tisdag 23 juli 2019

Varför IBM i portföljen?

Tittar man runt bland portföljer så ser man sällan IT-bolag. Det är lite märkligt tycker jag med tanke på att det råder extremt stor brist på kompetenta IT-Specialister. IT-Branschen är stekhet. M.a.o borde det finnas en hel del bolag att investera i även för en utdelningsinvesterare?

Och det skall tilläggas...det finns mängder med bra IT-bolag att investera i, majoriteten delar ut relativt lite av vinsterna tyvärr. Personligen tycker jag att Cisco, Apple, Intel och IBM är riktigt intressanta för en lång tid framöver. De ligger mycket långt framme inom nästa stora "IT-Boom"...nämligen AI!

Jag äger IBM därför att de sedan länge varit en mycket stor spelare inom AI-utveckling. Om någon av er mot förmodan är en nörd (som jag är) så tveka inte att titta på hur de har använt AI under Wimbledon de senaste åren. Dessutom har de ganska lång erfarenhet av "Watson".

Jag äger IBM därför att AI är framtiden inom IT.

Där ligger IBM ganska långt före många konkurrenter. AI som teknologi är många väldigt rädda för, men en sak är säker...vanliga jobb är påväg att försvinna till fördel av automation. Industriella revolutionen visade att vi definitivt kan ställa om inför en sådan utmaning.

AI kommer högst troligt att vara vår tids "industriella revolution". Jag känner mig därför väldigt trygg med att äga IBM med vetskapen om att de har satsat på framtiden. Att de dessutom har gedigen erfarenhet av AI sedan tidigare är bara ett stort plus.

Två inlägg tycker jag sammanfattar min egna uppfattning av IBM så jag länkar dit istället för att säga samma sak....mycket läsvärda inlägg:

http://fermentumvitae.blogspot.com/2019/07/ibm-ar-det-dags-for-ett-inkop.html
http://fermentumvitae.blogspot.com/2019/07/ibms-andra-kvartal-samarbete-med-at.html


Men den stora trenden inom IT är just nu Automation. I princip varenda lösning jag är med och designar och felsöker innehåller produkter från IBM. Mycket av IBMs produkter är dessutom anpassade för automation. Men IBMs marknad är generellt sett bara i relativt stora bolag och där är konkurrensen tuff

Jag tror dock att IBM har en produktportfölj att kombinera automatisering med AI och det kommer generera stora pengar åt IBM i framtiden.

AI har potentialen att helt eller delvis ersätta mycket högt kompetenta specialister. Automation har potentialen att helt eller delvis ersätta relativt låg kompetens. Kombinera AI och Automation och ni förstår säkerligen varför det är intressant att satsa på.

I princip varenda företag av rang har just nu minst ett AI-projekt som de jobbar på. Syftet är såklart att "träna en algoritm" att fatta korrekta beslut. Där är vi inte ännu, men vi har kommit väldigt långt och det är bara en tidsfråga innan vi ser det i större skala.

Jag skulle inte bli förvånad om vi inom 10 år ser ett digitalt sjukhus som ställer korrekta diagnoser helt utan läkares bedömning - som dessutom har en otroligt låg felmarginal. Det är den kompetensen som AI kan ersätta.

Så varför stå utanför den marknaden när IBM har satsat i flera år på AI?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar