måndag 26 november 2018

Tele2 stiger kraftigt p.g.a rykten

Bra med rykten?
Ibland kan rykten vara bra för portföljen.
Tele2-aktien handelsstoppades idag p.g.a rykten att EU kommer att godkänna en affär mellan Deutsche Telekom och Tele2 beträffande deras verksamhet i Nederländerna.

Vart är branschen påväg?
Själv jobbar jag med Nätverk och är verksam inom en del av Telekombranschen p.g.a just deras starka koppling till nätverksprodukter.

Just nu pågår tydligt en trend runt om i världen att operatörer köper på sig diverse bolag för att kunna leverera fler och fler tjänster via sitt nät. Det hela började i Sverige lite smått med att Telia köpte Cygate. Tele2 köpte TDC. Telenor köpte Network Services.

Sedan köpte Telia bonnier. Tele2 Comhem.

Det här är samma som vi ser i AT&T som köpte Warner.
Många stora operatörer världen över går i samma led och trenden går onekligen mot att en operatör erbjuder betydligt fler tjänster än bara "infrastruktur".

Det är tydligt att de avser att börja tjäna pengar på innehåll också och en synergieffekt av att äga både nät+nättjänster är att man kan leverera en relativt billig produkt utan mellanhänder.

Hur resonerar jag som konsult inom Infrastruktur och nät?
Personligen reflekterar jag över att nätneutraliteten håller sakta men säkert på att försvinna. Det kommer utan tvekan behöva göras stora strukturella förändringar i just "infrastruktur" för att möta framtidens krav på säkerhet.

Jag ser inte hur det skulle kunna fortsätta på samma vis som idag utan större inflytande från regeringar och att operatörer får större inflytande att spärra t.ex skit från kina, ryssland, ukraina, korea osv som läcker hur mycket skit som helst som inte tillför något. Det snor bandbredd och t.o.m rätt ofta "pengar" i form av bedrägerier.

Nätneutraliteten är just det som gör att t.ex en operatör inte får filtrera bort skiten trots att den inte borde komma till Sverige överhuvuddtaget.

Vi konsumerar allt fler tjänster och allt fler tjänster blir beroende av Internet.
Internet levereras av Operatörer som t.ex Tele2.
Tjänster levereras av Innehållsleverantörer som t.ex Comhem.
Minsta avbrott på dessa tjänster leder till enorma förluster och trovärdigheten minskar drastiskt.

Att vi skall fortsätta utveckla, driva, förvalta och bygga nät/infrastruktur som är "öppet för alla, kriminella som laglydiga" kommer förmodligen inte att vara hållbart.

Vad har Deutche Telekom & Tele2 med saken att göra?
 
Egentligen ingenting. Däremot har det länge pågått diskussioner om att det skall bli en stor affär mellan Tele2 och Deutche Telekom där man avser att slå ihop sina båda verksamheter i Nederländerna.

Deutsche Telekom förväntas få 75% av ägarskapet och tele2 25%. Som kompensation förväntas Tele2 få en intressant summa som bidrar till kassaflödet.

Förmodligen är det därför Aktien rusar på ryktet om att affären kommer att godkännas.
Det kommer bidra positivt till både Deutsche Telekom och Tele2s kassaflöden. Nu till en början mest till Tele2 eftersom dem erhåller en kontantsumma om affären går igenom.

Hur tänker jag om operatörer?
Det är egentligen bara att ta och kika på min portfölj och läsa lite om min strategi så blir det tydligt att jag satsar väldigt mycket på infrastruktur. Operatörer är inget undantag och jag tror det är en väldigt bra business över lång tid. Infrastruktur är något vi alltid kommer att behöva och behover av kommunikation ser bara ut att öka år efter år.

Själv äger jag AT&T, Tele2, Telia.
Planen är att även plocka in Telus, Deutsche Telekom, Verizon samt Telenor till ett inköpsvärde om ca 10,000:-/styck.

Jag tror operatörer har ett par fina år framför sig nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar