fredag 13 mars 2020

Då blev det köp i CVX, KIND, TIGO efter rasen.

En sak som händer när börsen  faller kraftigt på väldigt kort tid är att det uppstår många intressanta ingångslägen i bolag som över tid presterat väl. Problemet just nu är att det gått fruktansvärt fort och även de som haft likviditet (kapital tillgängligt) har väl inte haft tillräckligt för att köpa allt som man är intresserad av?

I princip skulle jag kunnat öka på i varenda bolag i min portfölj igår men jag valde ändå ut några intressanta bolag som trots dagens uppgång inte rekylerat ännu.

Jag resonerar som såhär:
  • -Trots att medier hypar influensan till förbannelse så att alla evenemang och sportaktiviteter skjuts upp så kommer det förr eller senare återgå till normala omständigheter.
  • -Folk kommer m.a.o fortsatt kunna gambla och beta på sport och därför köpte jag på mig mer Kindred trots den riskabla marknaden. F.d unibet tror jag kommer klara sig över tid och om de går under så bör marknaden krascha totalt. Finns i princip inga regeringar som inte försöker få tillbaks svarta pengar via casinon och bettingbolag, det lär fortsätta. Men i korta perspektivet bör Kindred rasa ännu mer med alla inställda evenemang.
  • -De flesta produkter behöver fortfarande olja av något slag. Vi tänker väl främst på bensin och dylikt, men enkla saker som två. schampo, plast, påsar osv innehåller olja av något slag. Världen skulle definitivt inte fungera utan olja oavsett vad foliehattarna som kramar träd verkar tro.
  • -Sydamerika är en gigantisk marknad med relativt stor befolkningstäthet och mobiltelefoni, internet samt kommunikation är ett grundläggande behov även där. Millicom har signalerat sänkta utdelningar och ett återköptsprogram, däremot är kassaflödet på kort sikt ett problem. Jag tror att det är ett ypperligt tillfälle att få en stabil varkesamhet till ett billigare pris. 

Jag kommer förmodligen att flytta lite mer kapital till Nordnet-kontot under nästa vecka om det fortsätter neråt. Det finns fortfarande många intressanta bolag att köpa mer i, men man skall också komma ihåg att när hela världen stannar upp så finns det inte någon som kan uppskatta konsekvenserna av det.

Q1 och kanske t.o.m Q2 rapporterna kommer att visa i vilken riktning vi är påväg. Jag själv har upplevt att i princip varenda kund håller i pengarna och vägrar göra investeringar och då pratar vi trots allt om grundläggande infrastruktur. Det kommer vara sjukt jobbigt framöver när det sprider sig....svallvågen kommer svepa med sig ett par bolag garanterat - förhoppningsvis inget bolag jag investerat i!

Men trots att jag gått "back" ca 170,000:- senaste månaden så sover jag precis lika gott för det. Det är pengar som är långsiktigt investerade på börsen och som jag inte har något behov av just nu.

Vi är trots allt egentligen bara tillbaks till 2018-2019 och sover du inte gott nu så vänta tills något liknande händer som finanskrisen, it-bubblan eller varför inte 1929-1932? I vilket fall som helst så skall pengarna jobba på börsen.

Min största risk just nu är att jag inte kan släppa Kindred, vi får se hur mycket pengar det kommer kosta mig i slutändan! Det är trots allt bara 2% även om det skulle skita sig riktigt illa!

2 kommentarer:

  1. Jag investerar frekvent i Spiltan Invest Sverige med 1000 kr varje tillfälle och bygger därigenom upp en bra grund förhoppningsvis
    hälsar
    Robert

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej unknown och tack för kommentar!

      Det är såklart också ett alternativ om man inte vill välja och vraka själv! Personligen föredrar jag dock att kapa mellanhänder och jag tror själv inte på s.k "aktiv förvaltning" där någon annan tar en avgift för att göra samma sak som jag kan göra själv.

      Man skall ju dock alltid anpassa sitt sparaden och sin risk till det som känns bekvämt! För mig är fonder därför något jag undviker som pesten av just anledningen att jag inte kan styra innehållet själv!

      Finns många som förespråkar fonder och det går minst lika bra för dem portföljerna så du är nog inte fel ute :)!

      Radera