu pratar de dessutom om att de skall gå in och korrigera reglerna för s.k förmånsbilar för att dem tydligen tror att vanliga anställda tar ut en bil för att det är billigare än att köpa den privat. Det är verkligen att skruva på sanningen - alla jag känner gör det för att man INTE vill betala 65% skatt på sin lön...någon gång ska de väl vakna upp och kunna se orättvisan i att dem själva i BÄSTA fall betalar 25% skatt.

Men min ersättning har varit högre än den brukar trots det p.g.a stora projekt och större affärer som jag medverkat i. En sak är säker i.a.f - rik blir man INTE av att jobba i Sverige. Utbildning lönar sig extremt dåligt i internationella sammanhang och det är inte ett dugg häftigt att betala mer skatt än de flesta andra!

Vad blir nästa mål?

Det blir att försöka vara ihärdig och hålla ut (nej jag skiter totalt i det jävla tramset vi håller på med i världen, dumheter är var det är!). Jag skall försöka fortsätta spara och avsätta pengar till portföljen så att den rör sig mot miljonen!

Jag märker att det börjar hända grejer varje månad nu och att jag bryr mig "mindre och mindre" om att det plingar till i telefonen. Det är helt enkelt något jag vant mig vid. Det rullar på i naturlig takt nu och jag ser tydligt att det ökar månad för månad. 

Resan fortsätter mot att skapa ett stabilt kassaflöde och jag vill försöka nå målet om att erhålla 1000:-/mån varje månad inom 2-år. Det skulle betyda att jag behöver dubbla flera månader för att uppnå målet...och framförallt Januari/Februari/Juni är det ganska knapert med intäkter just nu. 

Jag tänker inte så mycket på det just nu utan fokuserar på att hålla belåningen runt 50% av 0,99%-spärren samt att se till att portföljen står lite mer stabilt rustat mot rödsvenska dumheter framöver. Det kommer helt klart bli betydligt mindre investerat i Sverige framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar