onsdag 20 februari 2019

Kursrörelser över tid

I detta inlägget tänkte jag ta upp en punkt som jag har reflekterat över. Jag har sett att det diskuterats ganska mycket om huruvida regeringen tänker beskatta kapital högre i framtiden eller inte. I samband med det har jag reflekterat över hur kursrörelser över längre tid påverkar eventuellt kapital att bli beskattad på.

Väldigt, väldigt ofta så svänger kurser upp och ned som en sinuskurva på börsen. D.v.s kurser går i cykler och ofta betydligt större svängningar i rapporttider. Det är just dessa upp och nedgångar som jag vill reflektera över vad det kan ha för påverkan på din portfölj.





Nästan alltid, förutsatt att bolaget genererar vinst långsiktigt, har det varit lönsamt att behålla ett bolag genom hela cykeln (i både uppgång och nedgång). Men allt är relativt i förhållande till din sparhorisont i tid! En cykel kan vara dagar, veckor, månader, år eller till och med flera år!

Långsiktighet lönar sig ofta, men inte alltid - så det gäller att se upp ibland!

Stor skillnad på hur du blir beskattad i Aktiedepå vs ISK/KF

Man får inte glömma att det är stor skillnad rent skattetekniskt på en helt vanlig Aktiedepå kontra en ISK eller KF. Det ena bryr sig mindre om kursrörelser och mer om ditt sparande medan det andra bryr sig nästan bara om kursrörelser. Man kan t.o.m säga att i en KF/ISK beskattas du för att du sparar medan på en vanlig aktiedepå beskattas du baserat på investeringar.

Gemensamt för båda är dock att du beskattas på redan skattade pengar, d.v.s en straffskatt utan dess like!

Jag har tidigare skrivit en del motiveringar på varför jag kör en Aktiedepå - och alltid har gjort det - men det finns inga rätt eller fel. För sakens skull går det att läsa mer om det här:

ISK - Guldgruva eller finns det risker?



Den korta varianten är helt enkelt att man får en enorm fördel rent skatteteknisk med en helt vanlig aktiedepå. Dessutom är den väldigt politisk stabil och har sällan påverkats genom åren oavsett regeringsfärg. Kort och gott innebär det att jag inte bryr mig särskilt mycket om vad som händer med ISK och KF för mitt sparande!

Däremot är det en politiskt laddad fråga och jag tycker rent politiskt att vi redan betalar löjligt höga skatter som bara slösas bort p.g.a ekonomisk inkompetens och självklart skall inte vi som sparar bli drabbade för det!


Rent politiskt är det nog så regeringen vill ha det, att en aktiedepå skall efterlikna en "anställning" och beskattas som "inkomst". Det påverkar i allra högsta grad din årsinkomst. ISK/KF ville dem ju för 6 år sedan införa eftersom dem tyckte att svenssons sparade på tok för lite. Nu när dem inser att det går åt rätt håll så gör dem precis som alla andra giriga banker och företag - ökar avgifterna sakta men säkert eftersom dem inser att många förmodligen är för lata för att göra något åt saken och så får dem in gratis pengar. I praktiken tycker jag dock att det är en straffskatt för smarta människor som sparar delar av sin nettolön.

Huruvida straffskatt på sparande är rätt eller fel handlar inte detta inlägget om. Detta  inlägget handlar om "Kursrörelser över tid" och vad det kan innebära för dig som sparar!





 Vad är en cykel?

Det här går ju att göra hur komplicerat som helst men jag väljer att sammanfatta det som att det är hur en aktie beter sig under en tidsperiod som består av 1st lågkonjunktur och den efterföljande högkonjunkturen.

Just konjunktur är en rätt bra måttstock när man pratar cykler och hur aktier beter sig i sammanhanget. Men en cykel är egentligen bara en tidshorisont där man mäter något i både upp och nedgång. Det behöver inte vara flera år utan kan vara så kort som några få dagar. Det gör det rätt svårt att sätta en bra definition på just Cykler för aktier.

Själv väljer jag att sätta aktier i förhållande till konjunkturcykeln och då kan man prata om aktier som presterar bra tidigt i cykeln eller sent i cykeln. Eller om aktier som inte ens påverkas särskilt mycket av konjunkturen.

Vad innebär det för dig?

Reflektera själv över hur lång sparhorisont du har i din portfölj och sätt den i förhållande till nuvarande konjunktur? Just nu har vi haft en fin konjunkturcykel uppåt sedan 2009. D.v.s en 10-årig uppgång, i en perfekt kurva blir det därför en 10-årig nedgång.

Nu är det här absolut rena spekulationer men för att göra min poäng...det spelar STOR roll hur länge du har tänkt spara (din sparhorisont) och när i en konjunkturcykel du gör dina investeringar.

Det är därför viktigt att förstå hur en aktie presterar under hela tiden som du tänkt att behålla den. Tittar du därför på en aktie genom en hel konjunkturcykel så skall den löna sig att behålla hela perioden då presterar den bra. Under perioden kommer den prestera både dåligt och bra beroende på hur var i konjunkturcykeln vi befinner oss och hur aktien presterar i hög/lågkonjunktur.

Huvudfrågan blir därför - finns det bra och dåliga tider att köpa aktier?



Det här kan man bli skjuten snabbt för om man ger något specifikt råd här. Men självklart finns det både bra och dåliga tider att köpa aktier i. Men förutsatt att du har tänkt behålla dina inköp en längre period (låt oss säga 10 år) så kommer din aktie att prestera både BRA och DÅLIGT under olika perioder på din 10-års cykel.

Såklart vill du inte köpa på toppen och sälja på botten - men det kan du aldrig tajma, det är bara att inse att hur bra du än lyckas med detta så är det snarare tur än skicklighet. Däremot kan du göra vissa strategiska inköp i rätt lägen av din 10-års cykel så att du i.a.f kanske får en liten fördel.

Man brukar säga att man kan dela upp aktier i tre typer:
  • -Sencykliska aktier (de som presterar som absolut bäst på toppen av en högkonjunktur )
  • -Cykliska aktier (de som presterar soma bsolut bäst i början av en högkonjunktur)
  • -Kontracykliska aktier (de som varken presterar bättre eller sämre under en konjunkturcykel, s.k defensiva aktier)

Det spelar egentligen ingen som helst roll när du köper på dig under en cykel av låg/högkonjunktur. Behåller du aktien under hela perioden och dem ser ut att fortsatt generera vinster och inte är påväg helt åt fanders med konkurs som enda möjliga utväg - ja då kommer dem följa med i en uppgång förr eller senare också.

Det viktiga är återigen din sparhorisont! Förutsatt att du behåller dina inköp under hela cykeln (låg+högkonjunktur) så kommer du förr eller senare att komma tillbaka på samma punkt där du gjorde ditt inköp. Här har du då valet att kliva av eller fortsätta äga dem.

Jag menar att det inte spelar så stor roll när du gör dina inköp om du är långsiktig, men kortsiktigt är det såklart det absolut bästa att köpa på botten av en lågkonjunktur och sedan sälja innan du når botten igen. Problemet är bara att det är i princip omöjligt att tajma detta.

Det är däremot betydligt enklare att köpa "rätt typ av bolag vid rätt tidpunkt i cykeln".

Tittar man på några klassiska aktier som fått stor uppmärksamhet under åren så kan de tappa så mycket som 80% när dem står som lägst i konjunkturcykeln för att sedan sakta men säkert stiga mot de höga höjderna igen. Stabila bolag tenderar att även ge någon form av utdelning även under dåliga tider. Sett över en 10-års period så har det varit en helt OK avkastning på ca 3% per år oavsett hur kursen har gått.

Denna bloggen handlar om utdelningsaktier och det är därför som avkastningen skall komma från dessa 3% över en längre period och inte nödvändigtvis av värdeökningar. Så för att svara på min egen fråga ovan...

  • Det är ofta fördelaktigt att köpa cykliska bolag sent i en nedåtgående trend.
  • Det är ofta fördelaktigt att köpa sencykliska bolag sent i en uppåtgående trend.
  • Det är ofta fördelaktigt att köpa kontracykliska bolag i i stark nedåtgående trend.

Tyvärr finns det för många osäkerhetsfaktorer som avgör när det är rätt läge att köpa något av ovanstående...men lite vägledning kanske kan vara:

  • -Livsmedel behövs alltid och behovet ökar med befolkningsmängden. Kontracykliska!
  • -Industrier går ofta som bäst i början av en högkonjunktur då behovet är som störst då och ökar snabbt. Cykliska!
  • -Bygg & Anläggning tar tid att planera och genomför och betalning sker oftast flera år efter projektering. Sencykliska!

Det finns såklart mängder med fler exempel men min poäng är att olika typer av branscher når "toppen av sin cykel" vid olika tidpunkter i en konjunkturcykel!

Så bli absolut inte förvånad om dina aktier tappar i värde om du köper cykliska aktier när konjunkturen är påväg nedåt.

Bli heller inte förvånad om du köper sencykliska aktier som till början går bra men sedan tappar i värdet - eller för den delen inte går upp i värde när dina cykliska aktier gör det!

Förvänta dig heller inte att dina defensiva aktier ökar särskilt mycket i värde eller förändras särskilt mycket med tiden...de är trots allt där för att balansera din portfölj och göra den stabil!

Det kan tyckas enkelt och logiskt men många har nog missförstått hur det hänger ihop i en konjunkturcykel. Det är heller inte ovanligt att just utdelningar justeras nedåt och uppåt under en cykel. Men få inte panik för det!


Bryr du dig om vilka aktier du köper vid olika tidpunkter i en konjunkturcykel? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar