lördag 13 oktober 2018

En röd vecka har passerat - även portföljen visar rött inkl utdelningar sedan starten

Hur har det gått för mig sedan 2018-09-01? (då jag startade portföljen för bloggen)

Det var väl inte helt oväntat att det skulle fortsätta gå ned med tanke på räntebeskeden i USA. Frågan är hur det kommer gå framöver nu?

Senaste veckan gick bättre än index


Sedan starten har det gått bättre än index



Hur kommer jag agera nu?

För min egna del kommer jag sitta still i båten men jag räknar med att portföljen kommer att visa mellan -10 och -15% back innan året är slut trots påfyllning varje månad. Det var också lite tanken när jag startade den här bloggen för att visa hur det kan gå på börsen i lite sämre tider.

Jag har "swingtradat" en hel del genom åren och dragit stora fördelar av svängningar på rapporttider. Varit med både under finanskrisen och även IT-bubblan (till viss del). Det enda jag egentligen oroar mig för är om den nedåtgående trenden kommer att fortsätta längre än 2-år. Det är historiskt sett ganska ovanligt men man brukar ocksås äga att lågkonjunktur håller i sig ungefär lika länge som en högkonjunktur och i sådana fall kan vi vänta oss 2-4 år med nedåtgående trender på börsen.

Vad innebär det för dig som investerar på börsen?

På väldigt lång sikt....5-10 år - förmodligen inte särskilt mycket. Men för dig som behöver pengarna kommande 5-10 åren bör man ta det försiktigt eftersom det förmodligen kommer att bli en lågkonjunktur inom "kort". Vi börjar se resultatet av att "de stora drakarna" nu flyttar pengar från aktier till säkrare investeringar (räntor). Därför faller kurserna såpass mycket nu. Detta brukar betyda att lågkonjunkturen står och bankar på dörren.

Men denna bloggen handlar om långsiktiga investeringar med hjälp av utdelningar - och till viss del "tankar och funderingar" från min sida. Just nu tänker jag som så att jag sover gott på nätterna även om min portfölj skulle backa 50% då jag väljer att investera i väldigt stabila företag som kommer att klara av en kommande kris hyffsat stabilt.

Rapporterna ser oerhört bra ut just nu!

Ännu visar samtliga siffror väldigt goda resultat och historiskt sett fortfarande ökar vinster och resultat. Det är när dessa börjar gå i fel riktning (t.ex H&M) som man skall ta det lite försiktigt. Jag tror vi kommer få se en hel del uppstuds nu i oktober med kommande Q3-rapporter som kommer visa oerhört bra siffror.

Vad kommer jag satsa på framöver?

Jag kommer att fortsätta satsa på stora tunga "drakar" med god vinsthistorik och bra utdelningshistorik. Ni kan alltid klicka på portföljen och följa utvecklingen. Där syns det rätt tydligt att jag kommer sats på branscher som tillhör kategorin "infrastruktur" och "dagligvaror". Kort och gott...företag som är verksamma med produkter som alltid kommer att behövas oavsett konjunkturläge. Ofta rätt tråkiga bolag med stabila vinster, stabila utdelningar, stabil tillväxt i takt med befolkningsmängden.

M.a.o kommer jag fortsätta satsa på följande:
-Transport
-Kommunikation
-Mat
-Råvaror
-Energi
-Fastighet (främst hyror)
-Finans (främst investmentbolag men lite banker som framförallt satsar på tjänster)

Jag fortsätter att:
-Leta efter nya bolag för att öka utdelningar i svaga månader snarare än öka risken med att bli för stor i "bra" bolag.
-Sprida riskerna mellan SEK, NOK, EUR, USD, CAN och övriga valutor jag finner intressant.
-Alltid försöka göra köp som ger utdelning kommande 30-dagars perioden för att öka kassaflödet snabbare.

Det här är en annorlunda strategi än många andra då det alltid är lättare att köpa på sig i bolag som man tycker går bra för stunden. Genom mina år med traditionell trading så har jag varit inne med en hand i de flesta stora bolag och mindre bolag...jag kan ärligt talat säga att samtliga bolag någon gång under de senaste 15 åren upplevt både goda och dåliga tider och att det är svårt att tajma.

Sprida risken genom att köpa väldigt många bolag är min strategi för att undvika fallgropar som gör att man bli beroende av ett bolag, en bransch osv. Förhoppningen är att i tider som dessa skall man vara glad om man inte går back allt för mycket....tanken är att genom att köpa "lite av mycket" så kommer detta bli ett "nollsummespel" med tiden. Vissa bolag studsar upp väldigt mycket, andra ned väldigt mycket....samtliga levererar utdelningar som över tid är min avkastning som ökar portföljens värde!

Intressanta bolag i Kanada jag håller koll på just nu:

  • Algonquin Power & Utilities
  • BCE
  • Brookfield Infrastructure Partners LP
  • Brookfield Renewable Partners LP
  • Canadian National Railway
  • Enbridge
  • Fortis
  • Franco-Nevada
  • Granite Real Estate Ivestment Trust
  • Telus
  • Thomson Reuters
  • TransCanada
Många fina bolag ovan med goda vinster som bör vara ihållande i sämre tider. Dessutom har dem flesta väldigt fin utdelningshistorik. Nästan alla tillhör "infrastruktur" av något slag. Jag kommer att köpa minst 1 av ovanstående bolag i oktober men jag återkommer med mer detaljerad information kring det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar