söndag 17 mars 2019

Bry sig om inflation? ABSOLUT!

Jag har suttit och funderat lite på det här med inflation. Historiskt sett har Sverige nästan alltid haft en stabil inflation eftersom regeringen sett till att hålla den runt omkring 2% per år. Nu verkar det som att det inte riktigt är lika enkelt att uppnå...jag är inte särskilt förvånad men det kan få riktigt tråkiga konsekvenser!

Men framförallt är jag personligen orolig för om vi någonsin kan ta oss ur skuldträsket som kommit p.g.a mycket inkompetenta politiker senaste 10-15 åren! Istället för att låna pengar som Stat har man satt i system att flytta risken till privatpersoner. Vi har flyttat skulder från Staten till Individer!

OBS! Det här inlägget innehåller inga grafer eller diagram men all fakta går att sammanställa från www.scb.se / www.maklarstatistik.se. 




Vad innebär det för Dig som jobbar och bor i Sverige?

Det korta svaret är att priserna stabiliseras och att priserna därmed står stilla. D.v.s vi uppnår mer eller mindre "status quo" och vi behöver kanske inte bry oss om vad "facken" kallar för "reallöneökningar" lika mycket längre.


Du behöver inte höja lönen varje år för att motverka prisuppgångar för att "hålla dig flytande". Detta har varit Sveriges strategi i många, många år att vi har en inflation - d.v.s allt stiger. Det har gått relativt bra när man tittar i backspegeln - kan man tycka?

Men det finns ett riktigt stort problem här som våra politiker blundar åt som jag får uppfattningen om att inte många vanliga arbetare verkar ha koll på eller bry sig om. Nämligen:


Historiskt sett har det funnits ett mycket kraftig samband mellan bostadspriser och inflationsnivån! Men tyvärr inte de senaste 10 åren.

De senaste 10 åren har vi haft bostadspriser som ökat så mycket som 500% på flera ställen i landet och även i mindre orter runt 200%. Snittet ligger på drygt 260% för hela landet oavsett vart du bor. Det är ett mycket allvarligt problem enligt mig!

Varför är det ett problem som du skall bry dig om?

Normalt sett så har det alltid funnits ett ganska nära samband mellan Sveriges BNP, Inflationen samt Bostadspriser. Ökar inflationen med 20% så är det inte ovanligt att övriga priser också ökat med ungefär 20%. Såklart finns vissa bristvaror och avstickare emellanåt men för argumentationens skull så innebär det att "värdet på tillgångar" inflationsjusteras.

På svenska - helt enkelt att saker blir lika mycket värda över tid även om det kostar olika mycket!

Men problemet är egentligen mycket större än så och jag tycker det är allvarligt att våra politiker har satt oss i den här situationen de senaste 10-15 åren. Normalt sett klagar jag alltid på en röd regering som alltid lever i någon form av utopi (Dagens regering är den värsta på årtionden)....tyvärr är problemet även att en blå regering har totalt struntat i problemet.

Problemet är att dina pengar blir lika mycket värda, eller kanske t.o.m mindre värda, över tid. Ett lån på 2,000,000:- idag är fortfarande en skuld på 2,000,000 om några år om inflationen är 0%. Förr i tiden så ökade priserna i takt med inflationen vilket innbär att 20 år senare i livet så hade lånets "värde" halverats p.g.a inflationen.

Dagens priser är sjukt övervärderade justerat mot inflationen vilket egentligen innebär att utan väldigt hög inflation så kommer ingen någonsin kunna betala tillbaks skulderna. Man har "eldat på bostadsmarknaden" och sett till så att prisökningarna på bostäder har ökat så kopiöst mycket från inflationen att de flesta med lån idag faktiskt behöver betala tillbaks hela summan.

Sverige som nation går dessutom mot trenden!

Vi som nation har minskat vår statsskuld drastiskt. Privatpersoner har däremot ökat sina skulder drastiskt. Detta är vi nästan ensamma om internationellt sett. Det är helt galet oansvarigt av politiker att styra Sverige i denna riktningen!

I praktiken innebär det att istället för att hela nationen delar på risken, som kan tyckas vara en rimlig lösning, så tar du som privatperson nästan hela ansvaret! Jag säger nästan hela ansvaret eftersom det är frivilligt att ta ett bostadslån! Men alternativet att hyra är det sämsta man kan göra för sin privatekonomi - enligt mig. Så i praktiken återstår lån för köp av bostad för de allra flesta!

Du som har ett bostadslån idag står där med hela risken och med en övervärderad bostad som kräver många, många, många års inflation för att täcka upp det skyhöga priset. Det är högst osannolikt att det överhuvudtaget kommer att ske. Mer troligt är rimligen att priserna stabiliseras eller sjunker mot inflationen.

Det beror ju i slutändan på marknaden såklart men jag vill att du i.a.f förstår varför det är viktigt att bry sig om inflation och varför det tjatas så mycket hit och dit om det!

Inflation hjälper dig att betala av ditt lån p.g.a värdet på lånet minskar i samma takt som inflationen. Du får mer pengar, men din skuld ökar inte. Trots att allt annat ökar exakt lika mycket som din lön så justeras inte inflationen upp på ditt lån! D.v.s inflation ÄR mycket bra för ditt lån!

Vi befinner oss i en mycket allvarlig situation - frågan är om vi reder ut det framöver?

Jag vet att jag inte är ensam om att reflektera över dem är punkterna men det verkar som att vanliga "svenssons" inte har en susning om hur allvarligt det är. Eller att dem ens bryr sig. Det är viktigt att köpa fina saker istället för att betala av på sina lån, det är viktigt att ha en bra karriär istället för att "leva livet". Regeringen bryr man sig inte så mycket om "för man kan inte påverkar det ändå".

I princip så verkar få människor överlag bry sig om hur Sverige styrs på ett ekonomiskt plan och ännu färre förstår konsekvenserna av det. Att bostadspriser har skenat med flera 100% över inflationen finns bara förlorare på långsiktigt. Sverige har valt att privatpersoner skall ta smällen istället för Staten. Det är synnerligen allvarligt eftersom Staten är ansvarig för situationen!

Många av er har inga lån överhuvudtaget - Tyvärr kommer ni på ett eller annat sätt att få vara med och betala priset av den här extremt värdelösa ekonomistyrningen av Sverige. Frågan är bara när?

Regeringen försöker dämpa problemet med bostadspriser med diverse åtgärder som ett skuldtak, ammorteringskrav osv. Det hjälper överhuvudtaget inte eftersom problemet i grund och botten är att inflationen ligger DECENNIER efter prisökningen på bostäder!

Regeringen är i allra högsta grad ytterst ansvarig för den helt obegripliga politiken dem fört för att elda på prisökningarna. Men istället för att öka statens belåning och "lägga ansvaret där det hör hemma" så är lösningen att låta alla privatpersoner MED lån städa upp deras soppa. Hur f-n tänker dem?

Som man bäddar får man ligga brukar jag säga...

Har ni funderat överhuvudtaget på om ni kan bli skuldfria utan inflation? Är jag orolig i onödan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar