torsdag 31 december 2020

Andra året summeras som godkänt men inte mer!

2018: Äntligen blir börsen billigare
2019: USCH vad dyr börsen känns nu

2020: Andra året summeras som godkänt men inte mer!


I stort sett varenda person överlever, men Sverige blir kommunistiskt och demokratin nedmonteras

Det var väldigt lång tid sedan senaste inlägget men jag har överlevt (som 99.996% av resten av befolkningen) trots vänsterns hysteriska försök att ta all fakta ur sitt sammanhang! De gör ett oerhört tappert försök att få det att se ut som att döden finns vid närmsta andetag. Märkligt nog talar ingen fakta för det - utan världen ser väldigt mycket annorlunda ut än så. Det räcker att använda ögonen tillsammans med matematik från mellanstadiet för att inse det.

Det där med utbildning, fakta och logik har ju tyvärr aldrig varit vänsterns starkaste egenskaper och jag är orolig för att det även letat sig in till högerpolitiska kollegor. Jag passar på att klaga på högern också och ser att moderaterna skrivit en skarp insändare att pandemilagen bara måste börja gälla " så fort som möjligt, helst redan igår". Mycket allvarlig utveckling av samhället när demokratin nedmonteras på exceptionellt lösa grunder. Personligen har jag givetvis varit med och demonstrerat där det går (både i Stockholm, Malmö och Göteborg) så länge vi har kvar våra grundläggande demokratiska rättigheter så gäller det att utnyttja dem!

Hitler hade för övrigt ett liknande upplägg och honom gillar vi ju inte, konstigt att vi är så få som demonstrerar runt om i svenska städer när det sker på hemmaplan. Kommunismen sprider sig och det har aldrig någonsin fungerat någonstans i världen! En sak är säker, med kommunism så skall alla tycka och tänka exakt samma och då tänker ingen överhuvudtaget! Jag finner det oerhört märkligt att även den utbildade högern propagerar för samma sak trots att de förmodligen läst 3+ år på högskola och förmodligen trillat igenom en eller två statistikkurser längs resans gång. Verkligen livsfarligt att ge så få så mycket makt som de propagerar om! INGEN skall någonsin ha makten att bestämma vad någon tycker och tänker OAVSETT orsak!

Mer om detta längre ner.

IT-Branschen har förmodligen gjort sitt bästa år någonsin

Det verkar som att det går sakta men säkert utför för sverige, men inte inom IT-branschen. En stor anledning till att jag inte haft tid för mycket andra aktiviteter än jobb har varit det faktum att jag varit med och byggt upp ganska stora plattformar som möjliggjort boomen inom distansarbetsplatsen. Kort sagt....det känns som att varenda kund/företag/organisation överallt har satsat enorma summor på allt inom Nätverk och Säkerhet.

Dessutom har de stora bolagen "bjudit" bort många licenser under året för diverse plattformar och jag skulle inte bli förvånad om de kommer att ta igen pengarna under 2021...det går verkligen otroligt bra för IT och Telekom men det syns inte riktigt på börsen. 

Av mina befintliga innehav så borde främst Cisco och IBM få ganska mycket bättre intäkter under nästa år. För den som kanske inte primärt spekulerar i återkommande utdelningar så tror jag att Microsoft också har fått ett väldigt lyft under året. Tyvärr inte läge att gå in i den aktien just nu dock!

Någon form av avtryck borde detta generera framöver. När vi ändå pratar IT och Säkerhet så pågår det en ganska stor trend inom branschen....nämligen att allt skall "automagiseras" när nätverken blir mer komplexa. Det kan man direkt översätta till "licenser" och återkommande intäkter. Traditionellt sett så har det varit omvänt - dyra investeringskostnader som gett höga engångsintäkter. Nu änder man sakta men säkert på affärsmodellen och vill se återkommande intäkter och betydligt billigare inköp för slutkonsumenten. 

Portföljens raket?

Det är en relativt dålig utdelningsaktie men det är en riktigt bra värdeaktie. Årets raket är nämligen APPLE som har gått upp 89% trots en korrigering av USD i nedåtgående riktning. Dessutom har APPLE gjort en 4:1 split som korrigerat kursen - men det är obetydligt i sammanhanget. Personligen tror jag att det här kommer vara en riktigt bra aktie att äga under många år framöver. Utdelningen är en bonus, men värdeökningen har en enorm potential.

Det komiska i sammanhanget är att trots att jag jobbar med IT så verkligen *avskyr* jag allt vad APPLE heter och de hör överhuvudtaget inte hemma i en professionell IT-miljö. Jag äger exakt 0 APPLE-produkter och de går inte använda på ett professionellt sätt i större miljöer. Det finns m.a.o enorm potential att förbättra sig. Nu skall de dessutom satsa på El-bilar och om deras "fans" är lika desperata efter deras bilar som de är efter deras odugliga produkter - ja då kommer folk köpa deras bilar också! Oavsett om de är bra eller inte! Den stannar m.a.o i portföljen!

Portföljens sänke?

Kanske inte helt otippad så är det en aktie som blivit ganska slaktad när flyg, båtar och transporter stått mer eller mindre stilla vissa perioder. Jag pratar givetvis om Olja! Årets sänke är "Chevron" som i skrivande stund ligger nästan -30%. Deras utdelningar tickar dock på i snabb takt och kompenserar delvis för den sjunkande kursen.

Egentligen finns det flera andra aktier som också ligger väldigt nära Chevron men de alla verkar inom Energi-branschen. Oavsett om dem levererar olja, raffinaderier, transporter, lagring eller el så har de sjunkt som en sten och aldrig återhämtat sig. 

För min egna del så plockade jag upp ONE OK på ett mycket attraktivt pris och de har rekylerat bra från botten. Jag är relativt full-investerad i Chevron men annars är jag riktigt, riktigt sugen på att fylla på....förr eller senare vaknar världens vänstervridna regeringar upp och låter världen fungera normalt igen. Med det scenariot är Chevron riktigt attraktivt. 

Årets bästa utdelningsaktie i portföljen?

Bäst utdelning gav mitt innehav i ONE OK och summeras till 1268:-, det är en ganska OK direktavkastning på över 10%. Bästa Svenska innehav blev Tele2 som gav 1119:- eller strax under 8%. Tele2 bjöd på en stor extrautdelning medan ONE OK bjöd på en stabil direktavkastning p.g.a risken inom Energi-sektorn just nu. Jag avser inte att avyttra något av innehaven utan snarare öka på båda två framöver. 

Snittutdelningen per aktie landade på helåret på ca 350:- om man slår ut det på både svenska och utländska innehav. De utländska innehaven totalt utklassade de svenska p.g.a politiska dumheter. Framöver kommer betydligt mindre investeras i SEK! Men som jag tidigare sagt, någon gång skall pengarna delas ut för till akteiägarna kommer dem på ett eller annat sätt det lovar jag!

Årets intäkter?

Ja de får väl ändå ses som helt OK om än inget anmärkningsvärt. Det är alltid svårt att jämföra löner och intäkter eftersom alla har olika förutsättningar. När jag summerar 2020 så landar jag på strax över 700.000:- i årslön och nästan 59.000:-/mån. Fullt medveten om att det är en skaplig månadspeng för många, men det är absolut inget anmärkningsvärt.

Det som skiljer sig från föregående år är att jag främst har fått ångra andra förmåner som också ingår i ovanstående ersättning:

  • -Jag var tvungen att plocka ut en "tjänstebil" när jag bytte jobb, den är delvis finansierad med bruttolöneavdrag och viss del betalar arbetsgivaren. Märkligt nog tycker vänstern fortfarande att den skall beskattas som en förmånsbil - idioter.
  • -Jag får ett "matkonto" på 1900:-/mån som skall täcka extra-utgifter vid kundbesök och dylikt. En liten summa av detta finansieras med ett bruttolöneavdrag och resterande täcker arbetsgivaren. Ca 500:- betalar jag ur egen ficka.
  • -Jag har en "privat sjukförsäkring" inräknad i lönen vilket gör att man slipper använda sig av den trasiga offentliga sjukvården för det mest vanliga man kan råka ut för. 

Summerar jag ihop det så tycker jag ändå att det är rätt OK ersättning. Det är en rimlig arbetsbelastning för att uppnå det också och jag har inga ambitioner att bli "manager/chef" och sälja ännu mer av min fritid. 

Årets utgift?

Jag fortsätter att satsa ganska kraftigt på att renovera lägenheten. Det har varit några "mindre" renoveringar detta året som gjort att utgifterna fortsätter att ticka på. Golvet i hallen och i köket har lagts om till klinker. Vardagsrummet har fått sig en golvslipning och sedan har samtliga rum fått nya golvlister för "kablage" så de har kostat en bra peng att fixa till. 

Med allt material och arbete så har kostnaden uppgått till ca 50,000:-. I samma vända passade jag även på att dra in rör, vatten och el till min "klädkammare" för att förbereda för en tvättstuga eller alternativt en toalett till. 

Sist men inte minst så lyckades min katt hoppa upp i famnen precis när jag hällde upp kaffe. Jag hade valet eller kvalet att kasta 100gradigt vatten över mig själv eller över min stationära dator....händelsen gick väldigt fort men i slutändan så hamnade allt vatten och kaffesump rätt ner i min dator. Eftersom det ändå är min hobby och mitt levebröd så kommer det behöva ersättas omgående. Kostnaden uppgår till mellan 10,000 - 20,000:-. Tyvärr går ingenting på försäkringen eftersom det trots allt var en relativt gammal dator som gick sönder. Största problemet för mig är att det kommer ta ett gäng timmar att konfigurera upp den så att den fungerar som tidigare igen. Lyckligtvis var det inte mer än så och ingen data försvann i olyckan!

Årets utdelningar?

De blev något sämre än 2019 men det var väntat när vår rödgröna regering talar om för alla bolag att de inte skall dela ut 2019års vinst till aktieägarna. De riskerade ju att bli av med det s.k permitteringsstödet, vilket är så oerhört jävla dumt så det finns inte motstycke. Stödet syftar till att företag skall kunna behålla anställda och har absolut inte ett dugg att göra med tidigare års vinster. Det har inte ens något att göra med vinsterna för 2020. Dessutom så täcker den knappt en bråkdel av vad en anställd kostar så fråga mig inte vad regeringen har för illusion om de tror att en sådan tramsig åtgärd räddat något jobb på längre sikt. Pengar kostar det i.a.f. Ofantliga mängder som skattebetalarna nu skall hosta upp!

Årets utdelningar landade trots allt på 14,792:- vilket är något mindre än förra året. I det stora hela var det egentligen bara April och Maj månad som gick sämre på helåret. November tappade såklart också p.g.a H&M. Men i övrigt flöt det på och utdelningarna sprider sig väl över året med ett ganska jämnt resultat. Tappet i April och Maj beror enbart på regeringsbeslut och inte på att företagen inte haft tillräckligt med pengar för att täcka utdelningar. Tvärtom, de har lagt på sig en ofantlig mängd pengar i kassan nu och den skall delas ut förr eller senare. Men lärdomen är att inte investera allt för mycket i Sverige på längre sikt. Som jämförelse har inte ett endaste amerikanskt bolag ställt in sin utdelning!

 Årets miss?

Jag spekulerade i att köpa in en post i "Intrum" när den nästan stod som lägst och jag tar upp det som årets miss eftersom det känns som att jag gick emot min magkänsla och tappade mycket fin avkastning p.g.a det. Jag hade fingret på avtryckaren men avstod i sista sekunden och gick miste om kursdubblingen. Det är bara att försöka lära sig av misstaget att man skall lita på sin strategi! Varför köpte jag inte? För att jag haft som mål att plocka ned belåningen i portföljen .... vilket ironiskt nog hade gjort portföljen mindre belånad än idag.

Årets sparande?

Det uppgår till 120,000:-  vilket är något mer än föregående år. Det ger ett snitt på 10,000:-/månad över helåret och det är över min budget så där är jag i.a.f nöjd! Egentligen hade jag kunnat spara väldigt mycket mer om jag ändrat min livsstil och lagt pengar på annat än renoveringar. 

Nästa år tror jag det kommer bli mindre sparat p.g.a jag haft en hel del möjligheter detta året att avsätta lite extra pengar. En stor del av årets extra spar har varit p.g.a slopat ammorteringskrav och det är endast 5 månader kvar på det nu. Jag tog tillfället i akt och använde det utrymmet till att göra renoveringar istället och fortsatte sparandet.

Portföljens utveckling?

Jag hade hoppats att den hade kommit upp i 650,000:- i värde innan året är slut men det landar istället på 644,000:- vilket är en ökning med ca 150,000:- sedan föregående år. Sakta men säkert kryper det uppåt.  Slår man ut det på hela året så har portföljen gått +-0% och det är ganska långt ifrån en hel del tunga index. Men då har jag heller inte haft särskilt många bolag som skulle kunnat dra jämnt med index. Helåret genererar trots allt inga förluster så det får jag vara nöjd med!

Totalavkastningen har blivit ca 108,000:- om man räknar med utdelningar. Belåningen är nere på drygt "40%" av mitt låneutrymme till 0,89% ränta. Anledningen till att jag sakta men säkert håller på att minska belåningen beror på att jag tror på sämre marknadsläge framöver och då vill jag kunna ha större köputrymme.

Året kan m.a.o summeras som godkänt men inte mer!

Årets masshysteri?

Det råder ingen som helst tvekan om att kommunismen visat sin sämsta sida nu under de s.k "corona-tiderna". Vilket för övrigt gjort mig uppmärksam på hur otroligt många dumma invånare vi har i landet som lyssnar på helt talanglös skrämselpropaganda i diverse tidningar och medier.

Med relativt enkla matematik och statistikkunskaper kan varje person själv granska denna hysteri över något som vi lever med varje år. Aldrig tidigare jag har sett människor bete sig som idioter utan något som helst kritiskt tänkande eller självmedvetande. Några saker jag inte förstår mig på hur människor inte tänker till kring:

  • -Siffror om antalet döda säger absolut ingenting. Det måste ställas i relation till totala antalet döda och befolkningsmängden vid den aktuella tidpunkten. Gör man det så påvisar samtliga länder exakt samma sak - det dör normalt med människor och i många länder t.o.m färre människor. Jämför med Tsunamin i Thailand så ser man TYDLIGT ett avvikande i flera länders statistik....Covid-19 visar ingen som helst påverkat på totalt antalet döda!
  • -Det finns ingen generaliserad standard för hur man räknar antalet döda. Exempelvis så har många i Sveriges statistik hamnat där om de avlidit inom 30 dagar efter att dem testats positivt med någon form av halv-taskigt prov/test. M.a.o som jämförelsetal är siffran totalt ointressant då underliggande data är missvisande och inte direkt jämförbar länder emellan.
  • -Åtminstone i Sverige så är det heller inte fler IVA-platser som används jämfört med tidigare år. Tvärt-om så hade vi FLER inlagda under 2019 (vilket går att verifiera själv eftersom det är tillgänglig data) men det skrivs absolut ingenting om det. Att sjukhusen är såpass ansträngda att det är ett normalt läge  talar ingen om. (Mamma jobbar som läkare och jag diskuterar ofta läget med henne och det här är ingenting hon inte sett förr)
  • -Man försöker måla upp det som att vi dödad de äldre i Sverige men vet ni vad....de flesta överlever inte ens ETT ÅR på ett äldreomsorgshem. Så statistiskt sett så hade dem dött ändå - vilket för övrigt statistiken också påvisar för helåret. 
  • -Att Covid-19 däremot slår hårt mot överviktiga med diabetes är egentligen inte ett problem med influensan utan snarare att vi har en felaktig livsstil. Västvärlden har extremt stor andel överviktig befolkning jämfört med resten av världen. Givetvis kommer det att synas i statistiken, men jämfört med hela bilden har det ingen betydelse för totala dödligheten. (Det finns endast en vetenskaplig studie just nu som kommer från Frankrike där man jämfört Covid-19 patienter med tidigare influensa-patienter....dock väldigt många ? i deras data vilket de själva medger! Däremot var det ett tydligt samband mellan stor risk att dö och övervikt+diabetes)
  • -Demokratiska rättigheter försvinner på löpande band runt om i Europa på felaktiga grunder. De flesta länder har använt Covid-19 som ett argument att trycka på kommunism i mindre skala. Problemet är ju att deras argument INTE håller ur ett vetenskapligt perspektiv och att människor accepterar det.

Jag vet inte vem som är boven i dramat, men en sak är säker i.a.f....när man begränsar demokratiska rättigheter och stiftar lagar och regler som begränsar mina åsikter och min frihet i samhället så kan man dra en direkt parallell med kommunism. Alla skall tänka lika och ingen får tänka själv - det har dem lyckats med nu.

Media och regeringar världen över har lyckats skrämma upp sin befolkning istället för att diskutera fakta. I Sverige, och många andra länder, så kan man (än så länge i.a.f) granska de flesta siffror fritt. 

Den som dessutom vill göra jobbet på riktigt kan dessutom gå in på diverse universitet och ladda ned forskningsrapporter och vetenskapliga studier. Att de flesta invånarna inte klarar av det kan jag ha viss förståelse för, men när proffs (de som påstår sig vara journalister men egentligen är förklädda vänster-fascister) inte ens klarar av det...då tappar dem all respekt och allt förtroende.

Hur man än vänder och vrider på siffrorna så stämmer ingenting av det vi kan läsa i normala dagstidningar. Jag har sett fåtal publicerade debattartiklar där välrenommerade forskare, läkare och professorer säger samma sak men de har framstått som notiser. I dagarna har jag dessutom sett både Twitter, LinkedIn, Youtube, Instagram,TikTok m.m plocka bort vetenskapliga diskussioner som inte passar vänster-fascisterna. Det är jobbigt när man försöker "ta kontroll" över befolkningen genom att skapa masshysteri på felaktiga grunder och dessutom begränsa yttrandefriheten genom att kontrollera media!

Men givetvis är det ju totalt åt helvete fel när Vitryssland gör samma sak - fast hemma i Sverige är det "för vårt eget bästa".

Jag är inte konspirationsteoretiker så jag tror inte att det mytomspunna Världsekonomiska Forumet varit inblandat såhär djupt...däremot är jag ganska förvånad över hur svårt det är att diskutera DATA,FAKTA,VETENSKAP med människor som inte har upptäckt förmågan att tänka själv. Jag undrar om inte världen blivit dummare av Social Media med alla riktade annonser. 

Det är verkligen patetiskt när man ser 20-åringar springa omkring med munskydd och propagera att världens undergång är här - utan att de gjort minsta lilla research själva.

Jag kommer fortsätta kämpa för fritt tänkande och demokrati och kommer fortsätta deltaga i alla demonstrationer jag kan! Det är dags att vakna upp och sätta stopp innan det är för sent!

Just det ja...Gott Nytt år också! Mitt nyårslöfte får bli att ta diskussionen med alla foliehattar på stan i större utsträckning och döda deras obefintliga argument gång-på-gång så att de vaknar upp från hypnosen! Det är i.a.f fantastiskt kul när alla bara flyttar på sig när jag handlar och själv bryr jag inte mig ett förbaskat skit...för vet ni vad, det är 99.996% chans att du överlever!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar