onsdag 9 oktober 2019

Sverige som ett företag? Vi går back.

Det har äntligen (tog bara 10+ år) börjat diskuteras på politisk nivå att vi har en ekonomi som inte riktigt går runt och man kan nästan tro att det är ett aprilskämt....men tro det eller ej, politiker och journalister har äntligen börjat granska den stora flyktinginvandringen som pågått en längre tid.

Sveriges kommuner blöder pengar p.g.a flyktinginvandring - DET är fakta!

Det har kommit många artiklar den senaste tiden som visar på samma sak, att sveriges kommuner går flera miljoner back och att ekonomin inte går ihop när kommunerna skall betala uppehälle för så många personer på en och samma gång.

ÄNTLIGEN säger jag, precis som Gert Fylking! För ärligt talat kunde väl ingen smart människa ha trott något annat än att det skulle kosta enorma summor pengar? Pengar som uppenbarligen inte fanns från första början.

Det ironiska i det hela är ju att det faktiskt INTE är kommunerna som tagit beslutet utan de har blivit tvingade av regeringen att ta emot alla flyktingar - oavsett om det funnits ekonomi för det eller inte.

Så den gamla klyschan att det är invandrarnas...förlåt flyktingarnas fel... håller inte. 

För det här är ett problem som till 100% skapats av en inkompetent regering och som drabbar hela Sverige. Det är bara så oerhört tragiskt att naiva människor styr vårt land och har blundat för problemet alldeles för länge.

S.k alternativa tidningar med presstöd har flaggats som fientliga och inte ansetts "tycka och tänka rätt" av den "riktiga" presskåren. Detta har de skrivit i om flera år med argument som nu diskuteras i både Aftonbladet, Expressen, DN samt SVD.

Läser man dessa artiklar så kan man bl.a höra hur kommunerna beklagar sig över följande:
 • -Det går inte att anställa en person som inte kan varken läsa eller skriva eller förstår språket.
 • -Det finns inga bostäder, men ändå måste kommunen skaffa fram det.
 • -Det finns väldigt få jobb inom kommunerna och det innebär redan låga skatteintäkter.
 • -Det går inte att hantera situationen när befolkningen ökar med 25% över en natt.
 • -Det tär på samhällets funktioner i övrigt då det är svårt med förståelsen för svenska seder och traditioner.
 • -Det finns inga pengar till att hjälpa flyktingar och de kostar mycket pengar.

Jag är tyvärr inte det minsta förvånad att en oerhört vänsterdriven regering inte kommer fram till samma slutsats. Det är bara att titta på alla dumma förslag som kommer från S+V+MP+C som man ibland tror är rena rama skämtet. För den som fortfarande kan tänka själv så kan man tydligt se att de blivit "infiltrerade" av islamska fanatiker som på "demokratiska" och politiska grunder försöker förändra Sverige inifrån. Troligtvis är det inte allt för svårt att bli invald i V/S/MP/C i vissa regioner om sin lokala imam har sagt vem man skall/måste rösta på.

T.ex var det nu senast att man skulle börja utbilda imamer på högskolan. Förvisso utbildar vi även präster där, men något säger mig rätt förslag snarare vore att avskaffa religion från staten helt och hållet snarare än att främja skiten oavsett form.

SÄPO har varnat för detta för längesedan - men ingen i regeringen verkade ta det på allvar. För inte kan väl neutrala Sveriges regering på allvar tro vår egen säkerhetspolis när de kommer med skrämmande fakta som inte passar in som PK politik?

Några oroväckande saker verkar ske i kommunner runt om i landet:

 • -Det finns inga pengar till att betala kaffe till kommunala arbetsplatser längre.
 • -Det finns inga pengar till att driva skolor effektivt längre, fler elever och mindre personal.
 • -Det finns inga pengar till att ge varm mat till äldre på boenden längre.
 • -Det finns inga pengar till att värma upp äldreboenden längre.
 • -Det finns inga pengar till att driva kommunala verksamheter som t.ex Servicekontor och dylikt.

Överlag kommer det många oroväckande indikationer på att det saknas pengar. Och just nu skriker kommunerna att det beror på flyktingmottagningen. Det stämmer till stor del men med eller utan flyktingar så kan man ställa sig frågan hur en kommun hade mått som ett företag.

Alla sveriges kommuner tillsammans ingår i koncernen Sverige! Hur lyckas vi gå så mycket back?

Jag måste erkänna att jag tillhör den skaran som anser att sverige tagit in PÅ TOK för mycket flyktingar på för kort tid. Det går inte jämföra med tidigare flyktingströmar då vi denna gången tagit från en del av världen som till väldigt stor omfattning inte passar in i den västerländska kulturen....och som i princip i varenda världsdel gång på gång visar att den inte vill anpassa sig.

 Och även om flyktingar denna gången kostar massvis med pengar och kommer att kosta massvis med pengar även i framtiden....så måste man ändå se lite längre än så och berömma kommunerna för att hela tiden hitta dem sämsta beslutsfattarna.

För det finns många gånger pengar i kommunerna bara man letar och tittar efter vart pengarna tar vägen. Det är ju inte helt ovanligt att kommunpolitiker många gånger är väldigt outbildade och lever på "gamla meriter". Det är alltid lätt att spela bort någon annans pengar för då behöver man inte bry sig om  att förvalta dem väl.

Några exempel på dåliga ekonomiska beslut som kommuner ofta fattar är:
 • -De väljer att bygga helt meningslösta byggnader i hopp om att storföretagen skall etablera sig i området. Bara för att du bygger en stadium som kan ta 20,000 åskådare betyder det inte att Barcelona kommer att etablera sitt ungdomslag där.
 • -De väljer ofta att fatta extremt dåliga ekonomiska beslut som är mycket förödande i långa loppet. Det kan vara allt från att man väljer en lokal leverantör med taskig ekonomi som senare går i konkurs till att man väljer den dyraste leverantören utan att kontrollera marknaden.
 • -Kommuner är styrda av Lagen om Offentlig Upphandling, i praktiken innebär det ofta otroligt billiga skitlösningar som i långa loppet bara kostar pengar. 
 • -Kommuner använder sig av dyra konsulter (mig inklusive) men lyssnar sällan på dem utan gör ändå som de själva vill.

Min poäng är att kommuner många gånger drivs av politiker/personer som inte har något ekonomiskt sinne. Min erfarenhet som konsult är att det nästan ALLTID blir problem när man kommer till offentlig verksamhet. Sunt förnuft och ekonomiska beslut finns det inget intresse av.

En normal dag med en offentlig kund brukar bli att man förklarar ett problem och vad det kostar att åtgärda permanent. Ofta har dem något fel som de inte själva visste om att de hade, ett problem som ofta kostar pengar....eller ett felaktigt arbetssätt som kostar pengar. Spelar ingen roll hur högt man lyfter det eller hur politiskt duktig man är...man får ofta ett nej.

En normal dag med en privat kund brukar gå till på ungefär samma sätt, men sedan när man börjar diskutera ekonomi så kan man argumentera för sin sak och få ekonomiska beslutsfattare att förstå konsekvenserna av handlingar. Det blir ofta en "business"-diskussion. Man fattar ofta ett ekonomiskt beslut. En offentlig kund fattar nästan bara politiska och policybaserade beslut - de är skitdyra för oss skattebetalare.

I företagsvärlden pratar man ofta om vikten av lönsamhet, d.v.s när alla summerade intäkter överstiger alla summerade kostnader. Ett företag som går med vinst är helt enkelt lönsamt. Ett företag som går back kommer att gå i konkurs förr eller senare.

Just nu BLÖDER företaget Sverige pengar. 

Det är en kombination av oansvariga beslutsfattare och oansvarig flyktinginvandring! Men det går inte att skylla hela kalaset på flyktingmottagandet. MINST lika mycket pengar går åt för att lokala kommun-politiker fattar otroligt dåliga ekonomiska beslut som inte har ett dugg med invandring att göra.

Men en sak är säker, Sverige går väldigt mycket back just nu och någonstans måste det sparas. Det finns bara två sätt att styra upp ett företag. Antingen minskar man sina kostnader eller så ökar man sina intäkter. Båda sätten kan bidra till ökad lönsamet.

I företaget Sverige innebär det att vi måste höja skatterna för att öka intäkterna. Men politikerna pratar snarare om det omvända - att minska en hel del skatter.

Omvänt så måste vi i företaget Sverige minska kostnaderna för att öka lönsamheten. En stor kostnad just nu är en hel drös med flyktingar som går på bidrag och belastar andra system med ytterligare kostnader (tandläkare, läkare, skolor osv). Även om vi till viss del stängt gränserna och börjat se över situationen så måste vi hantera den kostnaden som vi har här och nu.

Om inte antalet personer som går på bidrag minskar på valfritt sätt (utvisning av kriminella, hårdare krav på att lära sig svenska, inte erbjuda fri tillgång till vårt sociala skyddsnät utan motkrav, arbete) så kommer kostnaden att bestå och troligtvis öka framöver. Politikerna verkar oförmögna att ta tag i även detta problemet.

Så företaget Sverige verkar ha en framtid där intäkterna minskar (Skattesänkningar) och bidragstagarna ökar (flyktingar, arbetslösa osv). Det finns ingen ekonomi i hela världen som kan få ihop den ekvationen.

Detta vansinne måste stoppas innan företaget Sverige går i konkurs! Vi är påväg in i en lågkonjunktur med en större mängd arbetslösa på ingång. I praktiken kommer vi därför att få betydligt lägre skatteintäkter framöver, vilket tyvärr får en hävstångseffekt på den redan dåliga ekonomin Sverige har.

Jag skulle inte bli förvånad om helt vanliga ärliga skattebetalare kommer tvingas betala ännu högre skatter för att få ihop ekvationen. För hur tusan skall den här ekvationen gå ihop annars?

Jag har förresten även läst en rapport nyligen som visar att fler höginkomsttagare och högutbildade har börjat att flytta ut från sverige (SCB har statistiken). Vågar man vara fräck och påstå att dem inte vill vara med och finansiera/investera i ett företag i kris med en otroligt dålig ledningsgrupp? 

Tyvärr har jag också funderat i dem banorna för jag ser inte mycket framtid i Sverige om 10 år om inte något oerhört drastiskt sker som vänder utvecklingen :/.

2 kommentarer:

 1. Bra inlägg.
  Kan nästan tro att jag skrivit det själv....lite hybris kanske.
  Ju mer insikt jag får som förtroendevald revisor i den kommun jag bor, ju mer förvånad blir jag,
  Även jag (vi) har funderingar på att fly landet, men det går inte förrän om några år, istället har jag dragit ner på arbetstiden för att på så vis betala in mindre skatt i kronor till vansinnet.
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
 2. Hej Fattigbonddräng och tack för kommentar!

  Jag får erkänna att jag skrattat både en och två gånger när jag läst dina inlägg och tänkt samma sak!

  Vågar man fråga vad för dumheter du stöter på? Vet att du inte får dra konkreta exempel - men lite nyfiken blir man ju. Som konsult ser man ju mycket vansinne...

  Jag har mest planer på att fly landet men har inte blivit något konkret av det ännu. Det är samma här, ett par år bort i tiden - minst. På någotvis hoppas jag ändå att det går att rädda till slut.

  Det är ingen dum tanke att jobba mindre, jag håller på att överväga tanken att jobba som frilansande konsult och bara ta jobb jag tycker är intressanta.

  Det skulle frigöra mycket tid, men jag har inte anpassat mina kostnader efter det ännu. Hur många timmar jobbar du som egen?

  SvaraRadera