lördag 28 mars 2020

Mycket köp, fallande knivar?

I princip varje bolag i min portfölj har varit intressant att utöka positionerna i och jag skrev i ett tidigare inlägg att jag skulle få svårt att hålla mig borta från Chevron. Vissa branscher har onekligen tagit extra mycket stryk i den här sinnesjuka hypade virusnojan som existerar världen över.

Börskrasch eller bara en korrigering?

Fullt friska människor får i värsta fall helt vanliga influensa symptom och världens ekonomi står stilla p.g.a det. Egentligen är det svårt att säga om vi fått en "krasch" eller en "korrigering" eftersom det fortfarande finns väldigt mycket fallhöjd från nuvarande nivåer.

Mäter man från toppen till botten nu så har många bolag backat långt över 60%, men mäter man på 5-års nivåer så har många bolag i princip tryckts tilbaka till ett 5-års lägsta...d.v.s någonstans runt 2015. Många bolag som hade gått upp oförskämt mycket på kort tid (låt oss säga 40-50%) är tillbaka på 2018-års nivåer.

Jag tycker kanske inte riktigt att det bör kallas en krasch utan snarare en korrigering, jag ser faran i att det faller ytterligare och att vi går in i en mycket djup ekonomisk kris liknande tidigare extremt farliga ekonomiska kriser. (men det här tycker ju de flesta experter och ekonomiska rådgivare också)

Farligt med belåning i en krasch?

Ni som läser vet att jag använder mig av belåning och att jag har haft som ambition att minska ned på den "risken" en tid, men på senare tid har jag snarare ökat den risken. I.a.f räknat i kronor och ören. Det har helt enkelt funnits på tok för många omotiverade kraftiga fall för att jag inte skulle kunna hålla min näve borta från syltburken.

Jag har också flitigt matat in pengar i portföljen för att kompensera i hopp om att det skall "stabiliseras" men varje gång något bolag återhämtar sig så dyker ett annat bolag ganska kraftigt...och då blir det köpläge där också. Belåningsgraden har därmed både ökat och minskat från dag-till-dag.

Blir jag orolig över det? Absolut inte, jag ser en synnerligen stor möjlighet att öka på risken just nu i några utvalda bolag. Just belåningsgraden minskar ju när värdet på en belånad aktie ökar...så att "låna" upp portföljen i bolag jag tror kommer korrigeras upp den närmsta tiden blir därmed på lång sikt en minskad belåning. Som en gammal poker-spelare är jag relativt van vid "riskhantering" och "money-management" och för att tala klarspråk...oddsen är gynsamma i många bolag för att på lång sikt generera stabil avkastning.

Men det kan ju alltid gå ner mer?

Absolut, det är förenat med risk att ha sina pengar investerade på börsen. Men den som inte tar några risker tjänar heller inga pengar - någonsin. Jag gör bedömningen att jag har i skrivande stund över 50% fallhöjd från nuvarande nivåer utan att min ränta går upp. Det tycker jag ändå är en relativt låg risk i sammanhanget.

D.v.s om alla mina aktier halverar sitt värde från nuvarande nivåer så går jag precis över gränsen till att betala drygt 2% ränta istället. Känner jag mig själv så skulle jag förmodligen ta ännu högre risk i det scenariot än jag gör idag. Med det sagt, jag bedömer inte att det är ett troligt scenario att portföljen backar 50% ytterligare inom en överskådlig framtid.

Vad tycker jag ser intressant ut just nu?

Jag tycker att olje-branschen och fastighetsbranschen är lite väl nedtrycka och då framförallt oljebranschen. Tyvärr kan man inte köpa allt som glimmar men jag hade gärna köpt in mig i Equinor också...fastighetsbranschen var väl kanske lite övervärderad och har sjunkt tillbaka till mer rimliga nivåer...men jag tror att de har en bra framtid trots läget med hyresgäser som högst troligt kommer få problem att betala.

Främst energi-branschen ser väldigt intressant ut om det fortsätter i samma takt. Jag kunde inte hålla mig borta från EMR, OKE, CVX och Klövern.

Så vad köpte jag då till slut?

Det saknas definitivt inte förslag på aktier att köpa just nu. Vi har även fått se en hel del bolag både sänka utdelningen och inte minst slopa den helt. Beträffande Svenska börsen och tramset med att hålla inne på aktieägares del av kakan för 2019 så är det bara läsa mitt tidigare inlägg vad jag tycker om den saken.

Lyckligtvis har jag relativt stor andel utanför svenska börsen och det har än så länge inte drabbat mig riktigt lika hårt- i amerikanska bolag har jag iaf fått ut hela min utdelning från 2019. Hur det kommer bli nu 2020 återstår att se - jag är försiktigt förhoppningsfull att det fortsätter att öka varje månad. I Mars månad var det faktiskt bara SHB som jag inte fick min utdelning från och det har vi vår komiska regering att tacka för som viftar med hela handen totalt i onödan.

Personligen har jag själv köpt på mig följande aktier under mars:



Som synes har jag gjort relativt mycket köp under mars månad. Det har tillkommit två nya bolag i portföljen:
  • -One OK
  • -SAAB B (syns inte ovan, köptes idag)

Men p.g.a rådande omständigheter har jag också slussat ut Kallebäck Properties AB (enfastighetsbolag kan få det tufft även om SAAB har långt kontrakt)  samt Duni AB (slopad utdelning från 2019 kan dra åt fanders enligt mig, bolaget har överhuvudtaget ingen kris).

I Dunis fall var det kanske inte bara av den slopade utdelningens principskäl, men det var tillräckligt för att min bägare skulle bli full och jag såg en orsak till att göra mig av med bolaget och den obefintliga belåningsgraden.

I Kallebäck Properties fall var det bara av strategiska skäl för att hjälpa till med belåningen för att få mer hävstång om jag ser möjligheter framöver. Tillsammans gav dessa två transaktioner en minskad belåningsgrad och därmed utrymme till att plocka in två andra bolag istället.

Jag köpte in mig på OneOK som var nere i -80% ett tag sedan toppen, vilket jag tror kommer vara rena rama vrakpriset om några år. Världen snurrar på olja och OneOK leverar väldigt mycket infrastruktur till Naturgas och Oljeindustrin - vi lär knappast köra fartyg eller flygplan på el på många, många, många år.

Jag köpte även in mig på SAAB B efter att de tappat ganska mycket sedan en större fond minskat sitt innehav....troligtvis p.g.a politiska orsaker. Det ser intressant ut och är det något man kan dra historisk lärdom av är att i tuffa tider så utökas försvar och risk för väpnad konflikt ökar. Moralen lämnar man hemma om man skall in med pengar på börsen. Personligen tror jag inte att Brasilien kommer få trubbel med sina beställningar heller, det här är affärer som görs på regeringsnivå och så länge skattebetalare står för kalaset har vi lärt oss att kistan är bottenlös.

I övrigt så passade jag på att köpa en del i Mainstreet Capital som var under 20$ ett tag - ett hiskeligt bra pris och häromdagen var de plust över 35% för en kort stund i en korrigering. Jag tog även chansen att snitta ned mig i övriga stabila bolag och ser fram emot att de skall öka i värde framöver.

Nu återstår det att se om jag fångade fallande knivar, eller om jag fångade undervärderade bolag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar