lördag 29 december 2018

Fjärrvärme ruinerar mig

Jag har läst en hel del intressanta inlägg om just fjärrvärme senaste tiden. Det brukar vara så vid årets slut att jag ser över de kostnader som jag kan göra billigare för att justera min ekonomi, så även min portfölj.

Portföljen är lätt att justera, antingen gör jag en vinst eller en förlust genom att köpa eller sälja någon aktie. Min privatekonomi är ganska mycket svårare att justera...det finns inte så mycket prutmån på fasta kostnader....men just uppvärmning är något jag stör mig på rätt ofta.

Jag bor inte i en villa utan i en BRF, men en annan bloggare har fört lite statistik och skrivit lite synpunkter på fjärrvärme senaste tiden:

www.kanjagblirik.se

Har skrivit två inlägg som jag tycker är läsvärda senaste tiden om just fjärrvärme:
http://www.kanjagblirik.se/2018/12/dyra-uppvarmningskostnader-fjarrvarme/
http://www.kanjagblirik.se/2018/12/fjarrvarme-och-elkostnader-for-2018/

Det intressant är att jag delar uppfattningen om att Fjärrvärme är inte alls billigt.

Varför?Jag har i stort sett i hela mitt vuxna liv bott i bostadsrätt och innan det i villa.
Mina föräldrar hade aldrig eldningsolja som uppvärmning utan körde helt och hållet på elpatroner.
När jag köpte min första bostadsrätt så hade vi elpatroner samt olja som uppvärming men sedan gick någon på miljösnacket och blev totalt grundlurade att fjärrvärme skulle vara bättre.

Det finns ingenting som blivit billigare för mig med fjärrvärme.
Jag har bott i totalt 5 olika BRF:er senaste 11 åren och när man tittar igenom deras årsredovisningar så har kostnaderna för uppvärmning ökat något sjukt mycket per kvm när man jämför FÖRE och EFTER fjärrvärme.

Man måste såklart justera för marknadsökningar, inflation osv och trots att man gör det så är det oerhört mycket dyrare med fjärrvärme.

Fjärrvärme är monopol och DU kan INTE påverka ditt pris ett smack .
Ungefär såhär ser monpolet ut i varje kommun


Det är bara att betala vad din kommun anser att det kostar att vara ansluten till fjärrvärmenätet.
En annan sak som är intressant att iaktaga är att jag har aldrig sett så många trasiga gator och livsfarliga gropar som när fjärrvärme introducerades. I staden jag bor är det inte många gator som är hela ett helt år p.g.a detta skräp.

Tanken är i grunden väldigt bra, vi eldar upp vattnet på ett enda centralt ställe och sedan skickar vi iväg det till hela staden och alla våra under från en centraliserad punkt. Tanken är som sagt var god att detta skall bli billigare för alla inblandade att vi dessutom delar på kostnaden.

Tala om att bli grundlurad - MONOPOL har ALDRIG lönat sig för slutkonsumenter!
Men det är exakt det du får som konsument av fjärrvärme. När kommunen anser att deras kostnader för att leverera värme har ökat så måste du betala det nya dyrare priset. Vi pratar knappast om ökningar på 2-3% för att justera för inflation och lönekostnader.

Inte sällan ökar uppvärmningskostnaderna med 10-15% vilket då gör att din avgift till t.ex en BRF blir dyrare...vilket gör att marknadsvärdet eventuellt minskar osv.

Ingen möjlighet att byta leverantör = skyhöga priser = värdelöst för din ekonomi
Som ni märker så skräder jag inte på orden när jag påstår att fjärrvärme är dåligt för min ekonomi.
När jag blickar tillbaks senaste 15 åren och tittar på vad som har gjort absolut störst avtryck på min ekonomi så är det fjärrvärme.

Ett exempel:
-Min första BRF hade jag uppvärming på ca 2000:- för 56kvm. 4 år senare kostade det drygt 2050:-. Sedan byttes till fjärrvärme. 6 år senare var uppvärmingen uppe i 3100 för samma kvm. En ökning med över 50% i rena uppvärmningskostnader vilket går att se i årsredovisningarna.
-Historien är ungefär densamma för mina andra BRF:er. Mina fasta kostnader pr kvm i BRF har nästan dubblerats senaste 10 åren när jag räknar avgift/kvm.

Den enda stora skillnaden har varit att min kommun tvingat in fastigheter i fjärrvärmeträsket. Enligt mitt tycke - väldigt väl medvetna om att man aldrig kan klaga eller byta leverantör om missnöje finns. I klassisk socialistisk anda skall alla vara med och dela på andras slöseri utan någon som helst möjlighet att påverka sin egen situation.

Med alla andra uppvärmningsalternativ kan man nästan alltid förhandla eller byta leverantör.
Det gör att du har en stor fördel som konsument. Beträffande EL kan man aldrig påverka tramsavgifter som elnätsavgiften men du kan i.a.f byta till en annan el-leverantör och påverka din kostnad!

Med fjärrvärme? Var glad om du kommer undan 10% i ökning per år det är snittet i landet.

Vad är alternativet?
Det är tyvärr få alternativ. Många kommuner tvingar ju in sina kunder i en uppvärmning som inte alls är så billig som det sägs. Jag personligen gillar att ha alternativ - om jag kan. Men äger du inte en villa så har du inte så många alternativ.

Hyresrätt = Betala och se glad ut.
Bostadsrätt = Se till att gå med i styrelsen och förhindra fjärrvärme som ENDA uppvärmningsalternativ. Se åtminstone till att försöka få din BRF att installera separata vattenmätare så att du inte betala för din grannes badkar och långa duschar!
Villa = Du har många alternativ här. Jag äger ingen villa själv men många jag känner har gjort samma analys och även om kommunen tvingat dem in i fjärrvärmenätet så har de INTE använt det som uppvärmning då det varit väldigt mycket dyrare än det dem redan hade.

Jag är en kraftig motståndare till monopol och kommunen gör sällan (aldrig?) ett bättre jobb än den fria marknaden.
Men vi lever i ett väldigt socialistisk land där trenden senaste 10-20 åren gått mot att vi mer och mer "skall göra som vi blir tillsagda" istället för att "göra som vi själva tycker är bäst". I min kommun är det nästan omöjligt att bygga hus idag utan att anslutas till fjärrvärmenätet så ditt alternativ är ju att betala för ytterligare en uppvärmning.

Hade det varit billigare i mina BRF:er att använda el eller olja?
Det kan jag aldrig vara säker på, men med tanke på att min privata elförbrukning endast ökat genom åren. Jag konsumerar väldigt mycket mer el idag än för 10 år sedan. Trots det har mina elkostnader nästan halverats senaste 10 åren. En vild gissning är att man som större kund (säg 200+ lägenheter) i.a.f kan förhandla om ett bättre pris med EL.

Du är helt fastbunden med fjärrvärme och tvingas betala för kommunens inkompetens oavsett om du vill det eller inte. I min kommun grävs nästan varje gata upp minst en gång per år p.g.a fjärrvärmeledningar som av olika anledningar behöver fixas.

Jag kan knappt komma ihåg en endaste gång en gata jag bott på behövde grävas upp p.g.a elledningar eller dylikt som behövde repareras. Man har ju löst problemet genom att gräva "tuber/rör" som man mycket smidigt kan underhålla och byta kablage på UTAN att gräva.

Nu har jag sagt väldigt mycket så var kan man läsa mer?
Jag är fullt medveten om att en del är gamla artiklar men det är just därför jag tar med dem - eftersom det skrevs långt innan så många blev inlurade i systemet.

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/fjaerrvaermen-aer-foer-bra-foer-att-vara-monopol-2061
https://www.miljomagasinet.se/artiklar/fjarr46.html
https://www.nyteknik.se/opinion/dyr-fjarrvarme-inget-alternativ-6461114
https://www.nyteknik.se/opinion/skrota-monopolet-pa-fjarrvarme-6401690
http://disruptiveinnovation.se/wp-content/uploads/Fj%C3%A4rrv%C3%A4rmen-Sandstr%C3%B6m.pdf
https://www.svd.se/stoppa-hotande-monopol-pa-fjarrvarme

Det finns såklart ganska nya artiklar som visar på ungefär samma sak:
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vi-vill-stoppa-plasten-i-avfallet-22960
https://www.energiforetagen.se/statistik/fjarrvarmestatistik/fjarrvarmepriser

Den sista länken där visar iofs inte alla års prisutveckling men den ger iaf en indikation på hur dyrt fjärrvärme egentligen är jämfört med övrig uppvärmning.

Jag är dock helt övertygad om att när man summerar ihop varenda kostnad för fjärrvärme.
D.v.s drift, underhåll och uppvärmning så är det inte billigare än det vi redan hade. Varken som konsument eller nätägare.

Det ironiska är ju att du som konsument av fjärrvärme automagiskt också är nätägare eftersom du betalar skatt.

Det borde genererat en billigare slutprodukt och inte en dyrare uppvärmning. Men som så många gånger förr så fort kommunen gör något så blir det dyrare än beräknat.....förvånande? inte direkt.

Finns det någon framtid för fjärrvärme?
Absolut! Fördelarna håller jag fullständigt med om. Dem är ändå relativt många. Men det fungerar inte med ett monopol eftersom det alltid, alltid är dyrare för slutkonsumenten. Förr eller senare måste det avregleras - då tror jag vi får helt andra förutsättningar att leverera bra uppvärmning till ett rimligt pris.

Fram till dess kommer jag att argumentera emot fjärrvärme p.g.a de dolda kostnaderna för grävning och underhåll i kombination med att det bara finns en leverantör att välja på.

Hur resonerar ni kring fjärrvärme från ett rent ekonomiskt perspektiv?

5 kommentarer:

 1. Du har bara en trovärdig källa när det gäller prisutveckling av fjärrvärme sedan inget mer.
  Så någon trovärdig jämförelse går inte att göra på det du har gett.

  Rent systematiskt så bidrar fjärrvärmen till att elpriset blir billigare.
  Så vitt jag vet så bidrar ledningarna till att kälen i marken blir lindrigare därav färre lagningar av vägar. Dock borde det vägas upp av ledningar som behöver fixas till.
  Men ja tråkigt att det är monopol på skiten. Borde bli som med internet men er inte riktigt hur det skulle kunna bli så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robert och tack för din kommentar!

   Vad som är trovärdiga källor eller inte är såklart upp till var och en, denna texten skrev jag dock utifrån min egna reflektion och synvinkel på att ingenting - absolut ingenting - har blivit billigare sedan introduktionen av fjärrvärme.

   Läs "www.kanjagblirik.se" vars uppfattning jag och mina kollegor delar till 100%.
   De övriga artiklarna är debattartiklar sedan tidigare (läste dem på sin tid och hittade dem nu igen efter att ha läst blogginlägget ovan) som diskuterar alla dem problem som finns idag - som aldrig löstes.

   Att jag påstår att mina BRF:ers uppvärmningskostnader ökat EFTER de installerat fjärrvärme är såklart bara ett påstående tills jag visar källan. Jag försöker dock vara "anonym" så länge det går eftersom pengar är ett känsligt ämne för många. Skulle jag visa exempel från just mina BRF:er är det svårare.

   Men gör gärna samma sammanställning i andra BRF:er så länge du vet när dem blev inlurade i fjärrvärmefällan. Du blir säkert förvånad när du ser hur mycket dyrare allt blivit efter det - tyvärr utan förhandlingsmöjligheter.

   Mina BRF:er har alltid höjt varje år p.g.a ökade kostnader men det har sett ut såhär när vi INTE hade fjärrvärme:
   "Styrelsen meddelar att vi p.g.a ökade uppvärmningskostnader måste höja avgiften. Styrelensen har dock lyckats förhandla med leverantörer och på så vis fått ned kostnaden till X:-."

   Efter byte till fjärrvärme är det kort och konsist: "Styrelsen har beslutat att höja avgiften för att täcka föreningens ökade fjärrvärmekostnader."

   För fjärrvärme kan du alltid kolla här:
   http://nilsholgersson.nu/rapporter/rapporthistorik/

   Tänk bara på att den visar ett index och inte faktiska kostnader.

   Uppvärmningsbehov är dessutom en komplex beräkning så det är inte helt lätt att göra snygga grafer för det som alla förstår....men förenklat så består det av egentligen 3 komponenter:
   1. Produktion (el-kraftvärk eller värmekraftverk)
   2. Infrastruktur (kraftledningar eller vattenledningar ... transport)
   3. Avlämning (elmätare eller vatten/energimätare .... uppvärmning)

   Just effektförluster i fjärrvärmenät är betydligt större än i elnät så redan där har man förlorat. Någonstans får man betala den kostnaden. Sedan kan el produceras nästan var somhelst och skickas över extremt stora avstånd så man kan välja vilken typ av el man vill köpa.

   Infrastrukturen kostar för det mesta en slant oavsett var man bor och det kostar såklart att ansluta sig i båda fallen.

   Just installation för att kunna använda fjärrvärme är inte överdrivet dyr men absolut inte billig heller. El behöver du förmodligen ändå.

   Så det är absolut inte lätt att göra de beräkningar som krävs för att jämföra.
   Jag föreslår t.ex denna kalkylatorn istället:
   http://energikalkylen.energimyndigheten.se/sv/smahus/

   Sedan är det bara att jämföra el-priser och se hur det kan påverka din kostnad.
   Fjärrvärme? Om du inte flyttar är det bara att betala.

   Missförstå mig nu rätt. Fjärrvärmes grundidé är rätt och det borde bli billigare....men det är inte billigare alla kostnader inräknade. Det är nästan omöjligt att uppgradera ett fjärrvärmenät i efterhand - gräva = dyrt.

   De går rätt ofta sönder, bra mycket oftare än vanliga vattenledningar och det påverkar bra många kunder istället för väldigt lokalt som en elkabel som grävs av. I min stad har man ju dessutom kommit på den briljanda idén att vi gräver skiten mitt i gatan i stället för i diket bredvid så alla vägar måste stängas av - gud förbjude någon att kunna ta sig fram.

   Radera
  2. 2/2

   All form av infrastruktur borde bli som internet. Fjärrvärme har rätt stora effektförluster vid transport så det är nog omöjligt att få till. Man skulle ju behöva effektivisera transporten och bygga flera "fjärrvärmeverk" (tänk transformatorstationer) på vägen för att "elda på lite när vattnet tappat i temperatur".

   Sedan finns det ju inget som helst intresse då det är den bästa kassakon kommuner haft sedan kommunala elbolag (nätägare). Dessutom har dem ju det bäst caset någonsin som företag! Monopol och att dem kan tvinga till sig kunder. Dessutom höja priset 10-15% varje år och hävda "kostnadsökningar" är ju en brilljant affärsidé!

   Radera
 2. Hej,

  Hittar inget annat sätt att kontakta dig, men vill bara säga att det här läsvärda inlägget tog in dig på årets sista bloggtoppen. Tack för en bra text!
  /Spara och Placera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara och Placera och tack för kommentaren!

   Jag har nog varit inne där "ett par gånger"... och nu känner jag mig lite oförskämd att jag inte länkat dit :(.

   Tack själv för att du letar runt åt oss så att vi har något att diskutera :)!

   P.s - Det kommer kontaktinformation i början nästa år, håller fortfarande på att jobba på en lösning för det. Fram till dess så lovar jag att svara här. Om det är något känsligt så går det bra att säga till så löser jag det så du får mina på annat sätt!

   Radera