fredag 1 maj 2020

Är detta slutet på utdelningar?

Jag lovade att hålla mig borta från mer politiskt vinklade inlägg och koncentrera mig mer på portföljen, men senaste tidens händelser och diskussioner gör det i princip omöjligt för mig. Du kan sluta läsa direkt nu om det stör dig för det blir bara värre längre ner ;-) - fritt att gnälla som kommentar också!
  
Man gör nog rätt i att ställa sig frågan i alla fall. Det blir allt mer tydligt att Sveriges politiska organisationer har blivit infekterade av fanatiker utan verklighetsförankring. Dessa fanatikers högsta mål tycks vara att - med skattebetalarnas pengar - lura med sig Sveriges befolkning i PK-träsket.

Nu för tiden är det inte lika vikttigt att sätta sig ned i lugn och ro och diskutera fakta, sedan överlägga faktan som presenteras, framföra sina argument och motargument och sedan fatta beslut som gynnar Sverige som nation.

Det är faktiskt riktigt skrämmande hur mycket mer socialistiskt och företags-hatande Sverige blivit den senaste tiden. Detta började långt före Corona-tider men har pågått en längre tid och det är ingen hemlighet att våra PK-politiker i V,S,MP,C-ledet inte har en aning om hur ekonomin eller företag fungerar och att de har varit drivande i en utveckling som just nu är utan kontroll.

Man kan, föga förvånande, inte förvänta sig att individer som inte förstår sig på marknadsekonomi skall fatta sunda beslut som är gynsamma för företag. PK-tramset har tyvärr spridit sig lång åt högern också så jag är tveksam till att det hade blivit bättre - men där har i.a.f en betydande mängd individer erfarenhet från hur företag fungerar. Den rödare delen av politiken verkar mest skrika högt så fort ett företag tjänar pengar som de inte behöver skatta bort direkt. Någon annan får betala kalaset är deras lösning på sina egna problem.

Indragna aktieutdelningar har i princip ingen reell effekt

Socialismens baksida börjar synas även på aktiemarknaden nu. Många svenska bolag, med god utdelningshistorik och bra kassaflöde, har ställt in sina utdelningar efter regeringens utspel om att de minsann inte skall få några stöd-paket om de delar ut pengar till aktieägarna. Detta finns mängder med åsikter om och där är min personliga åsikt att vi är riktigt illa ute när regeringen talar om hur marknaden måste fördela sin kassa för att ta del av det höga skattetrycke.

Att dessa företag har betalt helt HISKELIGT SJUKT STORA summor i skatt genom åren...det tycks våra politiker ignorera och försöka vifta bort med en klackspark. De försöker föra en skamlös propaganda för att smutskasta företag - speciellt mot de företag som tjänar pengar och har skött sin ekonomi, men även mot bolag som knappt kan få några marginaler p.g.a de höga skatterna.

De kör med utpressningsmetoden att det minsann inte finns några skattepengar att hämta, vid behov, om de delar ut några pengar till aktieägarna i form av utdelningar. Man kan tycka vad man vill om det, men de har betalt skatt i alla år de också och man drar alltså gränsen vid att företag inte får dela ut kapital till sina ägare via s.k aktieutdelning.

I sann socialistisk anda väljer man helt enkelt att inte sätta sig in i hur systemet fungerar och förväntar sig att våra redan hårt beskattade företag skall ställa upp och inte plocka ut sina surt förvärvade pengar på något annat sätt. Givetvis kommer det inte fungera så i praktiken!

Jag skall berätta en hemlighet. 

Pengarna kommer delas ut förr eller senare i någon form, inte nödvändigtvis som aktieutdelning - men pengarna kommer hamna hos ägarna. Det finns många sätt att undvika svenska hitte-på-skatter och det finns minst lika många sätt att överföra kapital till aktieägare trots att det inte kommer som en aktieutdelning.

Det vi ser hos många svenska storföretag just nu är såklart att de vill göra det så lukrativt som möjligt för oss aktieägare genom att minska sina kostnader med hjälp av diverse statliga stödåtgärder....ett sätt att få tillbaks lite kapital helt enkelt - som senare går att överföra till aktieägarna.

Givetvis kommer de absolut inte sitta på avbytarbänken och titta på när rent-ut-sagt dåliga och olönsamma företag konsumerar deras skatte-pengar för att eventuellt undvika konkurs under några månader till. Anledningen till den dåliga lönsamheten kan vara många men en mycket bidragande orsak är det höga skattetrycket.

Så när jag säger att Socialismens baksida börjar synas även på aktiemarknaden nu - så betyder det att jag tycker att regeringen är ute på riktigt djupt vatten när de förväntar sig att våra större bolag skall vara med och bekosta hela deras experiment med bidrag till olönsamma företag.

Regeringen kastar bokstavligt talat pengar omkring sig just nu men verkar helt ignorera det faktum att någon annan måste betala kalaset också. Jag gissar att våra större företag kommer få stora skattehöjningar framöver och kommer att missgynnas av detta kaos som regeringen själva skapat. Men innan det klubbas igenom kommer dessa företag redan ha ändrat sin strategi för att undvika det problemet. Det är just därför de varit framgångsrika i så många år fö ratt de förändrar sin situation efter omvärlden.


Sedan finns det egentligen en gräns för hur mycket pengar man kan spendera och behöver också (det är en annan diskussion), men oavsett hur dem tjänas så verkar bara vänstervridna personer tro att de har rätt att förbruka ANDRAS pengar istället för att tjäna sina egna. Alla som investerar pengar på börsen förväntar sig någon form av avkastning - annars hade man inte satsat pengar på börsen. Det är alla aktieägarnas kapital som står för hela risken och vi hade fått en betydligt bättre avkastning om vi sluppit ge allmosor till höger och vänster.

Problemet med Socialism är att slutligen får man slut på någon annans pengar. 
Det är ett citat som jag tycker passar utomordentligt bra just nu. Företag kommer helt enkelt tröttna på att sponsra nationen Sverige som har Bidrag utan motkrav som nationalsport!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar