måndag 7 januari 2019

Sammanställning 2018

2018 var ett "mellanår" för börsen.
Somliga vill nog t.o.m kalla det för ett korrigeringsår.
Vi såg flertalet högvärderade bolag tappa så mycket som 30% de sista två månaderna. Flertalet bolag följde efter i svallvågorna av den stormen som började i Oktober.
Men som bilden visar så finns det även möjligheter i sämre tider så ge inte upp!

Jag tänkte sammanfatta detta rätt så kort för en gång skull!
-Sammanställning av utgifter
-Sammanställning av intäkter
-Sammanställning av utdelningar
-Kortare reflektion av portföljen
-Sist men inte minst....reflektioner över 2018!

Utgifter (från 2018-09-01)
Här tänker jag främst på mitt courtage för mina transaktioner.

Totalt: 692,95:-
Effektiv courtage: ~464:- (svårberäknat innan deklarationen)

September: 157,88:-
Oktober: 107,29:-
November: 78,48:-
December: 349,3:-

Det ger mig en genomsnittlig kostnad på drygt 173:-/mån.
Sätter man det i proportion till mina inköp på ca 9000:-/mån så blir det en relativt saftig avgift på drygt 2% på mina köp. Detta beror till stor del på att jag i December månad för det mesta brukar skatteplanera. 

Då jag har alla mina innehav i en vanlig aktiedepå så är det alltid möjligt att dra av courtaget. Det spelar ingen roll om du gör en vinst eller förlust courtaget räknas som ett "anskaffningsvärde". D.v.s gör du en vinst räknar du bort courtaget så att du får ner anskaffningsvärdet. Gör du en förlust så var ditt anskaffningsvärde dyrare. D.v.s du får ett större förlustavdrag!

Det effektiva courtaget blir därför väldigt svårt att beräkna innan deklarationen men en enkel överslagsräkning blir att du får tillbaks ca 30% av courtaget vid deklaration. Då landar vi på 464:- och drygt 1% i courtagekostnad - det ser jag ändå som helt OK då det nästan bara är engångskostnader.

Intäkter (Från 2018-09-01 ... 30% sparkvot)
Jag har varken ökat eller minskat min lön under perioden, däremot har jag varit på extremt mycket tjänsteresor och haft enorma utlägg så det här är ganska missvisande siffror om man inte ser hela ekonomin i bakgrunden.

Totalt: 185,883:-

September: 38695
Oktober: 64984
November: 44219
December: 37985

Detta skulle innebära att jag bör avsatt 37176:- till aktier under motsvarande period för att hålla mitt mål på drygt 20% av min nettoinkomst.

Jag har under perioden avsatt totalt 56,250:- fördelat såhär:

September: 23800
Oktober: 14000
November: 8850
December: 9600

Sparkvoten hamnar därmed på bekväma 30%. Långt över min "budget" på 20%. Faktum är att den egentligen är betydligt högre än så eftersom ovanstående inte är min nettolön utan inklusive utlägg. Jag får ändå vara nöjd med det!

Utdelningar (från 2018-09-01)
Jag har skrivit det många gånger tidigare men måste nämna det igen. Mitt kalkylark innehåller transkationer som är före perioden ovan för att få in data i arket. Däremot är allting från 2018-09-01 helt korrekt med den porföljen som visas för bloggen. Tänk på det när ni tittar i portföljen bara!

Totalt:
3366,35:-

September: 332,45
Oktober: 996,4
November: 1622,75
December: 414,75

På det stora hela får jag vara nöjd med det då denna delen av året egentligen är lågutdelande månader. Det ger ett snitt på 841,5:-/mån eller drygt 2% av min nettolön. Jag ser fram emot 2019 och hur detta kommer att öka! Noterar att December är en dålig månad och att jag måste öka i bolag som delar ut i December!

Kortare reflektion av portföljen
Jag har faktiskt inte så mycket att säga om den. Jag fortsätter att försöka följa min strategi. D.v.s att köpa i aktier som ger utdelning kommande 30-45 dagarna, variera mina innehav i olika valutor och i olika branscher.

Det har gått väldigt trögt för främst Ratos, Oriflame, Autoliv i min portfölj. Det har dragit ner resultatet för 2018 kraftigt men trots det levererade portföljen endast -4%. Det innebär att jag varit lite överviktad mot bolag som tagit väldigt mycket stryk senaste tiden.

Jag är nöjd med viktningen och kommer att fortsätta öka på den under 2019. Jag ser att det finns utrymme för ca 8-10 bolag till och kanske kommer jag plocka in några under 2019. Under 2019 kommer jag dock främst att fokusera på att vikta upp samtliga innehav till drygt 8000:- inköpsvärde och sedan spara de sista 2000:- när möjligheten kommer. 

Jag ser också ett behov av att avsätta drygt 2000:- varje mån för att öka på i innehav som ligger långt fram i utdelningen som kommer en gång om året, t.ex mar/apr/maj. Generellt sett så är jag absolut ingen förespråkare av engångsutdelare och jag försöker hålla dem till minimum i portföljen men det finns ändå många bra bolag där!

Sist men inte minst så ser jag även behovet av att plocka in lite "dividend growth" bolag så det kommer också bli en utmaning för 2019!

Sist men inte minst....några få reflektioner över 2018
-Det har kastats en del skit på diverse bloggare för val av bolag i deras portföljer under året. Sluta upp med det - investeringar görs INTE baserat på etik och moral. Investeringar görs för att tjäna pengar/få avkastning!
-Många bolag var i ärlighetens namn extremt övervärderade och vi såg "fallet" i slutet av 2018. Det ser nu mer rimligt ut i förhållande till förväntade vinster och tillväxt m.m. Så någon krasch är det inte....i.a.f inte ännu!
-En helt förväntat räntehöjning blev en julklapp för många av oss med bolån. Påverkar inte mig nämnvärt, men det är anmärkningsvärt hur vår regering totalt har missat att vi är påväg in i sämre tider och då passar på att dra åt svångremen. Helt feltajmat men ändå rätt väg. Bara 3-4 år för sent :/.
-Media har bevakat både bloggare som är ekonomiskt fria men även en hel del snyfthistorier har fokuserat i media under året som gått. Det finns väl inga rätt och fel men min egen erfarenhet av media är att dem alltid förvränger sanningen kraftigt. Det är i.a.f bra att det skrivs lite om båda sidorna av livet.
-Oavsett vart jag reser i Sverige så går det att notera att den totalt inkompetenta och helt ansvarslösa migrationspolitiken satt sina tydliga spår. T.o.m i de flesta städer i Norrland har problemet vi tidigare bara såg i Rosengård, Gårdsten och Fittja nu börjat visa sig.
-Samtidigt som migrationspolitiken inte fungerat så har den fungerat ännu sämre för dem som faktiskt sköter sig och gör rätt för sig. Det har aldrig varit svårare att anställa kompetent personal från utlandet och det räcker med något öre i skatt för lite från arbetsgivaren för att skicka hem dem. INKOMPETENS. IDIOTER rent ut sagt i vår regering! Samtidigt går det att läsa om folk som kan begå brott efter brott men inte kan skickas hem. Hur är det möjligt :(?
-På tal om migration så har jag själv urtaskiga erfarenheter av samtliga myndigheter som har med saken att göra. Pensionsmyndigheten, Skatteverket, Migrationsverket....dem vet knappt vad dem håller på med.
-Det pratas om att vi skall jobba tills vi är 70 år istället för 65, samtidigt som de flesta yrken knappt går att jobba till 60 längre då många sjukdomar kryper neråt i åldrarna som är livsförändrande. (cancer, strok, ledskador osv).
-GDPR sattes i bruk och precis som jag förväntade mig var det bara ett sätt att få kraftiga böter från FANG-bolagen och operatörer. För det var verkligen INGEN som först ställde sig frågan om det var tekniskt möjligt att hantera information på GDPR-sätt över system som var byggda på 80-talet. Men klart det är företagens ansvar vad dem gör med DIN information som du själv delar med dig av. Löjligt initativ som bara kostar pengar till igen nytta!
-Jag noterar en tydlig trend att det alltid går att skylla på någon annan. Sverige har aldrig känts mer "socalistiskt" än nu. Det är nästan så att jag blir lite mörkrädd när jag tänker på att sunt förnuft inte gäller längre. Alltid är det någon annans fel när det går åt helete för dig. En sak är i.a.f säker....vi har mängder med myndigheter som vi absolut kan lägga ned...men...sa jag att vi är socialistiska? Det är ju rätt mycket jobb (skattefinansierade jobb) som finns där....så det kommer inte ske.
-Bostadspriser verkar ha stannat av. Inte helt oväntat, men det är samtidigt bostadsbrist.
-Sista året med fyrverkerier.
-Fortfarande kan våra folkvalda inte enas i riksdagen och jag är helt övertygad om att dagisbarn hade löst situationen bättre. Jag är i.a.f märkbart irriterad på hur man kan ignorera sveriges tredje största parti. Det lär ju bara bli bättre stöd om 4 år med den metoden - ignorans har ALDRIG fungerat någonsin! Med lite tur kan vi fortfarande få en regering utan inflytande från miljöpartiet - håll ut!

Ta nu detta med en nypa salt ;-). Det är en hel del ironi bakom kommentarerna ovan och dem inkluderar mina egna känslor!

Nu ser vi fram emot 2019 och tar nya tag med eller utan regering så kommer börsen i.a.f fungera som tidigare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar