onsdag 22 maj 2019

3M, Oriflame, Ericsson och Telia - mycket som händer!

Det här skulle kunna bli ett väldigt långt inlägg men jag försöker hålla det kort. Det har hänt väldigt mycket på börsen på senare tid och den där rekylen som jag hela tiden har varit orolig för har egentligen inte slagit till.

Men det är betydligt mer rörelser på börsen på senare tid. Både upp och ned. Mestadels nedåt senaste veckorna - och jag tycker min portfölj persterar anmärkningsvärt bra i sammanhanget. I nuvarande stund mer än 7% + mot det index som jag mäter portföljen mot.

Jag kan inte bara ligga och vänta och några köp har det trots allt blivit och jag är inte ensam om det. Efter 5 månader på året kan jag också konstatera att strategin att diversifiera portföljen "extremt" jämfört med många andra har fungerat väl.

Nu börjar jag närma mig ett inköpsvärde på 10,000:- för samtliga aktier i portföljen och jag måste börja fundera över framtiden. Antingen blir det nya innehav eller så fortsätter jag att öka positionerna i nuvarande innehav.

Min strategi säger att jag skall hela tiden leta nya bolag och jag borde därför titta på fler marknader och fler bolag. Inte helt lätt med andra ord :/!

Vad har jag köpt?

3M Company

Som många andra har jag gjort en analys av 3M (som jag redan ägde sedan tidigare) och kommit fram till att jag fyller på positionen och köpte vid ett par tillfällen lagom till utdelningen. Nedgången bedömer jag som mycket tillfällig och de har en otroligt stark portfölj med fruktansvärt bra kassaflöde.

Jag kommer lägga upp min analys av bolaget inom kort och diskutera det vidare. Ett otroligt stabilt företag i ur och skur och jag ser inga som helst anledningar till att de inte skulle reda ut den här stormen heller. Första kvartalet, som många nedvärderar bolaget på, bygger på ett skadestånd som eventuellt behöver betalas ut beroende på utfall.

Rättsprocesser är som sagt var mycket dyra i stora bolag och i princip hela vinsten Q1 reserverade för detta!

Oriflame

Detta är ett bolag jag har haft i många, många år och det har varit en av mina bästa aktier jag någonsin ägt. Trots stora rörelser i kursen har dem fortsatt att leverera. Smink kommer vi fortsätta att använda.

Nu har det idag kommit ett relativt dåligt bud från familjen som startade bolaget och de vill försöka köpa ut det från börsen.

Min personliga åsikt i frågan är att buden är löjligt lågt i förhållande till värderingen av bolaget. Det är reapris. Tyvärr tror jag att börsen i det stora hela kommer acceptera premiem och därmed kommer detta gå igenom. Jag gillar det verkligen inte och budet borde varit på minst 60-70% för att jag skall nappa.

Oriflame har ett oerhört bra kassaflöde och jag tror dem kommer reda ut senaste problemen. Budet kommer dessutom efter att dem backat över 50% på börsen så det är riktigt vältajmat av familjen - men mig lurar ni inte. Jag kommer tacka nej och hoppas på att vi inte kommer upp i 90% så att ni får komma med ett mer realistiskt bud.

Budet är i bästa fall "OK" om man tror att kassaflödet minskar avsevärt, men historistk sett har oriflame alltid levererat och då ser det ut som ett riktigt fult rea-bud. Håller fullständigt med många "finanstidningar" om budet.

Ericsson

Det absolut bästa bolaget jag någonsin ägt i alla år jag handlat med aktier. I dagens samhälle där kommunikation blir viktigare och viktigare så ser Ericsson äntligen ut att ha vänt skutan och det börjar gå åt rätt håll.

De har framtiden för sig och med senaste tidens politiska utspel så bör dem ha en ännu bättre marknadsposition framöver. 5G står och knackar på dörren och vi är inne i en otroligt stark utveckling för "Internet of Things" som , enligt Ericsson, behöver den kapacitet 5G levererar.

Förutom det så har det varit en mycket stabil utdelare genom alla år även om det svänger kraftigt upp och ned. Nu har ericsson framtiden för sig och då kommer jag att tacka mig själv att jag varit en trogen ägare genom alla år. Den trista utdelningen på 1:-/aktie är snart ett minne blott!

Telia

Sveriges största operatör genomför just nu ett mycket stort återköp av aktier vilket i princip överför kapital till aktieägarna och ökar utdelninge/aktie. Det är egentligen bara 2% högre utdelning men jag behöver inte kämpa för den och det kommer finnas mindre aktier i Telia framöver så värdet kommer med tiden att öka också.

I övrigt tycker jag teleoperatörer har en tendens att kunna ta bra betalt om-och-om igen för skitjänster som de aldrig underhåller. De har lyckats mycket bra med att lura konsumenter som måste betala varje månad för samma sak.

De påminner om kommuner och vatten/elnätsavgifter. Sätt upp infrastrukturen en gång och ta betalt miljoner gånger om. Kommer vi fortsätta att använda mobiltelefoner, internet, data och liknande tjänster? garanterat!

Jag som jobbar inom nätverksbranschen ser dessutom hur nätneutraliteten sakta men säkert försvinner - och då kommer operatörer att kunna ta ännu mer betalt.

Kort sagt, jag tycker att Telia är ett tråkigt bolag men väldigt stabilt och vi kommer se utdelningar trilla in här i många, många år framöver.

Vad händer i övrigt? Det är ju mycket som händer!

Jag har precis avslutat mina större renoveringar och jag väntar nu på sluträkningen. Återkommer med en lite större genomgång av hur det blev och kostnader på det!

Mitt i detta kaos håller jag också på och jobbar och sliter som "ett djur" och därför varit lite mindre inlägg i Maj månad. Tyvärr får man ju inte behålla någonting i Sverige eftersom vi har skatt på 58% och mer därtill när man räknar moms och annan dynga.

Den trist averkligheten är att jag kom fram till att jag kommer skatta någonstans runt 40,000 denna månaden vilket känns helt förträffligt galet rent ut sagt!

Så ni som tror att man tjänar mycket pengar bara för att man har en bra månadslön har inte förstått hur vårt samhålle fungerar. Det lönar sig knappt att arbeta i Sverige.

Men det är nog ingen idé att jag försöker förklara denna gången heller för det är som att stångas med en vägg så fort man pratar med socialister. Vi står för 90% av skatteintäkterna från förvävsarbete men vi får inte tillbaks ett skvatt för det. Känns verkligen inte särskilt rättvist att betala 4-5x så mycket i skatt utan något i gengäld.

Har sett den del andra personer utvandra av ovan nämnda orsaker och jag avser att göra detsamma inom sinom tid.

I övrigt är det mycket utgifter som dessa pengar går till med födelsedagar och resor. Både internt och med jobbet. Bilen skall tvångsbesiktas och som grädde på moset skall en tvångsskatt för att få köra den givetvis också betalas in.

Semester skall man tydligen också ha och det måste ju planeras in.

Som man sa förr i tiden.

"På västfronten intet nytt" helt enkelt.

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Det kan nog vara bra köp du gjort där..
    Men jag tänker kommentera det där med vårt kära skattesystem... eller kanske inte så värst kärt.

    När vänstertyckonomerna och socialisterna försöker sig på att diskutera sin retorik med det skattesystem vi har, brukar de bli tysta när jag kommenterar med att deras system alltså innebär följande
    1.Alkoholskatt har vi för att inte supa ihjäl oss, ju högre ju mindre super vi....
    2. Tobaksskatt har vi för att inte röka ihjäl oss och i viss mån minska belastningen på vårdapparaten, ju högre desto mindre röker och snusar vi...
    3. Inkomstskatt har vi för att inte jobba ihjäl oss, ju högre desto mindre jobbar vi....

    Ibland skapar detta dålig stämning i vänsterleden, men det bjuder jag så gärna på...

    Tackar för en trevlig blogg, alltid trevlig läsning.
    //Fattigbonddräng

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fattigbonddräng och tack för kommentar!

      Jag har hört mycket och brukar argumentera ganska väl i vissa diskussioner. Men ditt resonemang ovan måste vara något av det mest kreativa sättet jag hört någon resonera på.

      Skall faktiskt ta med mig det i kommande diskussioner för det är ju ta mig fasen sant - tack :)!

      Jag får själv alltid höra att jag är arrogant och saknar empati, då brukar jag svara att jag i alla fall vet skillnaden på att leva som man lär och valfläsk. Men de flesta vänstervridna jag träffar har en överlag extremt skev verklighetsuppfattning så att nämna fina ord som "valfläsk" i deras sammanhang brukar inte gå så bra.

      Tack själv för en alldeles utomordentligt bra blogg med mycket trevliga inlägg som jag gladeligen läser!

      Radera
  2. Ja, jag bryr mig inte så mycket om löneförhöjningar längre, pga marginalskatterna. Varför ska jag jobba ihjäl mig för att stat och kommuner ska kunna spendera slantarna på en massa s*it. Försöker hellre ta ledigt och undvika de där högstatusprojekten och håller mig något i bakgrunden, lite som en tråkaktie...

    Varför det finns marginalskatter är för mig obegripligt. Speciellt på dessa låga nivåer. Runt 100" brutto kanske man kunde öka skatten med 10% eller något.

    SvaraRadera
  3. Hej Snålgrisen och tack för kommentar!

    Jag brukar göra exakt samma sak, men ibland under vissa omständigheter tycker jag ändå det är OK. T.ex för att jag får en ledig dag efter en helgs slit + övertiden för det.

    Jag brukar ta det mesta i Komp men tyvärr har vi fått sämre villkor nu så får inte spara särskilt mycket och mina dagar kan lätt bli 10-12h övertid med tanke på vad jag gör.

    Tyvärr är jag lite av en sadist också och gillar "högstatusprojekten" mest för att allt annat är nästan ingen utmaning på (vart med i branschen för länge).

    Håller fullständigt med dig att det överhuvudtaget finns något som kan träffa en helt vanlig arbetare som blir straffbeskattad säger ju något om hur galet hela vårt land är.

    Det gjordes någon undersökning för ett par år sedan som påvisade att de flesta industriarbetare träffade taket för s.k marginalskatt. Samma jämförelse för 30 år sedan och ingen hade träffat det.

    M.a.o det är dags att se över skatterna på riktigt för när löner ökat med nästan 100% och skattetaken inte ens ökat med 15% så är det f-n dags att göra något åt saken.

    Jag har lite gulliga ersättningar som gör att jag snabbt betalar extra värnskatt även om jag inte jobbar över, det är synd men inget jag kan undvika :(.

    Gjorde vad jag kunde denna deklarationen och kom iaf ned till strax under 700k i årsinkomst så jag får tillbaks mycket av förra årets värnskatt, alltid nåt!

    Tack för alla dina välformulerade inlägg :)!

    SvaraRadera