onsdag 20 mars 2019

Deklarera rätt - Använd Lex Asea till Hemfosa/Nyfosa!

Jag har precis börjat med min deklaration och som vanligt tar det en väldans massa tid att gå igenom alla transaktioner jag gjort under föregående år och det är därför jag börjar i tid. För dig som sparar i ISK är detta inlägget kanske inte intressant - men du kan få en inblick i vad man behöver sätta sig in i om du skulle vilja gå till en vanlig aktiedepå!



Jag tänkte visa ett exempel på hur man deklarerar enligt "Lex Asea" med Hemfosa/Nyfosa som exempel då Skatteverket i år gjort bedömningen att vi kan använda oss av Lex Asea för den utdelningen!

Många av er tycker säkerligen det är krångligt med en aktiedepå och väljer därför den enkla vägen så man slipper sätta sig in i hur systemet fungerar. Jag garanterar att SKATTER är KRÅNGLIGT och tar MYCKET tid varje år!

Varför jag väljer att göra det kan ni läsa om i flera tidigare inlägg (använd sökfunktionen uppe till vänster). Det korta svaret är att man kan skatteplanera, den är politiskt stabil (skatter ändras inge med sittande regering) och de flesta bolag på börsen nyttjar skattetekniska fördelar enligt skatteverkets rekommendationer som ibland blir svåra att utnyttja om man inte har en aktiedepå.

Vad är Lex Asea?

Många av er kanske inte känner till det så det korta svaret är att det uppstod en tvist mellan ett bolag som hette ASEA som numer består av ABB. Som många gånger förr är det inte ovanligt att bolagsjurister, ekonomer, specialister anställda i ett privatbolag och dylikt är betydligt mer kompetenta än diverse offentligt anställda.

Man kom då på att det gick att göra en utdelning från ett moderbolag till ett dotterbolag skattefritt. Skatteverket tyckte annorlunda och utfallet av rättsprocessen blev helt enkelt att skatteverket fick ge sig och att man som ägare av moderbolaget helt enkelt fick ta del av utdelningen helt skattefritt.

Detta kallas för "Lex ASEA" och är egentligen inte alls "skattefri" som man kanske kan tro. Det innebär bara att man kan flytta "skatten" från ett moderbolag till ett dotterbolag genom "en skattefri dotterbolagsutdelning från moderbolaget".

På svenska helt enkelt att dina aktier blir mindre värda i Moderbolaget och värdet skjuts över i Dotterbolagets aktier som delas ut.

Praxis är att man får fördela värdet enligt kursfallet på utdelningsdagen och skatteverket ger såklart sina rekommendationer kring detta. Jag rekommenderar starkt att man följer skatteverkets rekommendationer för att undvika tjaffs även om du kanske har rätt. Min bedömning är att skatteverket sällan gör en bra bedömning av utdelningsdagens kursfall utan i bästa fall några % i närheten.

Det här är komplext och jag rekommenderar att läsa följande:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lex_ASEA
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/2067.html

Varför Hemfosa och Nyfosa som exempel?

Därför att skatteverket har för 2018 gjort bedömningen att Hemfosas utdelning av Nyfosa är av den s.k "Lex ASEA"-principen vilket innebär att du har rätt att tillämpa en skattefri utdelning av Nyfosa. Lägg inte för stor vikt på "skattefri" utdelning för du kommer definitivt skatta på din försäljning!

Problemet med en aktiedepå är att man måste beräkna sitt omkostnadsbelopp. Det innebär i praktiken att man skall deklarera vad man köpte sina aktier för, inklusive courtage, (omkostnadsbelop).

Sedan skall en viss % av det beloppet justerars till Nyfosa och ditt omkostnadsbelopp för Hemfosa justeras ned. D.v.s du flyttar helt enkelt ditt omkostnadsbelopp från moderbolaget till dotterbolaget motsvarande kursfallet på utdelningsdagen i moderbolaget!

Lät det komplicerat? Såhär funkar det i mitt fall!

1. Jag får gå in och kolla på aktiehistoriken hos skatteverket för Nyfosa och Hemfosa. Dem bestämmer i slutändan vilka bestämmelser som gäller och vad dem anser är lämpligt.

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/aktiehistorik/h/hemfosafastigheter.4.15532c7b1442f256baebaee.html

Där kan man se att skattverket resonerar såhär:

"2018
Den 13 september 2018 beslutade en extra bolagsstämma i Hemfosa att dela ut samtliga aktier i dotterbolaget Nyfosa AB (”Nyfosa”) till stamaktieägarna i Hemfosa. Lex Asea är tillämplig på utdelningen. Av anskaffningsutgiften för stamaktier i Hemfosa Fastigheter AB bör 56 procent hänföras till dessa aktier och 44 procent till erhållna aktier i Nyfosa AB."
Då har jag all info för att kunna deklarerar denna "komplexa" utdelning.

2. Jag får gå in på min mäklare och kolla all min historik för mina Hemfosa köp och beräkna mitt genomsnittliga omkostnadsbelopp för Hemfosa.

I mitt fall så hade jag gjort några inköp i Hemfosa under 2019...

20180625 - 95st
20180904 - 33st
20181128 - 30st

Jag gjorde en teknikalitet och "skatteplanerade" mina hemfosa under 2018 också. D.v.s sålde dem med "förlust" för att kunna deklarera detta 2019.

20181217 - 158st 

Av dessa delades endast 128st ut till Nyfosa eftersom dem sista 30 köptes efter X-dagen för uppdelningen.

Mitt omkostnadsbelopp för 128st Hemfosa blev 14195:-


Eftersom det är uppdelat i två transaktioner så är det smidigast att beräkna det som två transaktioner i deklarationen för att det skall bli rätt.

Första köpet var på  10076:- och andra köpet var på  4119:-.

3. Det innebär att jag får flytta 44% av mitt omkostnadsbelopp till 128st Nyfosa. Jag måste därför behålla 56% i Hemfosa.

För att deklarera det så blir beräkningen följande:
100076*0,56 = 5642,56
4119*0,56 = 2306,64:-

Totalt: 7949,2:-

Skatteverket gör bedömningen att värdet på dina Hemfosas kurs vid utdelningen då blir 7949,2/128 = 62,10:-. Personligen vet jag att den stod betydligt högre än så och jag håller därför inte med skatteverket i den här bedömningen.

Resterande flyttas över till Nyfosa. D.v.s:

10076*0,44 = 4433,44
4119*0,44 = 1812,36

Totalt:  6245,8

Skatteverket gör bedömningen att värdet på dina Nyfosas kurs vid utdelningen då blir 6245,8/128 = 48,79 vilket heller inte stämmer alls med verkligheten. Jag sålde mina Nyfosa t.ex på en kurs runt 44:- med en helt OK vinst.

Såhär brukar det se ut när man följer skatteverkets rekommendationer att det sällan stämmer med verkligheten.

4. Sist men inte minst så deklarerar jag min försäljning av Nyfosa efter att ha flyttat över ovanstående belopp. Det ser då ut såhär i deklarationen:

Hemfosa

Nyfosa


5. Resultatet blir därför att eftersom skatteverket inte har koll på kurserna så gör du en vinst på Hemfosa (som du egentligen inte gjort eftersom skatteverket anser att ditt GAV var lägre än det faktiskt var).

I motsvarande riktning kommer du göra en förlust på Nyfosa eftersom dem påstår att din inköpskurs var högre än den faktiskt var.

Lite beroende på vad din långsiktiga strategi är så kan det vara bra eller dåligt. Hade jag bara sålt av Nyfosa och valt att behålla Hemfosa utan att deklarera det i år så hade jag därmed gjort en förlust på Nyfosa.

Så förutom att jag fick hela värdet av aktierna vid försäljning så hade jag dessutom fått en kapitalförlust på drygt 700:-. Det gör att jag hade fått tillbaks ytterligare pengar på skatten (ca 1/3) som kvittas mot förvärvsinkomster.

Varför använder företag då Lex ASEA?

Det korta svaret är att det är en skatteteknisk fördel för dig som aktieägare. Till skillnad från aktieutdelning, som beskattas direkt vid transaktion, så flyttar man bara omkostnadsbelopp mellan två bolag här enligt en fördelnignsprincip som jag visade ovan.

Du som aktieägare får sedan välja hur du vill göra men DU beskattas INTE för transaktionen! I just det här fallet så var det skattetekniskt fördelaktigt att behålla Nyfosa eftersom anskaffningskursen var betydligt högre än i praktiken.

Det hade varit så mycket enklare om jag använt en ISK och inte behövt bry mig. Men det är av just sådana här anledningar som jag väljer Aktiedepå eftersom man har ett helt annat spelrum att använda.

Ja det är jobbigt varje år, men enligt mig finns det väldigt många fördelar om man planerar korrekt.
Jag kommer köra lite fler sådana här exempel från oss som använder en Aktiedepå framöver - så att du vet vad du behöver ha koll på om du planerar på att byta!

Något speciellt någon funderar på/över inför deklarationen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar