onsdag 25 mars 2020

Regeringens vansinnesbeslut påverkar utdelningar negativt

Den 8:e mars skrev jag senaste inlägget och konstaterade att världen har fått fnatt. Kort därefter fattade många regeringar i Europa beslut som indirekt sätter företag i konkurs inom ett par dagar. Över en natt tappade många bolag över 90% av sina intäkter samtidigt som de fortfarande står med alla kostnader. Inget företag, inte ens de rikaste, överlever den situationen någon längre stund.

Trots det har Regeringen:
 • -Skapat en RIKTIG kris ur tomma intet.
 • -Hånat företag, som de själva satt i knipan, genom att erbjuda lån via banker med sedvanliga kreditprövningar.
 • -Hånat aktieägare genom att yttra sig att bolag borde slopa utdelningarna FRÅN 2019 för att hantera krisen de själva skapat!
 • -Fattat extremt panikartade beslut baserat på exceptionellt dålig data.
Regeringen har skapat den ekonomiska krisen ur tomma intet

Sverige var lite mer passiva än våra grannländer - och det var väl det enda bra beslutet de har fattat. Det tog bara några dagar extra innan även Sveriges regering satte bolag efter bolag i konkurs.Att bolag går i konkurs är absolut inget nytt men oftast tar det veckor, månader och ibland år av dålig lönsamhet. Sakta men säkert över en lång tid brukar dålig lönsamhet urholka ett bolag innan det till sist inte går att undvika en konkurs. Konkurs sker oftast p.g.a ett företag inte längre har tillräckligt med intäkter för att täcka sina kostnader.

Jag jobbar en hel del med strategi och planering åt mina kunder, många kunder har blivit extremt hårt drabbade av regeringens beslut. Några kommer definitivt att gå under den kommande veckan och majoriteten kommer gå under inom någon månad. Några få riktigt stora kunder har en kassa för att överleva något år utan intäkter.

Det spelar ingen roll hur noga man är med sin riskplanering, INGET företag har en plan för hur man skall undvika att tappa 90% av sina intäkter över en natt. Alla som tror något annat är på riktigt totalt naiva (egentligen vill jag kalla er något helt annat men ni får komma på lämpligt ord själva). Regeringen har definitivt 100% av ansvaret och det är inte någon företagares fel.

Vad tycker folk om företagen som går i konkurs?


Jag har läst bloggar, läst kommentarer, läst tidningsartiklar, sett på nyheter...många gånger syns kommentarer som ifrågasätter varför företag inte har några marginaler - självklart skall de ha marginaler och kunna planera för en nedgång...givetvis skall de klara 90% intäktsbortfall. Ni som tror att företag fungerar så behöver på riktigt ett kraftigt nyp i örat så ni får en korrekt verklighetsuppfattning.

Vad som är en rimlig lönsamhet går alltid att diskutera men någonstans mellan 3-10% har de flesta bolag som anses ha en god ekonomi i balans. Kapa 90% av intäkterna så går det fort, ruggigt fort.

När regeringen STÄNGER ekonomin TOTALT över en natt så försvinner i princip alla intäkter över en natt för många branscher. Alla övriga branscher har någon form av lönsamhet/intäkt från dessa branscher också så det blir en tsunami-effekt som troligtvis ingen kan överblicka konsekvenserna av. En sak vet jag i.a.f med säkerhet - Sverige kommer behöva avverka mycket skog för att trycka sedlar för att fylla på skattkistan....för den kommer gapa tom framöver p.g.a idiotiska panikartade beslut.

Vissa branscher har helt enkelt inga marginaler, det GÅR inte få marginaler i vissa branscher - de är  helt enkelt så prispressade att företag "lever för dagen". Restaurang-branschen och tjänste-sektorn är extremt låga marginaler på...så även med världens bästa planering så kan en sjukdag eller två från en anställd dra ner lönsamheten till noll på en månad vid full beläggning! Så fungerar marknadsekonomi med prispress och konkurrens!

Det finns såklart många andra branscher med exempel på bolag som har dålig lönsamhet även under normalt marknadsläge. Klyschan att bolag med dålig lönsamhet har en dålig affärsidé har en viss poäng, men om bolag uppenbarligen klarat av att överleva 10+ år och sedan behöver avvecklas p.g.a 90% intäktsbortfall över en natt p.g.a politiska beslut - då är det definitivt inte affärsidén som är problemet.

 Regeringen har hånat företag med totalt värdelösa krediterbjudanden

Den första åtgärden regeringen gjorde var att de erbjuder bankerna en kreditlina på 500Miljarder kronor så att likviditeten finns vid behov. Egentligen var det ju Riksbanken som "erbjöd" detta, men på regeringens initativ. Det komiska är att bankerna måste genomföra sedvanliga kreditprövningar för att företag skall få ta del av lånen. I praktiken innebär det att inte ett endaste bolag i akut behov av pengar kommer få låna en endaste krona. Bolag som går back varje timme och inte har några intäkter kommer, precis som personer utan jobb/intäkter, inte få några lån.

Hade jag varit företagare och fått det här "erbjudandet" av regeringen så hade jag på riktigt funderat på hur jag kan undvika varendaste krona i skatt i framtiden. Det är så sjukt skrattretande att jag inte ens hittar ord att beskriva hur idiotiskt det är. Det är lika korkat som alla SMS-lån som erbjuds till personer som inte ens kan betala sina räkningar.

Den andra åtgärden som infördes var att slopa karensdagen och sjuklönekostnaderna för företag. Det är i första hand en åtgärd för den anställde och gynnar knappt företagen själva - för handen på hjärtat, det är inte ett dugg värre än valfri influensa varje år så fler som är sjuka är det definitivt inte. Dessutom skall företagen dra löneavdrag precis som vanligt och någon gång i april får vi hoppas att försäkringskassan officiellt låter oss ansöka om ersättningen.

Den tredje åtgärden som infördes var att tillåta företag att permittera anställda i olika valörer och få viss ersättning från regeringen. För ett bolag som volvo och sas är det skrattretande, totalt skrattretande. SAS permiterar exempelvis nästan 10,000 anställda men står för hela kostnaden själv för 5000 anställda. Volvo stänger sina fabriker och står med 50% av kostnaden själva. Ja ni hör hur korkat det låter. Företag som betalar världens högsta skatter förväntar sig nog betydligt bättre kompensation än 50% när regeringen stryper deras intäkter med 90% eller mer.

Det finns många andra åtgärder att diskutera också men det finns bara en enda åtgärd som hjälper och det är att kompensera företag 100% från skattkistan - annars ge f-n i att sprida värdelöst valfläsk! Ni hånar våra företag och kommer som en konsekvens göra tio-tusentals anställda arbetslösa.

Regeringen hånar aktieägare genom att försöka få företag att slopa utdelningen för 2019!

Det brukar inte vara ovanligt att företag som går dåligt behöver sänka eller slopa sin aktieutdelning helt. Jag har faktiskt inget problem med det, ofta sker det naturligt och jag äger många bolag som gjort det redan. Kanske är Ratos och Kindred de mest kända bolagen.

Däremot blir jag sjukt irriterad och mentalt upprörd när man läser att regeringen försöker påverka bolag som gick med mycket goda vinster för 2019 att slopa den utdelninge till oss som var med och finansierade kalaset!

Problemet med den svenska börsen är att det är riktigt värdelöst kassaflöde och att bolag tillåts hålla inne med vinstutbetalningen till oss aktieägare. Det är tyvärr sådana regler i Sverige (och egentligen en ganska god anledning att hålla sig borta från svenska börsen). Många andra länder och börser har en betydligt striktare förhållning till att utdelningar (om styrelsen beslutar om det) skall betalas ut snabbare och därför håller inte bolagen på pengarna till aktieägarna.

Personligen tycker jag att Svenska börsen borde fungera så också och många bolag som delar ut i Q4 har hållt i aktieägarnas pengar i nästan ett år. Det är helt sjukt faktiskt, och hade reglerna varit mer som på utländska marknader så hade vi inte haft ett probelm i sverige nu heller. Då hade aktieägarna som höll i sina aktier under hela 2019 fått ta del av bolagets utveckling.

Förmodligen hade många bolag också valt att betala ut betydligt mindre andel av vinsten om det direkt påverkade kassaflödet. Vad som är bäst är såklart tycke och smak, men jag tycker verkligen att regeringen är ute på riktigt tunn is när de försöker påverka företag att hålla inne sina vinster för 2019 till aktieägarna. Det är vinster vi definitivt bör få ta del av eftersom reglerna är så korkade att de får hålla på pengarna så länge.

Det som gör mig upprörd är framförallt att det är regeringen själva som skapat krisen och sedan förväntas bolagen själva betala kalaset. Det är ingen vild gissning att företag framöver kommer göra ännu mer för att undvika betala skatt i sverige - regeringen har tydligt demonstrerat nu vad företagen har betalt skatt för.

Jag har redan hört, med mina parabolöron, snacket hos kunder att de kommer flytta bort mycket av sin verksamhet från sverige p.g.a regeringens arrogans för de höga skatterna och vad de får tillbaks.

Regeringen har fattat panikartade beslut på extremt dålig data
(egentligen total avsaknad av underliggande data)

I tidigare inlägg har jag många gånger ifrågasatt beslut som fattas på icke vetenskapliga grunder och på otroligt dålig underliggande data. Klimat-debatten och vår regerings beslut (inte mins MP's påverkan) är ett sådant exempel.

I företagsvärlden finns det ett uttryck som många chefer och ledare får lära sig (vet inte varför, men det förekommer i de flesta konferanser för ledare) som heter:
 • -If you can't measure it, you can't manage it.

Jag antar att någon ekonom försökt skapa någon form av argument att om du inte vet vad dina resurser går åt till så kan du inte fatta rimliga och korrekta beslut. Ofta pratas det om att man istället gissar sig till beslut istället för att fatta väl igenomtänkta beslut.

Det här är hur tydligt som helst i klimat debatten där vi har fanatiker som inte ens vill lyssna på örat att datan som används är 1% komplett och 99% okända faktorer. Vi kan inte ens förutstå morgondagens väder p.g.a avsaknad av data.

Corona-viruset kvalificerar också i den kategorin, sakta men säkert tillkommer mer och mer data. Besluten som fattas baseras på rena och skära gissningar utan underliggande data som supporterar besluten.

Det finns mycket välformulerade artiklar från näringslivet att läsa, inte minst i Sverige från 3:e AP-fondens förvaltare Kersin Husseius som beskriver orimligheten i regeringens beslut. Något lynch-mobben (som tror att ni blir döende så fort ni går nära någon som hostar) vägrar förstå eller se rimligheten i.

Det finns även mängder med välskrivna artiklar från professorer och mattematiker som ifrågasätter världens galenskap att fatta potentielt katastrofala beslut när majoriteten av all data är okänd. Här är ett exempel: We Need Better Data Before We Make Stupid Decisions

Googlar man runt lite finner man mängder med liknande artiklar. Tittar man istället på instagram, facebook, aftonbladet, expressen o.s.v så finner man lynch-mobbens varianter som visar följande:

 • 16497 döda 
 • 377529 smittade
 • vilket ger en dödlighet på drygt 3,4%.
 •  
 • 36 döda i Sverige
 • 2272 smittade i Sverige
 • vilket ger en dödlighet på drygt 1,5%
Tittar man på vilka länder som drar upp statistiken för dödligheten så är det ingen raketforskning att det tillhör betyldigt fattigare länder än Sverige. Den som reser mycket kan också dra slutsatsen att seder och traditioner i många av dessa länder definitivt bidrar till att fler personer automagiskt blir smittade.

Exempelvis så hälsar man i Spanien genom att pussa varandra på kinden flera gånger. I Italien så har de en extremt hög genomsnittsålder och man bor dessutom under samma tak unga som äldre många gånger. Och det var bara några exempel.

I sverige hälsar vi inte på okända personer genom att i princip "minispotta" bredvid okända personers munnar. Vi har tråkigt nog också redan segmenterat de äldre från våra hem och vi bor betydligt mer ensamma.

Som med all statistik går det att bryta ut minsta gemensamma nämnare och kalla det för underliggande data. Detta kan man sedan göra beräkningar på, det finns mycket duktiga mattematiker som klarar av det (jag är inte en av dem, men jag beundrar dessa personer starkt!).

Eftersom vi aldrig tidigare har brytt oss om att föra statistik över en helt vanlig influensa så har vi heller ingen jämförbar data att göra antagenden mot. M.a.o "if you can't meassure it, you can't manage it" så går det under inga omständigheter fatta bra beslut. I sådana lägen är det enda rätta att vara restriktiv snarare än aggressiv och avvakta bättre data så att beräkningarna är mer trovärdiga.

Många av oss sitter helt enkelt och spekulerar och gissar, att jag och du gör det är en sak. När regeringen stryper hela svenska ekonomin på en ren gissning - det är såklart ett fullkomligt orimligt agerande!

Utan att blanda in emotionella aspekter i kalkylen så är det dessutom fullständigt orimligt att totalt sänka sveriges ekonomi för att *EVENTUELLT* skydda några få % av den äldre befolkningen som ironiskt nog bara kostar staten pengar.

Det är verkligen helt vansinnigt agerande!

Fick för övrigt frågan i veckan om jag hade tyckt samma sak om min mamma/pappa var drabbade och då svarade jag: -Såklart, och det står jag fast vid.Sanna mina ord, när vi blickar tillbaks på den här tiden så kommer det gå till historien som människans mest korkade agerande någonsin, alla kategorier. Och kostnaden/äran kommer tillfalla sittande regering! Det tråkiga är ju att det inte verkar hjälpa att byta regering heller då alla partier verkar vara lika beslutsamma att trycka på knappen istället för att tänka till. Det bådar verkligen inget gott inför nästa val.

Ironiskt nog har jag sett mängder med kommentarer och artiklar om hur mycket bättre parti X skulle hanterat saken. Jag är tveksam, det är bara att inse att politikernas uppdrag nuförtiden mest verkar vara att sko sig själva på ett eller annat sätt. Att fatta rationella, långsiktigt goda beslut för nationens bästa - den tiden är förbi med decennier.


Nä nu skall jag sova så jag kan förbereda alla goda resturangbesök och resor den kommande veckan! Det är fantastiskt skönt faktiskt att flygen, tågen, vägarna samt restaurangerna är tomma på folk och att man kan sitta i lugn och ro och avnjuta det. Om regeringen får bestämma skall det pågå till Maj, då finns inga jobb kvar att gå till heller. Men jag passar på att njuta lite till så länge det varar!

P.s - jag har givetvis gjort mängder med aktie-affärer under turbulensen som varit också men det kommer i ett annat inlägg!

2 kommentarer:

 1. Att Volvo stänger är väl inte Svenska regeringens fel. Dom får ju inga delar från sina underleverantörer. Så du måste mena regeringar i andra delar av världen. Tycker Svenska regeringen tagit det väldigt försiktigt mot andra i världen. Men att det är ett allvarligt läge de håller jag med om när dom ekonomiska hjulen liksom tvärstannat. Utgifterna finns ju som sakt fortfarande kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats och tack för kommentar!

   Du har helt rätt, jag var nog onödigt otydligt att jag drog Volvo och SAS som exempel i samma mening. SAS och Volvo är dock båda tillräckligt stora för att permitera väldigt många anställda och kostnaden finns där oavsett. Med tanke på den löjligt höga skattesatsen i sverige och vad Volvo bidragit med i sammanhanget så när det verkligen krisar, p.g.a politiska beslut och inte företagsmässiga, så bör företag få betydligt bättre hjälp än 50%-iga kostnader.

   Jag jobbar till och från mot en del av Volvo-bolagen och det finns att göra och långt ifrån alla delar saknas för produktion.

   Däremot är ju företagsledare för sådana här bolag inte dumma och de ser såklart en möjlighet att ta tillbaks lite skattepengar med permiteringar...en liten flytväst för kommande problem p.g.a stillastående fabriker i Kina. Det har inte slagit mot Volvo ännu, men det kommer.

   Sverige har som sagt var varit något mer restriktiva med åtgärder men det stryps åt alldeles för mycket redan och det snackas om ännu hårdare åtgärder. I det stora hela spelar det mindre roll, det är katastrofalt och fullständigt orimligt i sammanhanget det som sker och skadan går definitivt inte att reparera om inte staten täcker exakt allt de åstadkommit.

   Det är som sagt var inte företag som går under p.g.a ekonomiska problem utan av politiska beslut. Volvo är ju bara en liten del i sammanhanget, det lär definitivt slå genom alla branscher lika hårt med olika perioders mellanrum.

   Själv jobbar jag med IT och ser en markant nedgång och alla jag känner i branschen jobbar mer eller mindre med pågående projekt - absolut inte ett skvatt har kommit in sedan slutet av Februari. Förr eller senare är orderstocken slut och det finns inte en chans att fylla på den när hela världen står stilla.

   Hade Sverige åtminstone haft stake nog att inte döda den inhemska ekonomin också så hade det i.a.f funnits en marknad att verka på. Men tro mig, den är helt stendöd i alla branscher som jag konsultar mot!

   Radera